Francúzsky spisovateľský velikán Victor Hugo napísal román Les Misérables v roku1862. Dielo bolo natoľko úspešné, že prakticky ihneď po vydaní bolo preložené do mnohých jazykov. Postupom času bolo mnohokrát sfilmované a spracované v rôznych formách. Napriek tomu, že od jeho vydania uplynula dlhá doba, často sa k nemu vracajú mladí tvorcovia. Najnovšia britská adaptácia v réžii Toma Hoopera (Kráľova reč) je tentoraz v podobe muzikálu.

Hlavným hrdinom klasického príbehu je bývalý galejník Jean Valjean (Hugh Jackman). Hoci je prepustený na podmienku, stále má v pätách posadnutého inšpektora Javerta (Rusell Crowe). Podľa jeho úsudku zlodej navždy ostane zlodejom. Valjean sa zdá byť jasným príkladom. Pravidlá podmienečného prepustenia vzápätí skutočne poruší, ale podarí sa mu uniknúť. Začne žiť pod zmenenou identitou, stane sa ctihodným občanom a dokonca starostom. Ani tak však nie je pred snorivým Javertom v bezpečí. Po smrti továrenskej pracovníčky Fantine (Anne Hathaway), ktorú si vyčíta, sa ujme jej malej dcéry Cosette. Spoločne potom utekajú pred Zákonom do nerušenej anonymity hlavného mesta.

Bedári (Les Miserábles, 2012) Bedári (Les Miserábles, 2012)

Po pár rokoch zdanlivého pokoja musia čeliť okrem Javerta i ďalšiemu nebezpečenstvu v podobe revolúcie, ktorú chystajú mladí chlapci. Jeden z nich, Marius (Eddie Redmayne), sa pri krátkom stretnutí zamiluje do dospievajúcej Cosette (Amanda Seyfried), ktorá jeho city opätuje. Kvôli šťastiu svojej dcéry sa Valjean rozhodne riskovať a vydá sa na barikády. V predvečer rozhodujúceho boja medzi revolucionármi a armádou chce zachrániť nerozvážneho mladíka z vopred prehranej bitky. Na mieste s krvavým historickým pozadím sa zároveň odohrá finálny súboj medzi ním a Javertom.

Keďže postavy v Bedároch patria medzi divácky veľmi vďačné role, herecké hviezdy neváhali podstúpiť náročné transformačné procesy. Anne Hathawayová schudla kvôli stvárneniu chudobnej pracovníčky 11 kg a musela obetovať i svoje vlasy. Hugh Jackman zhodil kvôli autentickému výzoru galejníka 13 kg a pre zmenu si nechal narásť poriadnu bradu. Anne odmietla prezradiť, ako zvládla v rekordnom čase stratiť potrebnú váhu, pretože chcela pred touto drastickou metódou uchrániť mladé nerozvážne dievčatá.

Bedári (Les Miserábles, 2012) Bedári (Les Miserábles, 2012)

Režisér Tom Hooper priniesol do projektu netradičný nápad nahrať všetky piesne naživo, čo sa pozitívne odzrkadlilo na diváckom zážitku. Aj vďaka tomuto prístupu kritici považujú ikonickú pieseň I Dreamed a Dream v podaní Anne Hathaway za jeden z najsilnejších filmových momentov roku. Producenti, zdá sa, stavili na tých správnych profesionálov. Vo vedľajších úlohách uvidíme i Helenu Bonham Carterovú či Sachu Baron Cohena. Tí si mali možnosť spolu zaspievať už v muzikáli Tima Burtona Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The demon Barber of Fleet Street, 2007).

Bedári sú momentálne najväčší muzikálový fenomén. Počas takmer 30tich rokov zhudobnenej existencie ich videlo viac ako šesťdesiat miliónov nadšených divákov. Nesmrteľné piesne budete počuť v aranžmánoch, v akých ste ich doposiaľ nepočuli. Postaral sa o to skladateľ Claude-Michel Schönberg, ktorý má s Bedármi viac ako 30 ročnú skúsenosť. V predchádzajúcich spracovaniach stvárnili úlohu galejníka Valjeana hereckí velikáni ako Jean-Peaul Belmondo, Gerard Depardieu či Liam Neeson. Nikto z nich však svoj part neodspieval. Ako sa s rolou popasuje predstaviteľ ikonického Wolverina sa presvedčíme už čoskoro. Prepustený väzeň číslo 24601 prichádza do našich kín 3. januára 2013.