Originálny názov: Madagascar 3: Europe’s Most Wanted

Žáner: animovaná komédia
Minutáž: 93 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP

Réžia: Eric Darnell, Tom McGrath, Conrad Vernon
Scenár: Eric Darnell, Noah Baumbach
Hudba: Hans Zimmer

Madagascar 3 (Madagascar 3: Europe's Most Wanted, 2012)Ak ste si mysleli, že scenáristom obľúbenej zoologickej štvorice utečencov došiel dych, tak ste na veľkom omyle. Newyorské kvarteto zažije v treťom diele svoje najzábavnejšie dobrodružstvo. A to veru pri animákoch nebýva zvykom. Večný sen navrátiť sa do zoo zvieracia partička stále živí, no keď tučniaci uletia vyprázdniť kasína Monte Carla, splynie s horizontom. Kamaráti sa rozhodnú doplaviť z Afriky aspoň do Európy. V Monaku narazia na neoblomnú lovkyňu zvierat, ktorá im riadne zavarí. Kapitánka Chantel DuBois túži po súkromnej koristi s kontúrami levej hrivy. Po sérii utečeneckých peripetií nájdu útočisko v kočovnom cirkuse. Dokonalé krytie s americkým angažmánom sľubuje návrat do Veľkého jablka. Tvrdošijná lovkyňa však snorí zvieracím hrdinom rovno za chvostami.

Pustejšie africké gagy i reálie vymenili autori za pestrejšie európske a urobili dobre. Veľkomestá starého kontinentu ponúkajú viacero možností pre zbesilé vyčíňanie tučniackej vojenskej formácie, lemurov, ústrednej štvorice, ako aj pre terminátorskú kapitánku Dubois. Betónovými stenami prechádza rýchlejšie ako univerzálny vojak. Strechy budov preskakuje ľahšie ako Neo. Zvieratá sa v tomto úchvatnom dobrodružstve pekelne zapotia. Scenáristi pripísali do deja viacero zábavných postáv. S osudmi starých známych ich pospájali na výbornú. Šarmom len tak srší leopardia cirkusová samička Gia, do ktorej sa zamiluje showman Alex. Ruským akcentom zaujme jej spriatelený tigrí kolega Vitalij, ktorý je traumatizovaný zážitkom z veľmi netradičného artistického kúsku. Mierne natvrdlý taliansky tuleň Stefano s neodolateľným kukučom, bude spolu so zebrou Martym trénovať vystrelenie z dela. Hypochondrická a večne bojazlivá žirafa Melman si bude spolu s hrošicou Gloriou hrkútať na povrazolezeckom lane. Kráľ Julien zažije nezabudnuteľnú romancu s cirkusovou medvedicou. Originálnejšie vyznanie lásky ako kúpu Ducati som v animovnom filme jakživ nevidel.

Madagascar 3 (Madagascar 3: Europe's Most Wanted, 2012) Madagascar 3 (Madagascar 3: Europe's Most Wanted, 2012)

Tlieskam kreatívnym nápadom, akými sa scenáristi trojky pochlapili. Tretí diel prekvapí zľahka politicky nekorektným humorom ako je scéna vo Vatikáne. Všetky bláznivé príhody dokresľuje excelentne vybratá hudba, ktorá mieša francúzske šansóny s popovými hitmi. Pamätnou je finálna cirkusová scéna, v ktorej odznie neprehliadnuteľná pieseň Firework od Katy Perry. Všetko je hravé, okaté a ani na okamih sa nebudete nudiť. Akurátna stopáž filmu tomu prospieva. Zabávať sa budú hlavne deti, ale aj dospelým trhne sánkou na viacerých vtipoch jasne cielených na odrasteného diváka.

Vďaka bohatej animácii a akčnému strihu sa tentokrát netradične prikláňam k 3D formátu. Tretí rozmer vás absolútne nadchne a zodvihne zo stoličiek. Parádny je záverečný lietajúci cirkus. Len málu filmov prospieva 3D zobrazenie, ale ak za Madagascar svojim ratolestiam zaplatíte vyššie vstupné, nebudete ľutovať. Na počudovanie dobre dopadol aj slovenský dabing. Nepôsobí rušivo a veľmi rýchlo si naň zvyknete.

Madagascar 3 (Madagascar 3: Europe's Most Wanted, 2012) Madagascar 3 (Madagascar 3: Europe's Most Wanted, 2012)

Hans Zimmer namiešal pompézny soundtrack pozostávajúci z osudových tónov v novom cirkusovom kabáte. Hudobná zložka je vrcholom tohoto po všetkých stránkach podareného kúsku. Nebudú chýbať ani obľúbené tanečné popevky lemurieho kráľa. Autori na seba uplietli týmto dieľom pomerne slušnú scenáristickú pascu. V prípade ďalšieho pokračovania, ktoré je vďaka slušným tržbám trojky na spadnutie, si budú musieť poradiť s otázkou, ako ďalej. Nápadov je istotne v kreatívnej brandži neúrekom. Avšak vrámci gradácie a kontinuity príbehov zoologických utečencov bude prípadné pokračovanie v duchu originality určite scenáristickou výzvou. Dovtedy nakúpte deťúrencom dvd nosiče a na ľubovoľných 90 minút máte rodičovskú pauzu. Alebo si navarte za kotol boršču, vytiahnite papuče a pridajte sa k nim. Je to bravúrne odvedená zábava v neopakovateľnom cirkusovom štýle.