Joe (2013)Žáner:dráma
Minutáž: 117 minút
Krajina: USA
Rok: 2013
Prístupnosť: MP 15

Réžia: David Gordon Green
Scenár: Larry Brown, Gary Hawkins
Kamera: Tim Orr
Strih: Colin Patton
Hudba: Jeff McIlwain, David Wingo

Hrajú: Nicolas Cage, Tye Sheridan, Gary Poulter, Ronnie Gene Blevins, Adriene Mishler, Brian Mays, Aj Wilson McPhaul, Sue Rock, Heather Kafka a ďalší

Nicolas Cage týmto dielom dokazuje, že stále nezabudol hrať. Síce sa nám ho podarí vidieť v niečom dobrom len raz za päť rokov, naposledy to bol Zlý poliš (Bad Lieutenant, 2009), no tých zopár počinov zvykne stáť za to. V tomto prípade povestná motyka vystrelila. V Hollywoode badať trend usádzať dramatické príbehy na stredoamerický vidiek.

Bývalý trestanec Joe (Cage) sa živí ako manažér bandy drevorubačov, ktorí likvidujú stromy. Žije samotárskym životom v zapadnutej diere uprostred lesov amerického juhu. V spoločenstve podobne skrachovaných existencií sa snaží vyhnúť konfliktom, ktoré by ho mohli opäť dostať za mreže. Jeho každodenný stereotyp sa zmení vo chvíli, keď najme mladého Garryho (Tye Sheridan). Tínedžer to v živote nemá práve jednoduché. Nikdy poriadne nechodil do školy a jeho večne opitý otec všetkých okolo seba mláti a ponižuje. Pred otcovými agresívnymi výpadmi sa snaží ochrániť aspoň matku a mlčanlivú sestru. Keď Joe spozná Garryho situáciu bližšie, zaimponuje mu jeho odvaha, pracovitosť a životné odhodlanie. Stane sa jeho ochrancom. Medzi chlapcom a bývalým trestancom vznikne puto. V skutočne ťažkej, vyhrotenej situácii sa Joe rozhodne zakročiť a prekročí tým svoju pomyselnú hranicu zdržanlivosti. Nasledujúce udalosti neveštia nič dobrého.

Joe (2013)

Režisér David Gordon Green pracuje so zapadnutými prostrediami a charaktermi veľmi šikovne a dokáže vybudovať za dojemnú sociálnu drámu. Zúfalú situáciu sledujeme so záujmom a nadŕžame hrdinom, ktorí bojujú v zatratenom svete sami so sebou. Existenciálna dráma funguje vďaka vhodne zvoleným odpudzujúcim exteriérom zabudnutej krajiny a takpovediac i zanedbanému vzhľadu aktérov. Zarasteného Cagea sme tu ešte nemali. Opusteného muža bojujúceho s vlastnými démonmi stvárnil dokonale. Našu pozornosť však na seba upriamil najmä predstaviteľ opileckého agresora v podaní Garyho Poultera, neherca, ktorý vystúpil vo filme po prvý krát. Išlo o autentického bezdomovca trpiaceho bipolárnou poruchou, ktorý sa ponevieral okolo filmovania tak dlho, až presvedčil tvorcov aby mu dali rolu otca. Svoje nadanie však nebude môcť, žiaľ, zúročiť. Pretože pred premiérou filmu skonal.

Joe (2013)

Nejde o nadpriemerný film a neponúka nič prekvapivé. Podobné témy sme videli už mnohokrát. Režisérovi Greenovi sa však podarilo preniesť na plátno osud hrdinov, ktorí si zaslúžia naše sympatie za to, s akým odhodlaním bojujú s osudom, ktorý sa s nimi v žiadnom ohľade nemazná. Beznádej z filmu srší v každom druhom detaile. Ide o dobrý kus filmárčiny s vynikajúcimi hereckými predstaviteľmi. Pre Nicolasa Cagea nádej, že v očiach divákov neupadne do zatratenia v nemastných neslaných polo-akčných zlátaninách.

Kiež by svetové produkcie prinášali viac podobných nenápadných hlbších filmov s hviezdami s minimalistickými prejavmi. Obdobných knižných predlôh, ktoré stoja za zadaptovanie existuje neúrekom. Joe si získal srdcia divákov i nadšené ohlasy kritikov. Napriek svojej prvotnej neatraktivite si zaslúži vašu plnú pozornosť.