38

Michal Klembara
Michal Klembara
Recenzia

38 (2014)Žáner: dokumentárny film
Minutáž: 90 minút
Krajina: Slovensko
Rok: 2014
Prístupnosť: MP

Réžia: Daniel Dangl, Lukáš Zednikovič
Scenár: Daniel Dangl, Lukáš Zednikovič
Kamera: Tomáš Juríček, Tomáš Zednikovič
Strih: Martin Beneš
Hudba: Ľubica Čekovská

Účinkujú: Mária Demitrová, Pavel Demitra, Ján Filc, Marián Gáborík, Michal Handzuš, Marián Hossa, Zdeno Chára, Tomáš Kopecký, Miroslav Šatan, Ľubomír Višňovský a ďalší

To, že je dokumentárny film o Paľovi Demitrovi veľmi dobrý, už asi viete. Viac ako 50 tisíc predaných lístkov za prvý týždeň premietania hovorí síce skôr o sile témy, ale reakcie drvivej väčšiny divákov sú nanajvýš pozitívne. Čísla budú teda ešte rásť. Avšak snímka 38 prekvapuje aj svojou kvalitou a poctivým prístupom.

Takýmto filmom, na mysli mám tak trochu „spravodajské“ dokumenty venujúce sa aktuálnej téme, sa u nás dlhodobo nedarilo. Dokumentaristi po čerstvých udalostiach neradi siahajú a potom sme zažili viacero nepríliš vydarených pokusov – Devínsky masaker je spätne až zbytočné komentovať a Arcibiskup Bezák zbohom je napriek značnému diváckemu záujmu jeden z najhorších slovenských filmov vôbec.

A práve filmová pocta Paľovi Demitrovi (ako o filme hovoria tvorcovia) je ukážkou toho, že sa to dá aj u nás urobiť dobre a zároveň výborne ilustruje, v čom spočíva výhoda siahnuť po téme ešte v čase, keď máte dostatok žijúcich respondentov. O Demitrovi jednoducho mal kto rozprávať – kamaráti z detstva, kolegovia z práce, rodičia, súrodenci, manželka. Na tom film stojí a je to aj jeho najsilnejšia stránka. Dozvedáme sa tak o ňom veľa detailov zo súkromného i pracovného života.

38 (2014)

Iste, môžeme to ľahko označiť za hovoriace hlavy, ale to, čo je v iných dokumentoch ťaživé, tu vôbec nevadí. Jednak preto, že rozhovory sú popredkladané zábermi z mnohých Demitrových zápasov, čo filmu dodáva prvok akcie a potom vďaka humoru. Ten je prítomný takmer v každej chvíli. Film tak rozhodne nehrá na city, i keď samozrejme nedá sa obísť ani smútok, keďže 38 svojim logickým chronologickým radením udalostí v Demitrovom živote smeruje ku katastrofe. Ale aj tak sa tvorcovia snažia film zakončiť veselo, a dávajú tak divákom šancu opustiť prítmie kinosály bez sĺz v očiach.

V úvode filmu bolo pár maličkostí, ktoré mi prekážali. To, že Demitrova manželka hovorí o samotnom dokumente, sa dalo ešte prehliadnuť, ale dávať do ďalšieho záberu klapku a inde zasa mikrofón, to už je pri takomto diele zbytočné. Mohlo sa teda tomu režisérske duo Dano Dangl a Lukáš Zednikovič radšej úplne vyhnúť. Najmä, keď od toho sami hneď upustili. Inak je im naozaj ťažko niečo vytknúť. Snímka je z hľadiska réžie samozrejme úplne konvenčná, ale silné dojmy z obsahu prevažujú.

38 je skutočná filmová pocta hokejovej legende. Osobnosť Paľa Demitru môžeme poľahky odbiť tým, že to bol len hokejista, ale z výpovedí v dokumente je jasné, že bol a je viac ako vhodný vzor nielen pre deti a mládež. Za hranicami asi málokomu niečo povie, ale tu doma to bude film, ku ktorému sa budeme vracať.