Originálny názov: The Lovely Bones

Žáner: fantasy dráma
Minutáž: 121 minút
Krajina: USA / Veľká Británia / Nový Zéland
Rok:2009
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Peter Jackson
Scenár: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson
Kamera: Andrew Lesnie
Hudba: Brian Eno
Hrajú: Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Saoirse Ronan, Stanley Tucci, Susan Sarandon, Michael Imperioli, Jake Abel a ďalší

Pevné puto„Volám sa Suzie Salomonová, ako tá ryba… a 6. Decembra 1973 som bola zavraždená…“ predstavuje sa hlavná hrdinka Suzie, ktorá má čo povedať aj po svojej smrti. Do slovenských zavítal pred nedávnom nový film Petra Jacksona. Všetci sú plní očakávania. A oprávnene.

Film Pevné puto je adaptáciou knihy Alice Seboldovej, ktorá si vyslúžila pozitívne kritiky. Tak ako sa s ňou vysporiadal režisér Pána prsteňov?

Susie (Saoirse Ronan) je obyčajné dievča, ktoré prežíva bežné radosti i starosti štrnásťročnej slečny. Prvá platonická láska, plno záľub, spokojná rodina… až do jednej chvíle. Na ceste domov zo školy stretla ich suseda, pána Harveyho (Stanley Tucci). Milý pán zo susedstva zavedie Susie do bunkru, ktorý postavil pre deti z okolia. Susie, však pravý zámer pána Harveyho zistí neskoro.

Susie sa domov už nikdy nevrátila. Bola zavraždená. V jej prípade sa ale smrťou všetko nekončí. Susie sa ocitá v zvláštnom svete medzi nebom a zemou, z ktorého pozoruje, čo sa deje na zemi. Nedokáže sa zmieriť so svojím osudom. Nemôže predsa iba tak umrieť!?

Vo svojom svete stretáva dievča, ktoré sa ju snaží priviesť do neba. Susie ale nechce. Nedokáže sa rozlúčiť so svojou rodinou, hlavne so svojím otcom. Pátranie po vrahovi prebieha už niekoľko mesiacov, no neúspešne. Susiin otec sa však nevzdáva. Medzi ním a jeho dcérou bolo viac než pevné puto. Napätie stúpa a vrah sa cíti ohrozený, čo ho ešte viac motivuje k činu. Znovu pocítil to známe pnutie. Nutkanie vraždiť.

Pevné puto Pevné puto

Spracovanie témy „medzi nebom a zemou“ nebolo jednoduchou záležitosťou ani pre režiséra ako je Peter Jackson. Uviaznutie kdesi v medzizóne, ani mŕtvy ani živý, vykreslenie zvláštneho sveta, z ktorého niet cesty späť. Veľká miera predstavivosti poslúžila Jacksonovi k dobru. Namaľoval dokonalý svet dievčaťa, ktorý mal ale jeden háčik… nepokojnú dušu.

Príbeh v sebe prelína viacero svetov, čo ho posúva do kategórie nerealistických. Je v ňom však viac reálna, než by kedy kto hádal. Napriek hlavnej dejovej línii sa vo filme rozvíja množstvo ďalších epizód, ktoré tvoria obraz života obyčajných ľudí. Vyobrazuje vzťahy a putá, nielen k živým, ale k všetkým, ktorých sme kedy milovali.

Pevné puto je film niekoľkých rozmerov. Nie je to len fantasy, či poetika. Je to skutočná dráma jednej rodiny a skutočná ľudská túžba po pokoji. Rozprávanie, ktoré divákovi poodhalí zúfalstvo zo straty, ale zavedie ho aj do mysle masového vraha. Príbeh je spletitý a poetický, desivý a veselý zároveň. Ale ponúka nám i zamyslenie o akomsi novom životnom priestore.