Uplynulý víkend priniesol na najväčší filmový trh sveta – Severnú Ameriku – čerstvý vietor v podobe dvoch nových komédií. Novinka Bretta Ratnera Majstrovský plán a tretie pokračovanie huličskej série A Very Harold and Kumar 3D Christmas.

Ani jedna z noviniek vyložene nesklamala, hoci dosiahli len na druhé a tretie miesto víkendového kasového rebríčka – herecká partička okolo Bena Stillera a Eddieho Murphyho vytiahla z pokladní 25 miliónov dolárov a Harold a Kumar si so svojim vianočným besnením prišli na takmer 14 miliónov. Vzhľadom na očakávania a typ filmov, ktoré tieto počiny predstavujú sa jedná o adekvátny výsledok, aj keď treba dodať že filmy hviezd Majstrovského plánu už pred viacerými rokmi zarábali podobné čiastky. Ak ešte vezmeme v úvahu infláciu a v prípade druhého menovaného aj vyššie 3D vstupné, nemajú účtovníci Universalu a Warner Bros. dôvod vyskakovať príliš vysoko.

Šampanské však môžu začať chladiť u DreamWorks. Prvú priečku totiž obhájila novinka spred dvoch týždňov Kocúr v čižmách s 33 miliónmi. Po štarte za 34 miliónov, ktorý bol na pomery tejto obľúbeného Shrekovho parťáka sklamaním, zaznamenal film len zanedbateľný trojpercentný prepad tržieb. To predstavuje vôbec najnižší prepad u filmu v masovej distribúcii v porovnaní s otváracím víkendom. V časoch kedy sa prepady veľkých blockbusterov bežne pohybujú okolo 50% to je pozoruhodný výsledok. A to k tomu Kocúr nepotreboval ani sviatky. Vďakyvzdanie sa však blíži a ak sa malé prepady podarí dovtedy udržať (čomu nahrávajú pozitívne hodnotenia divákov aj kritikov) môžeme hovoriť o zrode novej jesennej trvalky.

Na štvrtom mieste sa s 8 a pol miliónmi drží Paranormal Activity 3, ktoré čochvíľa vystraší 100 miliónov dolárov len z Ameriky. Nasleduje ho sci-fi Vymedzený čas s takmer 8 miliónmi za víkend. Celkovo 24 miliónové zárobky nového projektu Andrewa Niccola sú, berúc v úvahu 40 miliónový rozpočet, sklamaním.

Do Top 10 sa ešte, v nasledujúcom poradí, vošli tanečný film Footloose, rodinná záležitosť s Hughom Jackmanom Real Steel: Oceľová päsť, prepadák Johnnyho Deppa Rumový denník a na chvoste sa zoradili pravdepodobní budúci oscaroví kandidáti – nový režisérsky počin Georgea Clooneyho The Ides of March a baseballová športová dráma Moneyball v hlavnej úlohe s Bradom Pittom.

Celkovo sú kasové výsledky v porovnaní s rovnakým víkendom v minulého roka nižšie o 20% a slabšiu tohtoročnú jeseň zrejme nezachránia ani premiéry budúceho týždňa Vojna bohov 3D a novinka Adama Sandlera Jack a Jill.

Zdroj: boxofficemojo.com