Originálny názov: Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Žáner: akčný fantazíjny horor
Minutáž: 105 minút
Krajina: USA
Rok: 2012
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Timur Bekmambetov
Scenár: Seth Grahame- Smith
Kamera: Caleb Deschanel
Hudba: Henry Jackman
Hrajú: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Anthony Mackie, Mary Elizabeth Winstead, Rufus Sewell, Marton Csokas, Jimmi Simpson, Joseph Mawle, Robin McLeavy, Erin Wasson, John Rothman a ďalší

Abraham Lincoln: Lovec upírov (Abraham Lincoln: Vampire Hunter, 2012)Drevorubačské začiatky zohrali v živote významného amerického prezidenta osudovú úlohu. Ako možno neviete, slávny štátnik bol najväčším lovcom upírov v histórii. Pritiahnuté za vlasy? Určite. Nejedná sa však o literatúru faktu ale o fantáziu. Alternatívny životný príbeh Abrahama Lincolna je prešpikovaný krvou, upírskymi tesákmi a svištiacimi čepeľami nabrúsených sekier. Fiktívnu biografiu napísal formou denníkových listov autor populárnych mash-upových románov Seth Grahame-Smith. Všetky jeho diela kombinujú literárnu klasiku s podradnými hororovými prvkami ako zombies, upíri či ninjovia. V knižnej predlohe to na čitateľov zabralo, na poli filmu už oveľa menej. Do značnej miery za to môžu režisérove škrty, ktoré ochudobnili divákov o mnohé pasáže, o ktorých sa dozvedia len zasvätení znalci knihy.

Lincolnovou motiváciou v boji s neživými bytosťami bola pomsta za smrť milovanej matky. Priamo pred očami malého Abrahama ju napadla tlupa upírov, čo zväčša pokazí deň. Chlapec sa rozhodol odprevadiť zo sveta miestneho podnikateľa zodpovedného za matkinu smrť. Stal sa učňom Henryho Sturgessa, zručného lovca upírov. Henry nenaučil mladého Lincolna iba umeniu oháňať sa smrtiacou sekerou, ale i oveľa viac. Bol jeho duchovným mentorom. Naučil ho ovládať zlosť, potlačiť túžbu po okamžitej pomste a nasmerovať svoju železnú vôľu k boju s upírmi, ako aj pre dobro ľudstva. Vizionársky mág Tim Burton bol príťažlivosťou predlohy nadšený. Spolu so žánrovo spriazneným kazašským režisérom Timurom Bekmambetovom preniesli dej knihy na plátno. Obaja režiséri majú s upírskou problematikou svoje skúsenosti. Bekmambetov režíroval dva diely úspešnej ruskej fantasy Nočná a Denná hliadka, zatiaľ čo o kompetentnosti Tima Burtona na poli temnoty nemôže byť pochybnosti. Scenár k jeho Temným tieňom dokonca písal autor Lincolnovej predlohy, Grahame-Smith. Týmto filmom ponúkajú nový pohľad na žáner upírskych filmov a poodhalia druhú tvár jednej z najväčších postáv amerických dejín.

Abraham Lincoln: Lovec upírov (Abraham Lincoln: Vampire Hunter, 2012) Abraham Lincoln: Lovec upírov (Abraham Lincoln: Vampire Hunter, 2012)

Uznávaný prezident posadnutý lovom upírov. Statočná zlátanina. Týmto dojmom pôsobí aj výsledná podoba diela. Historická fikcia ako odľahčená forma hodín dejepisu vôbec nefunguje. Skôr otravuje patetickými dialógmi o bojoch s temnotou a trasľavým mávaním americkou zástavou. Väčšina akčných scén pôsobí trápne, hoci autorom nemožno uprieť snahu udržať divákovu pozornosť. Vo vytržení však z tohto drevorubačského cvičenia istotne nebudete. Množstvo spomalených záberov a burácajúcich scén diváka nudí. Tragický tón hlavnej postavy stráca rovnováhu svojou absurditou. Výsledným efektom je výsmech a nie pocta prezidentovi. Skoro si želáte, aby Abraham okúsil chladivú silu vlastnej čepele.

16-teho prezidenta spojených štátov stvárnil doposiaľ neznámy Benjamin Walker. Historická ikona tak nebola poznačená hviezdnym prachom slávneho predstaviteľa. Walker zvládal akčné scény s prehľadom a keď nadobudol povestný cylinder, dodalo to Abovi na dôstojnosti. Otrocké politické repliky cedil prijateľne. Mladý Američan akoby z oka vypadol Liamovi Neesonovi. Ten by bol pre rolu prezidenta tiež vhodným kandidátom, avšak viac by mu to svedčalo v dramatickejšom prevedení. Úlohu tútorského lovca upírov Henryho zahral čoraz viac žiadaný Dominic Cooper. Spolu s Walkerom predstavujú svetlejšiu stránku tejto nevydarenej temnej eventuality dejín amerického národa. Zlo vo filme zastupuje vždy slizký Rufus Sewell ako praotec miestneho upírstva Adam. Ženský prvok zosobnila Mary Elizabeth Winstead, ktorá si zahrala Lincolnovu ženu Mary Toddovú.

Abraham Lincoln: Lovec upírov (Abraham Lincoln: Vampire Hunter, 2012) Abraham Lincoln: Lovec upírov (Abraham Lincoln: Vampire Hunter, 2012)

Odvrátená tvár Abrahama Lincolna mala za úlohu šokovať a pobaviť. Namiesto toho bohapusto nudila až obťažovala. Bekmambetov sklamal na plnej čiare. Akčné sekvencie síce hovoria jeho typickou strhujúcou rečou, avšak začínajú byť opozerané. Pokračovanie vydareného Wanted s Angelinou Jolie by som na jeho mieste ešte prehodnotil. Burtonovi odporúčam nespájať svoje meno s podobnými nerovnosťami. Minúť peniaze sa dá aj rozumnejšie. Historický velikán Lincolnovho kalibru si zaslúži patriotickejšie zaobchádzanie, ako sa mu dostalo v Lovcovi upírov. Punc národnej legendy mu hádam navráti Oscarom obdarený profesionál Steven Spielberg v chystanom dobovom veľkofilme. Abe snáď sekeru nadobro odložil do svojej drevenej truhlice.