Žáner: vojnová dráma
Minutáž: 110 minút
Krajina: Česká republika / Slovensko
Rok: 2011
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Petr Nikolaev
Scenár: Zdeněk Mahler
Kamera: Antonio Riestra
Hrajú: Karel Roden, Zuzana Fialová, Zuzana Bydžovská, Onřej Novák, Adam Kubišta, Roman Luknár, Veronika Kubařová a ďalší

LidiceLidice Mercedes, Lidice Alvarez, Lidice Jimenez, Lidice Jonas, Lidice… to je iba zlomok mien, ktoré dostali deti po celom svete. Na pamiatku 173 mŕtvych mužov, niekoľko desiatok žien a detí. Z obce Lidice.

Spočiatku trochu erotiky a hriechu. Chýba akcia amerických filmov, veľkolepé efekty? To je dobre! Film Lidice bol nakrútený podľa skutočného príbehu, ktorý si nájde svojich divákov.

Osobná dráma na pozadí historických udalostí značí zaujímavú zápletku. O to viac, ak sa pod scenár podpíše Zdeněk Mahler a na režisérsku stoličku si sadne Petr Nikolaev. Tvorcom filmu sa podarilo vypátrať ľudí, ktorí túto genocídu prežili – diváci sa tak dozvedia skutočnú pravdu, prečo vlastne nacisti vypálili Lidice. Ako málo stačí na rozpútanie vraždenia nevinných ľudí…

„Je divná doba,“ hovorí Šíma (Karel Roden), občan Lidíc odsúdený na 4 roky väzenia za synovraždu – nešťastná náhoda, ktorá mu vzala syna bude mať v budúcnosti svoj význam… Jeho milenka, Marie (Zuzana Fialová), pomáha Šímovej ochrnutej manželke Aneške (Zuzana Bydžovská)i jej synovi Karlovi (Ondřej Novák). Ten sa zahľadí do mladej dievčiny, ale ona sa zase pozerá iným smerom a to má svoje následky… Komplikované? Nie, krásne realistické a do seba zapadajúce kúsky životov obyvateľov Lidíc.

Lidice Lidice

Petr Nikolaev využil silu maličkosti, ktorá dala svojráznu tvár tak ťažkému filmu. Divák sa v kine nedočká veľkolepých (amerických) scén. Na vykreslenie atmosféry postačia okamihy, záblesky a strhujúca hudba. O filme nemožno povedať, že je vojnovou epopejou, je lepšie považovať ho za dokument o ľudskom živote a nešťastí, ktoré sa v Lidiciach stalo.

Vo filme okrem nadčasovej kamery a dobre zvolenej hudby vynikajú herecké výkony. Za slovenskú hereckú obec je to Zuzana Fialová, ktorá si zahrala postavu Márie Vaňkovej, milenku jednej z hlavných postáv, Karla Rodena. Exceloval aj Roman Luknár. Mnoho ľudí ho dnes pozná skôr ako záletného Dudka z Paneláku. V Lidiciach je však nadstrážmajstrom Vlčkom, ktorý dáva svojej postave kolaboranta ľudskú tvár a vytvára tak napätie medzi svojimi skutkami a myšlienkami. Meno Karel Roden je už samo o sebe zárukou, že film Lidice má čo povedať. Okrem neho však režisér Nikolaev nechal vyniknúť mladý talent Ondřeja Nováka.

Lidice Lidice

O čom je teda film Lidice? Nie je to presná rekonštrukcia len samotného aktu vypálenia a vraždenia dediny. Je to omnoho viac – komplexný pohľad na život ľudí počas druhej svetovej vojny, ktorých osudy zmenilo jedno nevinné milostné dobrodružstvo… Lidice nerozprávajú o tragédii národa, ale o tragédii jednotlivých ľudí. Miestami sa niekomu môže zdať, že Lidice ani nie sú o Lidiciach, ale to je iba zdanie, ktoré vám nedovolí opustiť kino, až kým neodznejú posledné tóny a nezmizne posledný obraz.

Nový český film, ktorý citlivo mapuje tak bolestivú minulosť je prvým filmom, pri ktorom vydržíte sedieť skutočne až dokonca. Tým sa myslí to poslednej titulky. Pýtate sa prečo? Choďte na Lidice a uvidíte.