„Absolútne vás to odzbrojí. Je to film ktorý nemá vo svojom žánri obdobu.“ Obsadenie napäto očakávaného 3D veľkofilmu Avatar od Jamesa Camerona nešetrí veru chválou. Nakrúcanie takmer dvesto miliónového filmu je v plnom prúde. Ako sa veci zatiaľ majú?

Najskôr si však pripomeňme obsah. Dej filmu sa točí okolo skupiny vojakov uväznených na planéte Pandora, ktorá je obývaná humanoidnou rasou Na’Vi. Čelia tak úplné odlišnej kultúre než na akú sú zvyknutí. A ako to už býva zvykom, aj tu dôjde na intergalaktickú lásku.

Štáb ukončil tradičné nakrúcanie a presunul sa do druhej, najnáročnejšej fázy, v ktorej vzniknú efekty. Tie dostala na starosti spoločnosť Petera Jacksona, Weta Workshop (Oscar za Pána Prsteňov) a podľa vyjadrení mnohých účastných, vrátané Stevena Spielberga pôjde o technickú revolúciu. Technológia zvaná Fusion pomáha Cameronovi spojiť hranú a digitálnu akciu spôsobom, ktorý doposiaľ nebol možný.

Do obsadenia, ktoré tvoria o.i. Sam WorthingtonZoe Saldana, pribudla Michelle Rodriguez (Lost), Joel David Moore, Giovanni Ribisi a v jednej z hlavných úloh uvidíme aj Sigourney Weaver (s Cameronom spolupracovala na Votrelcoch).

Premiéra Avataru bude v máji 2009.