Kulisa mesta ako inšpiračný priestor na stvárnenie filmového diela sa objavila v stovkách titulov, ktorých dej sa odohráva v mestskom prostredí. Bukurešť, Barcelona, Moskva, Paríž, Tokio, Bombaj – to sú dejiská súčasných filmových príbehov, ktoré všetkým priaznivcom kvalitného filmu ponúka bratislavský Filmový klub Nostalgia vo svojom májovom programe. Ambíciou tematického cyklu „Mesto vo filme“ je ponúknuť divákom originálne filmárske pohľady na svetoznáme mestá, ktorých duch a atmosféra udávajú charakter jednotlivých príbehov, reprezentujúcich rozmanité podoby dnešného sveta.

V Bukurešti sa odohráva dej najlepšieho európskeho filmu roka 2007 4 MESIACE, 3 TÝŽDNE A 2 DNI, za ktorý rumunský režisér Cristian Mungiu získal prestížnu Zlatú palmu na festivale v Cannes. Jedného zimného dňa roku 1987 sa študentka Gabita za pomoci kamarátky Otilie chystá na potrat, ktorý je v komunistickom Rumunsku zakázaný. V ten pochmúrny deň obe dievčatá poznávajú odvrátenú tvár života. Na toto mimoriadne predstavenie, ktoré Nostalgia uvádza pri príležitosti získania Výročnej ceny Asociácie slovenských filmových klubov pre najlepší filmový klub za rok 2008, je pre všetkých návštevníkov vstup voľný!

Romantická komédia legendárneho Woodyho Allena VICKY CRISTINA BARCELONA, ocenená Zlatým glóbusom, rozpráva príbeh dvoch mladých Američaniek, ktoré trávia leto v Barcelone. V starom katalánskom meste stretávajú zásadová Vicky (Rebecca Hall) a jej hedonická kamarátka Cristina (Scarlett Johansson) spontánneho maliara Juana (Javier Bardem) a jeho krásnu, no žiarlivú ex-manželku Mariu (Oscarom ocenená Penélope Cruz).

Jedným z komerčne najúspešnejších ruských filmov, oceneným v roku 1981 Oscarom, je pútavá melodráma MOSKVA SLZÁM NEVERÍ Vladimíra Meňšova, približujúca osudy troch žien z rozličných kútov krajiny, ktorých osudy sa pretli v moskovskej slobodárni. Film sleduje ich ideály a tvrdé stretnutia so skutočnosťou, ale aj premeny v živote mesta a jeho atmosféry. Režisérmi poviedkového filmu TOKIO! sú Michel Gondry, Leos Carax a Bong Joon-ho. Tri krátke fantastické filmy inšpirované japonskou metropolou, v ktorej srdci sa nakrúcali, sú symfóniou troch rozdielnych rytmov reflektujúcich obraz jedinečného mesta: surrealistickej bájky mladého páru, ktorý v Tokiu hľadá svoju budúcnosť, príbehu záhadného muža, označovaného médiami ako „netvor kanálov“, a epizódy, ktorej hrdinom je „hikikomori“ – teda niekto, kto sa rozhodol zrušiť kontakt s vonkajším svetom.

Jedným z najoceňovanejších filmov roka 2007 sa stala snímka Juliana Schnabela SKAFANDER A MOTÝĽ – skutočný príbeh mladého úspešného muža, šéfredaktora parížskeho časopisu Elle, ktorý po náhlej mozgovej príhode ochrnie na celé telo s výnimkou jedného očného viečka. Jedno mrknutie znamená áno, dve nie – tento jediný spôsob komunikácie zostal Jean-Dominiquesovi, ktorý sa pomocou zvláštnej metódy rozhodne nadiktovať román. Najlepší britský film roka 2008 MILIONÁR Z CHATRČE „trainspottingového“ režiséra Dannyho Boylea, ocenený 8 Oscarmi, zachytáva príbeh chudobného chlapca z bombajského slumu, ktorý sa náhodou dostal do indickej súťaže Milionár. Keď sa negramotný Jamal Malik dostane k najvyššej otázke za 20 miliónov rupií, začne ho polícia upodozrievať z podvodu.

V Indii sa odohráva aj „cestopisná“ komédia DARJEELING S RUČENÍM OBMEDZENÝM režiséra Wesa Andersona, ktorej hrdinami sú traja rozhádaní bratia z Ameriky. S cieľom obnoviť rodinné putá a uskutočniť stretnutie s matkou, ktorá žije ako mníška v himalájskom kláštore, vyrazia na cestu diaľkovým vlakom po Indii. Ich „duchovná púť“ sa však čoskoro vychýli z trasy a trojicu čaká mnoho bláznivých dobrodružstiev a prekvapení. V americkej Virgínii sa odohráva dej novej čiernej komédie bratov Coenovcov PO PREČÍTANÍ SPÁĽTE, ktorej hrdinami sú „neschopní hlupáci v strednom veku“. Keď agenta CIA Ozzieho vyhodia z práce kvôli alkoholu, rozhodne sa napísať spomienkovú knihu. Rukopis sa však náhodou dostane do rúk bláznivej zamestnankyne miestneho fitcentra Lindy a jej natvrdlého kolegu Chada, ktorí sa rozhodnú ho speňažiť. Kvalitná zábavná snímka sa opiera o zvučné herecké mená (John Malkovich, Brad Pitt, George Clooney) v atypických úlohách.
.
Do minulosti sa vracia režisér snímky CHE GUEVARA – REVOLÚCIA Steven Soderbergh, ktorý v životopisnom veľkofilme zachytáva, ako sa z argentínskeho lekára Ernesta Guevaru stáva slávny revolucionár Che. V novembri 1956 sa Fidel Castro preplavil na Kubu spolu s 80 rebelmi s cieľom zvrhnúť skorumpovaného diktátora Batistu. Jedným z nich bol aj Che, ktorý sa prejavil ako odvážny a zanietený partizánsky bojovník za slobodu. Hlavný predstaviteľ Benicio del Toro získal Cenu pre najlepšieho herca na festivale v Cannes.

FK NOSTALGIA program máj 2009:

4.5. po 4 MESIACE, 3 TÝŽDNE A 2 DNI Cristian Mungiu, Rum., 2007
5.5. ut DARJEELING S RUČENÍM OBMEDZENÝM Wes Anderson, USA, 2007
7.5. št VICKY CRISTINA BARCELONA Woody Allen, Špan./USA, 2008
12.5. ut MOSKVA SLZÁM NEVERÍ Vladimir Meňšov, Rus., 1980
14.5. št PO PREČÍTANÍ SPÁĽTE Joel a Ethan Coen, USA/Brit., 2008
19.5. ut SKAFANDER A MOTÝĽ Julian Schnabel, Fr./USA, 2007
21.5. št TOKIO! Michel Gondry a ďalší, Fr./Jap., 2008
26.5. ut CHE GUEVARA – REVOLÚCIA Steven Soderbergh, Špan./Fr./USA, 2008
28.5. št MILIONÁR Z CHATRČE Danny Boyle, Brit./USA, 2008