Knihe Marťan (The Martian, 2012) sa dostalo slušnej pozornosti v tomto roku aj u nás potom, čo vyšla v slovenčine. Prvotina amerického spisovateľa Andyho Weira patrí medzi tie zamotanejšie prípady. Literárny agenti ho odmietali, a tak vydal svoj román sám na svojom webe. Potom, čo ho zavesil na žiadosť fanúšikov za minimálnu možnú cenu (99 centov) aj na Amazon Kindle, sa z nej stal hit a všimli si ho aj tradiční vydavatelia. Cesta úspechu bude už v budúcom roku zakončená filmovou adaptáciou.

Titulným Marťanom je v príbehu astronaut NASA Mark Watney, botanik a strojný inžinier na tretej misii na Mars s ľudskou posádkou. Kvôli nebezpečnej prachovej búrke je misia predčasne ukončená, Watneymu sa však nepodarí v čas dostať do lode, a keďže sa mu pokazí komunikácia a počítač monitorujúci životné funkcie, jeho kolegovia si myslia, že zomrel a odídu na Zem bez neho. Je tak odkázaný na vlastné schopnosti dúfajúc, že sa dožije pristátia ďalšej misie. Aj NASA si vďaka jeho aktivite na povrchu všimne, že prežil, a tak sa začnú rodiť plány na jeho záchranu.

Réžie filmu sa ujal Ridley Scott, ktorý má na výnimočné zvládnutie látky veľmi dobre predpoklady. Má bohaté skúsenosti zo sci-fi žánrom (Votrelec, Blade Runner, Prometheus), aj s bojom o prežitie (Čierny jastrab zostrelený) a zároveň rozprávačský talent (Gladiátor, Robin Hood). Hlavnú rolu dostal Matt Damon, ktorý si podobnú, ale menšiu úlohu strihol v práve očakávanom epose Interstellar.

V Marťanovi sa objaví aj množstvo ďalších zaujímavých hercov a to najmä v úlohách pracovníkov NASA, či ako členovia Weirovej posádky. Potvrdení zatiaľ boli Sean Bean, Kate Mara, Jeff Daniels, Michael Peňa, Aksel Hennie (nórky Headhunters), Jessica Chastain a Donald Glover (seriál Community).

Premiéra je naplánovaná na 26. novembra 2015 a je veľmi pravdepodobné, že Marťan sa v rovnakom termíne objaví aj v našich kinách.