Jodie FosterOscarová herečka Jodie Fosterová (Znásilnenie, Mlčanie jahniat) je známa aj tým, že sa z času na čas venuje réžii. Jej debut z roku 1991 s názvom Little Man Tate získal pozitívny ohlas a ani jej ďalší režijný experiment Home for the Holidays (1995) nezostal bez povšimnutia. Ako herečka nás naposledy potešila vo filmoch Letový plán a Spojenec, ale v súčasnosti sa už opäť pripravuje na réžiu.

Jej nasledovnými pokusmi budú hneď dva filmy, Flora Plum a Sugarland. Flora Plum (2006) je dráma z cirkusového prostredia. Príbeh sa bude odohrávať v 30. rokoch 20. storočia a hlavnou hrdinkou je mladé dievča, do ktorého sa zamiluje svojrázny cirkusant. O obsadení zatiaľ nie je definitívne rozhodnuté, ale hovorí sa o Ewanovi McGregorovi (Ostrov), Meryl Streepovej (Hodiny), Claire Danesovej (Terminátor 3: Vzbura strojov) a Shannen Dohertyovej („Beverly Hills 90210“). Film je v súčasnosti v štádiu predprodukcie.

Zaujímavejším projektom by však mohol byť snímok Sugerland (2007), ktorý sa bude zaoberať právami migrujúcich pracovných síl. Práve v tomto snímku sa totiž opäť stretne Jodie Fosterová s Robertom De Nirom, s ktorým sa zoznámila pri natáčaní filmu Taxikár a vytvoria spolu hlavné postavy. Za scenár nesú zodpovednosť debutujúci Daniel Barnz a Marie Brenner (The Insider).

Interesantný režisérsky počin si pre nás pripravil aj Anthony Hopkins. Snímok Slipstream (2007), ktorý je už v postprodukcii, mapuje príbeh scenáristu Felixa Bonhoeffera. Ten žije svoj život v dvoch stavoch bytia: v realite, ktorú poznáme všetci a vo svojom vlastnom vnútornom svete, ktorý pozná len on. Pri písaní scenára o mysterióznych vraždách si však neuvedomuje, že jeho mozog je už na pokraji samozničenia. Felix je zmätený. Postavy, ktoré vytvoril, sa začnú objavovať aj v skutočnosti, so všetkými zlými vlastnosťami, ktoré im pripísal.

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že pôjde o horor, ale zdanie klame. Pri filme sú totiž uvedené len dva žánre – komédia (pravdepodobne čierna) a dráma. Vo filme uvidíme okrem Anthonyho Hopkinsa aj iných zaujímavých hercov, napríklad Christiana Slatera (Operácia Zlomený šíp), Johna Turturra (Tajomné okno) alebo Michaela Clarka Duncana (Zelená míľa). Mimochodom, tento snímok by sa dal s čistým svedomím označiť za autorský. Hopkins sa chopil réžie a produkcie, sám napísal scenár a okrem toho vytvoril aj jednu z hlavných postáv. Bravo, Sir Anthony!