Jurský svet / Jurassic World, 2015 © Universal Pictures Jurský svet / Jurassic World, 2015 © Universal Pictures

Jurský svet je jeden z tých filmov, pri ktorých sa subjektívny a objektívny pohľad výrazne líšia. Na veľkom plátne a s dobrým zvukom snímka funguje skvele. Je napínavá i celkom zaujímavá a sem tam vtipná. Obsahuje množstvo odkazov na pôvodný Jurský park, ktoré možno potešia verných fanúšikov. Ako prvý letný blockbuster veľmi dobre.

Originálny názov
Jurassic World

dobrodružný, sci-fi
2015 / 124 min.
USA

Réžia
Colin Trevorrow
Scenár
Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow, Derek Connolly
To je však všetko, čo od tohto počinu inak nádejného režiséra Colina Trevorrowa (Safety Not Guaranteed, 2012) môžete očakávať. Jurský svet je hlavne neoriginálny. Od svojho predchodcu si vzal tak veľa, že ide prakticky o remake zasadený do súčasnosti, aj keď je to vlastne pokračovanie. Ústredné myšlienky, mnohé scény a postavy sú však v podstate identické. Len je to všetko väčšie, hlasnejšie a namakanejšie. Teda ide presne o tie neduhy súčasnej hollywoodskej produkcie, ktoré by mal film podľa režiséra kritizovať.

Dej sa začína odchodom dvoch chlapcov na ostrov Isla Nublar, na ktorom ich teta Claire (Bryce Dallas Howard) vedie zábavný park so živými dinosaurami. Incident spred 22 rokov, keď bol po viacnásobnom ľudskom zlyhaní zničený pôvodný park ešte pred otvorením, je dávno zabudnutý, ale odkaz zakladateľa Johna Hammonda žije ďalej.

Nový park však ďaleko prekračuje jeho pôvodné predstavy. Množstvo atrakcií, luxusné hotely a 20 tisíc návštevníkov naraz prítomných na ostrove. Ak nastanú problémy, bude to epické. A tie nastanú, pretože potrebu nových atrakcií, ktoré by prilákali pozornosť médií a nové davy návštevníkov, nevie klasická paleontológia naplniť, a tak sa materská korporácia InGen rozhodne vyrobiť vlastný nový druh dinosaura.

Jurský svet / Jurassic World, 2015 © Universal Pictures

Odiaľ už ide všetko viac-menej po starom. Nový a najnebezpečnejí obyvateľ parku sa vymkne spod kontroly, zabíja ostatné dinosaury, ochranku parku a riadne potrápi hlavných hrdinov. Svoje si užijú aj radoví návštevníci a opäť ako v Jurskom parku, aj v Jurskom svete treba dôvod zlyhaní hľadať v ľudskej chamtivosti.

Horšie je však to, že vnútorná logika sveta nefunguje. Park ani zďaleka nevyzerá na to, žeby v ňom mohlo v jednom momente byť 20 tisíc návštevníkov. Ich bezpečnosť je poňatá pomerne zvláštne a ochranka nevie v prípade ohrozenia reagovať rýchlo. O samotnom novom dinosaurovi ani nehovoriac – pri ňom je závažných logických prešľapov hneď niekoľko – napr. ako sa pri všetkej svojej inteligencii naučil, že má aktivovať svoju schopnosť oklamať termálne senzory? A to je pritom len jedna časť jeho sofistikovaného úteku, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani MacGyver.

Tu niekde sa však ukrýva možná budúcnosť tohto sveta. Tvorcovia uvažujú, že sa v prípade ďalších pokračovaní vydajú mimo ostrov a zamerajú sa na pokusy využiť dinosaury na iné ako vedecké, či zábavné účely. Môže to byť veľmi zaujímavý smer, ale vyžadoval by si úplne iné (serióznejšie) poňatie, ako to bolo v prípade súčasného Jurského sveta, a tak v tomto prípade úplne neverím v zdarný koniec.

Jurský svet / Jurassic World, 2015 © Universal Pictures

Jurský svet je už od prvých chvíľ takou farebnejšou, zábavnejšou a veľkolepejšou verziou Jurského parku. Nemá však čaro pôvodného filmu a ani jeho dobe odpovedajúci vedecký realizmus, ale zvýrazňuje v čom bol Spielbergov počin silný.

Záverečný súboj dinosaurov posúva Jurský svet takmer do roviny japonských monster filmov. Už dávnejšie sa samozrejme hovorilo o tom, že T-Rex je akou si obdobou Godzilly (veľmi nadnesene), ale tentoraz sa to v podstate naplnilo. Kým pred 22 rokmi bol T-Rex hlavným antagonistom, dnes zachraňuje. Čo potom, že to bol vlastne ťarbavý zdochlinožrút.

Snímka získava plusové body vďaka sympatickému výkonu Chrisa Pratta, ktorý tu podal vierohodný výkon a také vážnejšie herectvo než sme u neho boli doteraz zvyknutí. Navyše, scenáristi mu napísali príčetnú postavu, čo sa už o takej Bryce Dallas Howard nedá povedať.