Predtým ako komiksová stajňa Marvel povolá do filmového boja svojich očakávaných Avengerov, predstaví sa nám celkom prvý z radu neohrozených pomstiteľov – Steve Rogers alias Captain America.

Uprostred druhej svetovej vojny by mladý asketický patriot Rogers veľmi rád narukoval do armády a poslúžil vlasti mordovaním nacistických nepriateľov. Avšak matka príroda k nemu nebola natoľko priaznivá, aby spĺňal fyzické predpoklady prijatia. Odvrhnutý Steve sa tak rozhodne zúčastniť ako dobrovoľník na prísne tajnom vojenskom experimente, kde by z jeho chatrnej telesnej schránky mala armáda vystrúhať super vojaka s nadprirodzenými schopnosťami. Extrémne nebezpečný pokus sa vydarí a zo Steva sa stane smrtonosná ľudská zbraň. Armádni velitelia však bedákajú, že vojak Rogers je príliš nákladný výtvor na to, aby riskovali, že padne v boji. Rozhodnú sa využiť ho ako armádnu celebritu zvyšujúcu morálku americkej pechoty slúžiacej v európskych veľkomestách. Niečo ako Marilyn Monroe s prilbou a štítom. Po tom, čo sa naplno prejaví nacistický útlak, musí Rogers povstať ako Kapitán Amerika a dostáť svojej povesti obrancu národa.

Captain America: Prvý Avenger Captain America: Prvý Avenger

Na uvedenie svojho plnohodnotného príbehu na veľké plátno čaká Kapitán Amerika dlhých 14 rokov. Od roku 1997 Marvel bojoval s nedostatkom financií, žalobou o autorské práva so samotným stvoriteľom Joeom Simonom, štrajkom scenáristov, voľbou vhodného režiséra a nakoniec s predstaviteľom hlavnej postavy.

Režisérom projektu sa nakoniec po pôvodne plánovanom Jonovi Favreauovi, ktorý priviedol na svet spriazneného Iron Mana, stal režisér trikových dobrodružstiev Joe Johnston. No nebolo to hravé Jumanji, tretí Jurský park ani minuloročný Vlkolak, ktorý by mu zaručil režisérsku účasť na legendárnom hrdinovi. Bol to dobový akčný príbeh Rocketeer, kde hlavná postava získa raketový oblek vytvorený Howardom Hughesom. Kapitán Amerika zasa dostane svoj charakteristický štít od Howarda Starka, komiksovej postavy inšpirovanej samotným Hughsom.

V hre o hlavnú rolu boli mená ako Sam Worthington, Ryan Phillippe, Channung Tatum či dokonca nepochopiteľne Will Smith. Posledný menovaný totiž ako modrooký blondiak zrovna nevyzerá. Konečná voľba padla na Chrisa Evansa, ktorý má skúsenosti s iným marveláckym hrdinom. Evans už dvakrát prepožičal tvár Johnnymu Stormovi alias Human Torch vo filmoch o Fantastickej štvorke. Prvýkrát v histórii tak jeden herec stvárnil dvoch superhrdinov jedného komiksového impéria.

Captain America: Prvý Avenger Captain America: Prvý Avenger

Úhlavným nepriateľom Kapitána Ameriku je nacistický arcizloduch s nadprirodzenými schopnosťami Red Skull. Pod menom Johann Schmidt vystupuje ako Hitlerov pomocník a zároveň vedúca osobnosť teroristickej jednotky HYDRA. Rola ako uliata pre Huga Weavinga. Z ďalších známych tvárí spoznáte Tommy Lee Jonesa ako vedúceho tajného experimentu generála Chestera Phillipsa, Stanleyho Tucciho ako nemeckého vynálezcu transformačného séra doktora Abrahama Erskina či Samuela L. Jacksona ako Nicka Furyho, vedúceho dôstojníka S.H.I.E.L.D.-u. Kapitánovho verného pomocníka Buckyho Barnesa si zahrá Sebastian Stan, ktorý sa pôvodne uchádzal o hlavnú úlohu. Nesmieme zabudnúť na Hayley Artwell stvárňujúcu Peggy Carter, hrdinovu lásku, ktorá dokáže všetko ako on, no ľavou zadnou a na vysokom opätku.

Kvôli neopakovateľným pohybom Chrisa Evansa nebol pre scény vychudnutého Steva Rogersa použitý dablér. Hercovi tak ubrali na kráse prostredníctvom digitálnej technológie vo vyše 250tich záberoch. Okrem častého využitia zeleného pozadia štáb zápasil s neduhmi trendového tretieho rozmeru. Do akej miery bude Prvému Avengerovi svedčať postprodukčná 3D kombinéza sa dozvieme už 4. augusta.

Trailer: