Originálny názov: American Gangster

Žáner: dráma/krimi
Minutáž: 157 minút
Krajina pôvodu: USA
Rok: 2007
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Ridley Scott
Scenár: Steven Zaillian
Kamera: Harris Savides
Hudba: Marc Streitenfeld
Hrajú: Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, RZA

American GangsterTo, že gangsteriek bude po oscarovom triumfe filmu Na druhej strane ako húb po daždi, sa dalo čakať. Tvorcovia nečakali ani minutú a onedlho boli na svete Gone Baby Gone, Noc patri nám a aj Americký Gangster, ktorého nerežíruje nik iný než legendárny Ridley Scott. Film, ktorý sa pravé dostáva do slovenských kín, o vzostupe a páde jedného z najväčších kriminálnikov USA disponuje skvelými kritikami, hviezdnym obsadením, troma nomináciami na Zlatý Glóbus a prísľubom „Krstného otca 21. storočia“. Podarilo sa?

Sedemdesiate roky, to nebola len sexuálna revolúcia. Bola vojna vo Vietname, rasizmus a epidemicky rozšírený organizovaný zločin. Veliteľ jedného z nich Bumpy Johnson práve zomrel. Nasledovať ho má (alebo skôr chce) jeho veľký obdivovateľ (a šofér) Frank Lucas, ktorý v pekných oblekoch chladnokrvne a bez mihnutia oka vraždí za bieleho dňa, pasuje heroín a mysli to sakramentsky vážne… Na druhej strane (veľmi milé prepojenie 🙂 stoji Richie Roberts, policajt s pochybnými stykmi, rozvrátenou rodinou a čistým štítom čo sa tyká úplatkárstva. Nádejný študent práva sa Lucasovi rozhodne pristrihnúť krídelka. A čo z toho bolo? Najväčší korupčný škandál v dejinách Ameriky. Čestné, že je to pravda.

American Gangster AmericanGangster

Napriek tomu, že Americký Gangster sľubuje skutočne veľa (a veľa aj odovzdáva), neviem sa ubrániť pocitu mierneho sklamania. Ridley Scott síce nakrútil perfektnú gangsterku s geniálnymi hereckými výkonmi, no pri všetkých týchto kvázi vrstvách divák postráda tú, ktorá by z tohto filmu nerobila iba akýsi dokumentárny záznam. Toto sa stáva vo väčšine prípadov, keď je daný film „based on true events“. Lenže zaráža fakt, že sa to stalo niekomu formátu Ridleyho Scotta.

Kto sa teda hral na zločincov a „polišov“? Hlavnú úlohu stelesnil fantastický Denzel Washington. Oscarový herec predvádza brilantný koncert a nebyť jeho (a samozrejme jeho filmového súpera) film by bol na oveľa nižšej úrovni než je. Tu „správnu“ stranu zákona predstavuje ako vždy úžasný Russell Crowe. Taktiež oscarový herec dáva sympaticky machovskej postave neodolateľný šmrnc a vystupuje na plátne ako pravý americký gladiátor. Vo filme ďalej uvidíte vynikajúceho herca Chiwetela Ejiofora (Špina Londýna), ktorému prischla rola Lucasovho brata-obdivovateľa. Za zmienku stojí ešte výborný Cuba Gooding Jr. a skvelá Ruby Dee ako Washingtonova filmová matka.

American Gangster AmericanGangster

Čo sa ďalších kladov týka, nesmieme opomenúť vynikajúci scenár Steva Zailliana. Dialógy hercom dokonale padajú do úst a dovolím si tvrdiť, že za svoj úspech u širokého publika vďačí tento film práve jemu. Chválou neslobodno šetriť ani pri technickej stránke, ktorá je naozaj dokonalá. Na plátne máte ozaj pocit akoby ste sa ocitli v 70tych rokoch minulého storočia, a že nebezpečie skutočne číha na každom kroku. Najväčší kredit za toto patrí samozrejme kameramanovi Harrisovi Savidesovi, ktorý vykúzlil hotový časostroj.

Aj keď som Zailliana pred chvíľou chválil, na scenári predsa len nebolo všetko v poriadku. Chvíľami sa zdá, akoby sa nechal ovládať tou myšlienkou, že „tak toto je fakt skvelý scenár“ až príliš a ostatné časti mu prekĺzli pomedzi prsty. Vo filme tak uvidíme množstvo zbytočných postáv (úvod s Bumpym by som kompletne z filmu vyhodil) a pár zbytočných scén, ktoré dávajú filmu veľmi veľa prázdnych a hluchých miest. No a čo som ozaj prekvapený, tak filmu škodí najmä Scottova réžia. Ten síce svoje remeslo zo začiatku zručne ovláda (prvá scéna z filmu ma prikovala do sedadla ešte viac ako brutálna úvodná vražda z Prísľubov z Východu) a s hrozivo pôsobiacu dĺžku zvládol takisto skvele. Miestami sa však na počudovanie stráca vo vlastnej sieti a nešikovne ide od témy do témy a divák ostáva stratený. A najviac teda ako som povedal, Ridley Scott z toho filmu robí zdramatizovanú reportáž a nie film. Veľká, veľká škoda, pretože nebyť týchto záležitosti, jedná sa o film, o ktorom sa budem aj ja vyjadrovať ako o gangsterke nového milénia. Ale hold, Na druhej strane sa bude tvorcom prekonávať veľmi ťažko.

AmericanGangster AmericanGangster

Americký Gangster je film, ktorý zo svojho potenciálu vyžmýkal iba tak 75 percent. Pre niekoho je to dosť na to, aby tento film zhliadol v kine aj štyrikrát a práve pre takéto publikum je aj film určený. Nečakajte umeleckú rošádu á la Vtedy v Amerike. Toto je gangsterka pre široké publikum, a ktorá široké publikum aj osloví a zarobí nekresťanské peniaze… Ale kurnikšopa, Ridley Scott to dokáže oveľa lepšie.

/