Originálny názov: Up in the Air

Žáner: komédia / romantický / dráma
Minutáž: 109 minút
Krajina: USA
Rok: 2009
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Jason Reitman
Scenár: Jason Reitman, Sheldon Turner
Hudba: Rolfe Kent
Kamera: Eric Steelberg
Hrajú: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Melanie Lynskey, J. K. Simmons, Sam Elliott, Danny R. McBride, Zach Galifianakis, Steve Eastin

Lietam v tomAktuálny príbeh a štipka irónie sú správne zvolené ingrediencie nového filmu Jasona Reitmana. Lietam v tom, je komédia i dráma o tak trochu inom hrdinovi. V snímke si nájdete miesto pre úsmev i chvíľky na zamyslenie. S hlavou v oblakoch a nohami vo vzduchu sa s vami život môže pekne zahrať. Lietam v tom je toho jasným príkladom.

Máte strach vyhodiť zamestnanca? Najmite si na to niekoho iného. Čo by ste povedali na Georga Clooneyho. Hlavná postava filmu Ryan Bingham (George Clooney) rozdáva „padáky“ šarmantne a so cťou. Život si užíva naplno, aj napriek netradičnému povolaniu. Sám a bez záväzkov lieta po celých Spojených štátoch. Ako každý správny chlap má svoj cieľ – dosiahnuť milión míľ vo vzduchu v tzv. frequent flyer programe, v kterom dostane za nalietané míle peniaze.

Lietam v tom Lietam v tom

Všetko v jeho živote prebieha podľa plánu – už niekoľko rokov v rytme stereotypu, ktorý však Ryanovi vôbec neprekáža. Takmer celý rok trávi v oblakoch nad Amerikou. Jedného dňa, ako to už v živote býva, sa veci začnú komplikovať. Po dlhej dobe sa konečne dostáva do svojej domovskej firmy, kde ho čaká porada a nová správa. Ryan zisťuje, že zrejme dolietal. Vo firme sa objavuje mladá ambiciózna Natalie (Anna Kedrick) s novými efektívnymi nápadmi. Nebolo by ekonomickejšie prepúšťať ľudí online? Jednoducho zapnúť kameru a pracovníkovi na druhej strane s úsmevom oznámiť, že je prepustený.

Zdá sa vám to zvláštne? Nie ste sami. Ryan v snahe zachrániť pôvodnú tvár svojej práce, a teda aj svoje istoty a ciele, berie mladú Natalie do terénu. Teória nie je prax. A Natalie rýchlo zisťuje, že ľudský kontakt v takom prípade je viac než nutný. I napriek snahe musí Ryan zasadnúť do kancelárskeho kresla a vyhadzovať zamestnancov virtuálne. V tej chvíli začne premýšľať, aké by to bolo usadiť sa tu dole, na zemi. Pokúša sa skontaktovať Alex, jeho občasnú známosť. Tá však nereaguje tak, ako by Ryan chcel. A tak sa Ryan vracia k lietaniu a k svojim starým cieľom.

Lietam v tom Lietam v tom

Tak trochu smutný príbeh moderného muža, s netradičným koncom pre americký film. Režisér Jason Reitman si pre hlavnú úlohu zvolil výborne. George Clooney je šarmantný samotár, od ktorého sa aj prepustenie z práce dá prijať ako pozitívum. Veľmi dobrý herecký výkon nezostal opomenutý a aj vďaka Clooneymu je film nominovaný na Oskara. Dobrá práca s kamerou a vyvážený scenár dotvárajú príjemnú atmosféru vo filme. Film nie je len spoveďou jedného muža, ale je tak trochu odrazom každého človeka. Veď koľkí z nás si už v živote položili otázku: čo bude ďalej? Film v sebe navyše nesie dôležitú pripomienku potreby ľudského dotyku, ktorý sa v dnešnej dobe stáva viac virtuálnejším než skutočným.

Ak radi lietate, alebo ste ešte nikdy neleteli, skúste to tentokrát v kine. Lietam v tom vám prinesie príjemný filmový zážitok. Pohodlne sa usaďte. Prajeme vám príjemný let.