Po štyroch veľmi úspešných filmových podujatiach NOCvKINE v Trnave sme sa rozhodli priniesť tento formát so svojou špecifickou dramaturgiou aj do iných kútov Slovenska. Prvým mestom, kde sa nám to podarilo zrealizovať, je Prešov.

Program prešovskej noci je zostavený z tých filmov, ktoré zožali najväčší divácky ohlas na podujatiach v Trnave. Ide teda o osvedčené tituly. Mnohé z nich sa do bežnej kinodistribúcie ani nedostali.

NOCvKINE sa uskutoční 5. mája od 18:00 v kine Scala v prešovskom PKO. Vstupné je 3 €. V priestoroch kina bude pripravený bufet. Prestávky medzi filmami sú v rámci programu do 20 minút.

18:00
Zem nikoho (Ničija zemlja)
komediálna dráma
r. Danis Tanovič (Bosna a Hercegovina / Slovinsko / Taliansko / Francúzsko)
2001, 98 min.

Satirický príbeh dvoch vojakov z nepriateľských táborov sa odohráva uprostred vojny v Bosne v roku 1993. Bosniansky vojak Čiki a jeho ťažko zranený druh sa ocitnú so srbským vojakom Ninom v zákope medzi nepriateľskými líniami na území nazývanom „zem nikoho“. Padajú urážky a výčitky a zdá sa, že hádka o to, ktorý národ rozpútal kruh násilia, nikdy neskončí. Situácia si žiada riešenie. Mohlo by byť na dosah ruky: jednotky UNIFOR sú nablízku a francúzsky seržant Marchand sa všetkou silou snaží pomôcť. Lenže nie je jednoduché obísť predpisy o správaní vojenských síl poverených dozorom nad poriadkom. Velitelia nariaďujú za žiadnu cenu sa nezamiešavať do konfliktu. Zástupcovia médií trpezlivo sledujú vývoj patovej situácie, a zatiaľ čo im ide o udalosť, Čikimu a Ninovi ide o život. Film dostal Oscara za najlepší zahraničný film a cenu za najlepší scenár na festivale v Cannes.

19:50
Jay a mlčanlivý Bob vracajú úder (Jay and Silent Bob Strike Back)
dobrodružná komédia
r. Kevin Smith (USA)
2001, 104 min.

Keď sa Jay a Mlčanlivý Bob dozvedia, že Hollywood plánuje podľa nich nakrútiť film, zaslintajú nad vidinou tučného šeku. Keď sa však dozvedia, že žiadne tantiémy im vo vrecku cinkať nebudú, rozhodnú sa film za každú cenu sabotovať. Bláznivé duo sa teda vyberie do Hollywoodu. Cestou natrafia na atraktívne zlodejky diamantov , zachraňujú orangutana a všetkých ich prenasleduje nie veľmi šikovný šerif. Celé ich dobrodružstvo vrcholí zdemolovaním kulís hollywoodskeho štúdia. Buď budete tých dvoch milovať nebo nenávidieť. Na čo oni ale aj tak z vysoka kašlú.

21:50
Nebo (Heaven)
r. Tom Tykwer (VB, Nem., Tal., Fr. )
2002, 96 min.

Príbeh sa začína v Turíne. Štyria nevinní ľudia sa stanú obeťou teroristického útoku. Phillipa, učiteľka angličiny, nekladie pri zaistení žiaden odpor. Cieľom jej útoku bol niekto iný – drogový dealer, ktorý má na svedomí jej manžela i mnohých ďalších študentov. Polícia hľadá v zločine politický motív. Mladý policajt Fillipo je jediný, ktorý uverí Phillipinmu príbehu, pretože je presvedčený, že sú stvorení jeden pre druhého. Vymyslí plán, ktorý jej pomôže prinavrátiť slobodu, aj keď si je vedomý toho, že ho to môže stáť kariéru a dokonca i život. Vie, že ak chce dokázať, že ju miluje, nesmie sa obzrieť späť…

Podľa posledného scenára filmového mága Krysztofa Kieslowskeho film natočil jeden z najväčších talentov európskeho filmu Tom Tykwer. Na MFF v Berlíne 2002 získal režisér Tom Tykwer nomináciu na Zlatého medveďa. Film bol ocenený striebornou Nemeckou filmovou cenou a Cate Blanchettová získala za svoj herecký výkon nemeckú Zlatou kameru.

23:40Volavka
akčná kriminálna dráma
r. Wai Keung Lau, Siu Fai Mak (Hong Kong)
2002, 97 min.

Dvaja kadeti donútení nasledovať dve rôzne cesty. Ming bol naverbovaný vodcom najväčšieho hongkongského gangu, aby sa infiltroval do polície ako tajný vyzvedač. Policajt Yan sa medzitým úspešne infiltroval do gangu a získava si dôveru mafiánskeho bossa a Ming je povýšený do CIB – útvaru zvláštneho spravodajstva, oddelenia pre vyšetrovanie vnútorných záležitostí. Polícia má podozrenie, že v jej radách niekto , a tak potrebuje volavku.

Príbeh tohto filmu vám je zrejme povedomý. Jeho remake totiž s veľkým úspechom nakrútil Martin Scorsese pod názvom Na druhej strane (The Departed). Podľa mnohých je však Volavka lepšia. Čakajú nás skvelé herecké výkony a výborná réžia.

01:30
Cashback
komédia
r. Sean Ellis (Veľká Británia)
2006, 102 min.

Po búrlivom rozchode trpí Ben nespavosťou. Aby sa úplne nezbláznil, vezme nočné smeny v supermarkete. Pozoruje zákazníkov a jeho fantázia sa rozbehne na plné obrátky. Vo svojich predstavách dokáže zastaviť čas, atraktívne ženy sa vyzliekajú a on kreslí ich skice. Najviac ho priťahuje Sharon, dievča za pokladňou, ktorá možno pozná liek na jeho nespavosť.