V najbližších dňoch by mali zbystriť pozornosť nielen priaznivci street artu a grafitti. Slovenský diváci totiž budú mať konečne možnosť vidieť na veľkom plátne film Exit Through the Gift Shop, ktorý bol po prvýkrát uvedený v roku 2010 na festivale v Sundance a za jeho realizáciou stojí popredný writer známy pod pseudonymom Banksy.

Nie celkom tradičný dokument zachytáva cestu francúzskeho prevádzkovateľa drobného obchodu v Los Angeles Thierryho Guettu, ktorý sa pôvodne rozhodol vyhľadať súčasných uznávaných writerov a zachytiť ich tvorbu. No potom, čo sa zoznámil s Banksym, ktorý si svoje skutočné meno a vizáž pred verejnosťou precízne stráži, sa ku komunite pridáva pod menom Mr. Brainwash aj Thierry. Banksyho jeho príbeh zaujal natoľko, že sám zobral do rúk kameru a rozhodol sa zachytiť príbeh muža, ktorý sa snaží o sebarealizáciu prostredníctvom grafitti, pričom ešte včera bol iba trochu excentrickým predavačom.

Banksy - Exit Trough The Gift Shop (Exit Through the Gift Shop, 2010) Banksy - Exit Trough The Gift Shop (Exit Through the Gift Shop, 2010)

Fanúšikov pouličného umenia film poteší rozhovormi s viacerými celosvetovo populárnymi writermi. Okrem Banksyho (ktorý ani tu neodhalí svoju identitu) sa ku kultúre a komunite grafitti vyjadria aj mená ako Shepard Fairey, Invader a mnohí ďalší. Viacerí sú navyše zachytení priamo počas svojho tvorivého procesu. Podľa ohlasov sa navyše Banksy nebál ani rypnúť do vlastnej prezentácie a vnímania svojho sveta a tvorby. Exit Through the Gift Shop by mal preto ponúknuť aj zamyslenie nad fungovaním dnešného, komerciou zamoreného prostredia. Sú street artové diela stále umením, vlastným vyjadrením, či jedinečnou formou vzbury proti dominujúcim princípom súčasnej kultúry, keď sú čoraz častejšie umiestňované napríklad do domov najmedializovanejších hollywoodskych celebrít?

Ťažko povedať či sa divákom na túto otázku dostane skutočnej odpovede, pretože mystifikácia a hra s realitou majú byť rovnako významnými prvkami filmu ako samotné grafitti. Takýto koncept nepatrí na striebornom plátne medzi prevratné novinky a úspešne ho použili už Michael Moore či Sacha Baron Cohen. Tu však záujem vzbudzuje práve skutočnosť, že Banksy takto načrel v prvom rade do vlastných radov.

Banksy - Exit Trough The Gift Shop (Exit Through the Gift Shop, 2010) Banksy - Exit Trough The Gift Shop (Exit Through the Gift Shop, 2010)

Exit Through the Gift Shop tak môže priniesť zaujímavý pohľad do zákulisia street artu a zároveň môže dokázať, že aj jeden z najuznávanejších súčasných writerov má zmysel pre sebareflexiu a k tomu nás môže na hodinu a pol príjemne zabaviť. Či tieto predpoklady naozaj naplní sa budeme môcť vo filmových kluboch na vlastnej koži presvedčiť už od 9. februára 2012.