Originálny názov: Premonition

Žáner: thrriler
Minutáž: 110 minút
Krajina pôvodu: USA
Rok: 2007
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Mennan Yapo
Scenár: Bill Kelly
Kamera: Torsten Lippstock
Hudba: Klaus Badelt
Hrajú: Sandra Bullock, Julian McMahon, Nia Long, Amber Valletta, Matt Moore, Peter Stormare

PredtuchaZaujímavým faktom na ľudskej psychike je to, že väčšina ľudí sa rada bojí a to najradšej v kine. Ťažko povedať, čo presne je príčinou tohto faktu, ale významnú rolu hrá to, že fázu strachu prežíva divák v prostredí v ktorom sa mu len ťažko môže stať to, čo sa deje s hlavným hrdinom na filmovom plátne. Jednoducho, divák sa bojí, ale vie, že po skončení filmu pôjde pekne domov a bude mimo nebezpečenstva. Takisto významnú rolu hrá to, že ľudia sú fascinovaní mystickými vecami, ktoré sú niekde medzi nebom a zemou, pretože sa podvedome nechcú zmieriť s tým, že náš svet je prebádaný a logický a chcú spoznať niečo mysteriózne, niečo čo v bežnom živote nemajú šancu spozorovať, alebo zažiť. Tieto aspekty vplývajú aj na veľkú úspešnosť seriálov s mysterióznymi ingredienciami (napríklad Nezvestní), ale takisto vysvetľujú aj obľúbenosť takzvaných mysterióznych hororov / thrillerov, ako je napríklad film Predtucha.

Linda Hanson ma pokojný a na prvý pohľad šťastný život. Ma milujúceho manžela, dve pekne dcérenky a klasický dom na predmestí v ktorom trávi väčšinu času, pretože nie je zamestnaná, keďže manžel má dobre platenú prácu. Jedného dňa sa ale toto všetko v okamihu zmení, keď jej príde šerif oznámiť smutnú správu o tom, že jej manžel počas služobnej ceste zahynul pri ťažkej dopravnej nehode. Linda sa už začína pomaly s touto správou vnútro vyrovnávať, čo sa ale v momente zmení nasledujúce ráno, keď sa zobudí a jej manžel Jim je živý a zdravý v kuchyni, kde práve raňajkuje a všetko vyzerá tak, že sa predchádzajúci deň vôbec nestal. Linda je z toho úplne mimo a to ešte netuší, že toto nezvyčajné prebudenie rozbehne kolotoč veľmi zvláštnych udalostí…

Predtucha Predtucha

Úvod filmu je veľmi divný pre diváka, ktorý videl v živote aspoň 10 thrillerov a najmä film Šiesty zmysel, pretože nemecký režisér s netradičným menom Mennan Yapo v prvých minútach akoby dával dokopy všetky filmové postupy, ktoré sa osvedčili v iných filmoch. Preto zo začiatku filmu používa kamerové nálety a la M. Night Shyamalan, ktoré strieda scénami, ktoré ako keby z oka vypadli hocijakému mysterióznemu filmu z posledných rokov. A do toho všetkého ešte hrá hudba od Klausa Badelta, ktorá svojim mystickým klavírom na začiatku filmu ešte viac upevňuje pocit deja vu. Ako postupuje film ďalej, réžia sa zlepšuje, už občas Yapo použije aj nejaký ten svoj nápad a atmosféra začne v niektorých momentoch byť zaujímavá, ale to nemôže zachrániť film, pretože jeho najväčšia chyba nie je neoriginálna réžia, ale niečo iné.

Mysteriózne filmy stoja a padajú na scenári. Od scenára záleží, aký bude celkový dojem, pretože práve scenárista môže (ne)šikovným logickým postupom pri budovaní príbehu celý film buď pochovať, alebo naopak urobiť z neho niečo skvelé. Scenár na Predtuchu od Billa Kellyho je na nešťastie práve tým prvým prípadom. Kelly sa v ňom pohráva s časovými rovinami a najmä s hlavnou hrdinkou Lindou tak nešikovným spôsobom, že je to až na neuverenie a veľké logické chyby si všimne hádam každý divák. Navyše celé vyznenie filmu smeruje k nejakej tej šokujúcej pointe na konci. Ale nič. Film končí do stratena, keď koniec dokáže šikovnejší divák predpokladať už po odsledovaní prvej tretiny filmu, čiže zvyšok filmu je potom len nuda.

Predtucha Predtucha

Hlavnú hrdinku si zahrala hviezda už trošku menej žiarivá, Sandra Bullock, ktorej výkon je asi tou najlepšou vecou vo filme. Nedá sa ale povedať, že by to bol výkon nejako zvlášť skvelý, ale v porovnaní so zvyškom filmu je tento výkon niečo výnimočné. Sandra v podstate celý čas nezlezie z plátna a väčšinou sa dajú jej emócie bez problémov uveriť, ale občas by mohlo aj trochu zmeniť mimiku. Jej manžela hrá seriálový herec Julian McMahon, ktorého nie je problém odignorovať, keďže jeho výkon je úplne nezaujímavý a chabý. Zato Peter Stormare ako psychiater je zase okamžite na scéne stredobodom pozornosti, čo naopak trochu ruší, ale aspoň trochu prelomí šeď filmu.

Film Predtucha je teda mysteriózny thriller, ktorý doplatil na chabý scenár a slabšiu réžiu, pretože v celkovom dojme zostane po filme dojem nudy a nelogickosti, ktorý nezachráni ani vcelku dobrá atmosféra v strede filmu a ani mierne nadpriemerný výkon Sandry Bullock v hlavnej úlohe. Keď ale máte chuť v kine skladať nelogické puzzle o časových rovinách a nevadí vám, že pointu asi uhádnete veľmi skoro, hurá do kina!

/