Nezávislý filmový klub KinoKult, ktorý má v hľadáčiku snímky s označením kultové, prinesie na svoje plátno prvý titul – známy československý muzikál z totalitných čias Kouř.

Kinokult je filmový klub, ktorý obľubuje náročnejšieho diváka a očakáva, že si ho náročnejší divák obľúbi tiež. Raz do mesiaca prinesie titul, ktorý si v dejinách filmu vydupal nezameniteľné miesto. Či už svojou kontroverznou, provokačnou, kritickou alebo emočne nabitou témou, spôsobom spracovania a rozprávania či technologických novátorstvom. Na strieborné plátno vám tak budeme prinášať snímky zahraničné i domáce, ktoré budú predskakovať krátke študentské filmy.

KouřMuzikál totalitného veku – tak znie podtitul známeho komediálneho muzikálu Kouř, ktorý prinášame ako prvú lastovičku projektu Kinokult. Srdcia divákov si získal svojským humorom, pod ktorým sa však ukrýva realita socialistického režimu. Aj dnes, viac ako 20 rokov od jeho uvedenia, si Kouř zachováva svojich fanúšikov. Máme pocit, že snímka od režiséra Tomáša Vorela st., i keď patrí k tým známejším titulom tohto obdobia, je stále nedocenený kúsok tuzemskej kinematografie.

Dej filmu:
Mladý inžinier Mirek prichádza v dobe socialistickej reality na svoje prvé pracovisko. Mirek svojim postojom k práci rozhýbe miestne dejiny. Spoločenské zlo zosobnené nekompetentnými šéfmi je zvrhnuté rozhorčeným davom. Na rad prichádzajú nové poriadky.

Režisér Tomáš Vorel st
Prvé filmy natáčal ako amatér (To můj Láďa, Kašpárek, Zákon samurajů, Rychlé šípy). Na FAMU si vybudoval študentskými filmami povesť mimoriadneho talentu. Na nich pracoval zväčša s kolegami z legendárneho divadla Sklep, pri ktorého zrode Vorel st. stál. Kouř bol jeho druhým celovečerným titulom (prvým bola Pražská pětka).

Kouř
Československo, rok 1990, 89 min
Réžia: Tomáš Vorel st.
Hrajú: Jan Slovák, Lucie Bártová-Zedníčková, Eva Holubová, David Vávra a ďalší

Pred filmom Kouř budeme premietať študentskú snímku OVCA od Barbory Bereznákovej.

Krátky hraný film o mladom chlapcovi, ktorý si hľadá svoje miesto na svete a hľadá aj seba samého. Témou filmu je hra na niekoho, kým nie sme a na niečo, čo neexistuje. Film získal na festivale Áčko 2011 nomináciu za najlepšiu réžiu, najlepší hraný film a cenu za najlepší filmový strih.

Režisérka Barbora Bereznáková
Absolvovala FTF VŠMU na katedre Filmového strihu a dramaturgie, rok študovala animáciu na fakulte Bellas Artes, UPV vo Valencii a jeden semester filmovej réžie v New Yorku. Ako freelance sa venuj rôznym projektom – filmu, strihu a grafike.

Premietanie filmu Kouř
20.6. (streda)
Kultúrne centrum Dunaj~
Vstup: 3€
Štart: 19:30