Uplynulý víkend museli prevádzkovatelia kín prakticky po celom svete čeliť náporu fanyniek upírov a romantiky, pretože v kinách sa predstavila štvrtá adaptácia kníh Stephanie Meyerovej Twilight sága: Úsvit – 1. časť. Tá dokázala z peňaženiek amerických divákov vysať vyše 139 miliónov dolárov, čo predstavuje jednoznačnú víkendovú prvú priečku, piaty najvyšší otvárací víkend v dejinách a opätovné potvrdenie komerčnej sily zabehnutej série.

Menej dôvodov na radosť však majú na ďalších pozíciách. Animované tučniaky sa v novinke Happy Feet 2 3D síce dokázali prespievať a pretancovať na druhé miesto kasové rebríčka, no len 22 miliónov počas premiérového víkendu je obrovským sklamaním. Pri 150 miliónovom rozpočte a skutočnosti, že prvý diel zarobil celkovo 221 miliónov dolárov len v Severnej Amerike je jasné, že účtovníci vo Warner Brothers si tentoraz víťazný tanec budú musieť odpustiť.

Tretia skončila predchádzajúca jednotka Vojna Bohov 3D. Tá utrpela masívny 62-percentný prepad a vybojovala takmer 12 a pol milióna dolárov. Vyše 50-percentný prepad postihol aj nový komediálny výplach Adama Sandlera Jack a Jill – ktorý obsadil štvrté miesto – a Kocúra v čižmách. Spin-off Shreka sa s takmer 11 miliónmi umiestnil na piatej pozícii. Po priaznivých miernych prepadoch počas predchádzajúcich víkendov sa teraz otáznym javí aj zdolanie 150 miliónovej hranice (aktuálne Kocúr prepočítava 122 miliónov dolárov).

Šiesta je so 7 miliónmi za víkend lupičská komédia Majstrovský plán a na siedme miesto sa s takmer 6 miliónmi dostal J. Edgar režiséra Clinta Eastwooda. Zvyšné miesta prvej desiatky obsadili A Very Harold and Kumar 3D Christmas s takmer 3 miliónmi, sci-fi Vymedzený čas (vyše 1 a pol milióna). Top 10 uzatvára nový počin Alexandra Paynea The Descendants. Pravdepodobný oscarový kandidát s Georgeom Clooneym v hlavnej úlohe dokázal zarobiť vyše milióna dolárov, pričom bol nasadený len v 29 kinách a zdá sa že sa v ňom skrýva aj slušný komerčný potenciál.

Už od polovice tohto týždňa budú Američania sláviť Vďakyvzdanie. Spolu so zvýšenou spotrebou moriek to zároveň znamená aj vyšší počet noviniek a snáď aj vyššiu návštevnosť. Už v stredu sa v kinách predstavia My Week with Marilyn, Nebezpečná metóda, The Muppets, Hugo a jeho veľký objav a Arthur zachráni Vianoce. Bude zaujímavé sledovať, kto dosiahne úspech a komu nepomôžu ani sviatočné dni navyše.

Zdroj: Boxofficemojo.com