Po rokoch čakania sa fanúšikovia úspešnej trilógie Pán prsteňov dočkali spracovania pôvodného príbehu J.R.R. Tolkiena, Hobbit. Praotec fantasy žánru napísal toto dielo iba na pobavenie svojich potomkov. Na naliehanie jedného zo svojich študentov knihu Hobit (The Hobbit) nakoniec publikoval. Písal sa rok 1937. Kniha sa stala natoľko populárnou, že nakladateľ požiadal Tolkiena, aby napísal jej pokračovanie. Onedlho prišlo na svet majstrovské veľdielo, a síce trojzväzkový román Pán prsteňov. Zvyšok je história.

Hobitov dej sa odohráva 60 rokov pred prsteňovým dobrodružstvom. Ústrednou postavou je známy Bilbo Baggins, ktorý sa pripletie k hrdinskej výprave s cieľom znovuzískať stratené trpasličie kráľovstvo Erebor a zneškodniť zlovestného draka Smauga. Bilbo sa vďaka čarodejníkovi Gandalfovi Šedému ocitne v družine s trinástimi trpaslíkmi na čele s bájnym bojovníkom Thorinom. Neočakávaná cesta ich zavedie do divočiny, cez tajomné krajiny plné obrov a zlých škriatkov, gigantických pavúkov či podivných kúzelníkov. Cestou k Osamotenej hore sa Bilbo stratí v jaskynnom systéme, kde stretne bytosť, ktorá mu navždy zmení osud … škaredého Gluma. Na brehu podzemného jazera objaví skromný Bilbo lesť i odvahu, ktorá ho samotného prekvapí. Navyše získa Glumov prsteň. Jeho „milášik“ ukrýva nečakané a užitočné schopnosti. Na pohľad jednoduchý zlatý prsteň je spojený s osudom celej Stredozeme takým spôsobom, o akom Bilbo nemôže ani len tušiť.

Neočakávaná cesta (The Hobbit: An Unexpected Journey, 2012) Hobbit: Neočakávaná cesta (The Hobbit: An Unexpected Journey, 2012)

Hobitova cesta na plátno bola zdĺhavá a tŕnitá. Štúdio bojovalo s narastajúcim rozpočtom, až takmer čelilo bankrotu. Film mal pôvodne režírovať Guillermo Del Toro, no po rokoch stagnovania sa rozhodol zaviazať inému projektu. Réžie sa nakoniec ujal Peter Jackson, ktorý sa chcel podieľať iba ako producent. Nikoho kvalifikovanejšieho by pre túto snímku ani nenašli. Jacksonov megaúspech s Pánom prsteňov potvrdzuje počet získaných zlatých sošiek. Neustále prepisovanie scenára a následné množstvo nepoužitých scén, by vyšli štúdio tak draho, že sa rozhodli z pôvodných dvoch dielov urobiť z Hobita radšej trilógiu.

K plánovanému druhému dielu Cesta tam a späť teda ešte pribudne trojka. V kinách ich uvidíme z ročnými odstupmi v čase Vianoc. Po vyriešení produkčných problémov sa filmári museli popasovať s nestálym kastingom. Pod chvíľou niekto z hercov z projektu vycúval, no našťastie nešlo o hlavné role. Vo filme sa objaví množstvo postáv, ktoré fanúšikovia poznajú z prsteňovej trilógie, no pôvodne v knihe neboli. Prekvapivo sa tak navráti Elijah Wood ako Frodo či Orlando Bloom v úlohe elfa Legolasa. Nesmie chýbať Ian McKellen ako nezabudnuteľný čarodejník Gandalf Šedý ani Cate Blanchett s postavou elfej princeznej Galadriel. Gluma opäť stvárnil Andy Serkis, ktorý po nakrútení všetkých svojich scén prevzal dohľad nad sekundárnou réžiou.

Neočakávaná cesta (The Hobbit: An Unexpected Journey, 2012) Hobbit: Neočakávaná cesta (The Hobbit: An Unexpected Journey, 2012)

Uvidíme i Christophera Leeho v úlohe zákerného čarodejníka Sarumana. Návrat tejto postavy je do určitej miery odškodnením pána Leeho, za postprodukčné vystrihnutie z Návratu kráľa. Christopher sa vtedy natoľko urazil, že finále Pána prsteňov sabotoval a na slávnostnej premiére nevystúpil. Zostarnutého Bilba Bagginsa si opäť zahrá Ian Holm. Jeho mladšieho predstaviteľa produkcia zvažovala poriadne dlho. V hre o kľúčovú postavu legendárneho príbehu boli mená ako Daniel Radcliffe, Shia LaBeouf, James McAvoy či dokonca Tobey Maguire. Rolu nakoniec získal brit Martin Freeman známy z komédií Jednotka príliš rýchleho nasadenia (Hot Fuzz, 2007) či Stopárov sprievodca po galaxii (The Htchhiker´s Guide to the Galaxy, 2005). Či pri obsadzovaní urobili dobre máme možnosť zistiť už čoskoro. Či prvá časť nadčasového filmového diela privedie na plátna vlnu ďalších fantasy je otázne. Každopádne, Hobit: Neočakávaná cesta prichádza do našich kín 13. decembra.