Pred potopou © 2016

Ak ste na fejsbuku, zrejme ste zaregistrovali, že Leo DiCaprio sa ako naslovovzatý hollywoodsky superhrdina rozhodol zachrániť matku Zem. Pre nepoučených: Nie, nepridal sa k Avengerom. Tam je už hviezd azda dosť aj s ich megahonorármi. Leo spravil onakvejšiu vec. Poskytol vlastné peniaze, svoj roztomilý kukuč a vážne posadený hlas ekologickému dokumentu Before the Flood. Ten asi týždeň dozadu National Geographic voľne zverejnil na jútube a inde (bravo, tlieskam!). Ešteže ich kanál má iba českú, nie aj slovenskú verziu, nemusím sa pýtať, či „je s námi konec“, ale môžem názov prekladať pekne doslovne. Hodí sa to aj k porekadlu „po nás potopa“.

Originálny názov
Before the Flood

dokumentárny
2016 / 96 min. / MP
USA

Réžia
Fisher Stevens
Scenár
Mark Monroe
Ako sa to celé zomlelo? V septembri 2014 generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vymenoval Leonarda DiCapria za Vyslanca mieru OSN pre globálne otepľovanie. V angličtine sa teraz používa neutrálnejší pojem „climate change“, zmena klímy, podnebia. Predpokladám, že tu zapracovala politická korektnosť, aby sa náhodou tmári medzi nami hneď neurazili a nezapchávali si uši, len čo o tom niekto – napríklad Leo – začne hovoriť. Ale nech v tom máme jasno, globálne otepľovanie je úplne vhodný a presnejší pojem než akási zmena.

Tu si, prosím pekne, nezačnite robiť posmešky z neschopnej OSN delegujúcej svoju agendu na naivné celebrity. Mesendžeri a ambasadori sú inštitúty určené na to, aby ich obsadili svetoznáme postavy. Ich prvoradou úlohou je prepožičať svoju tvár niečomu, čo OSN verí, že je správna vec. Šíriť o nej povedomie, inak povedané propagovať ju, inak povedané, robiť PR a marketing. Celebrity majú na to najlepšie predpoklady, lebo ich meno už je značka a na ňu sa automaticky menovaním za vyslanca prilepí aj nejaký ten záslužný obsah.

Navyše, Leo nebol pre OSN nelogickou voľbou. Od roku 1998 spravuje nadáciu, ktorá sa venuje práve ekologickým otázkam – ochrane biodiverzity, zachovaniu oceánov a lesov a „klimatickým zmenám“. To je už dosť dlhý čas, aby si herec získal kredibilitu v ochranárskych kruhoch, aby sa dal aj sám považovať za zapáleného environmentálneho aktivistu. V tejto optike vyznieva jeho úvodné „priznanie“, že vlastne vie iba máličko o tom, v akých problémoch sa nachádza naša civilizácia, závislá na fosílnych palivách, trochu vykonštruovane. Zapadá do scenáru, takpovediac.

Pred potopou © 2016

Dobre, takže DiCaprio dostane flek v OSN, s prísnou bradou a prísnym pohľadom sa zamyslí, zistí, že potrebuje zistiť viac, tak sa vydá na celoročné križovanie sveta od Grónska po Indiu, od Kiribati po Kanadu. Všade nachádza známky katastrofického vývoja. Až takého, že predbieha aj najpesimistickejšie klimatologické modely. Grónske ľadovce sa mu strácajú pred očami a Miami navyšuje obrubníky, aby sa v meste dalo fungovať aspoň najbližších 50 rokov. Dokument rámcuje sugestívne rozprávanie o slávnom obraze Záhrada pozemských rozkoší od Hieronyma Boscha. Ten mal vraj držiteľ Oscara v detstve doma na očiach a z troch plánov naňho najviac pôsobil ten, ktorý zobrazuje následky ľudskej bezbožnosti. My sa dnes nachádzame tesne pred bodom zlomu („tipping poiint“), pred potopou. Teda pred dosiahnutím stavu, keď sa už prehrievanie atmosféry nebude dať zvrátiť a vypukne úplné peklo.

Na katastrofické obrazy sa nepozerá síce dobre, ale nemožno im uprieť pôsobivosť, podobne krízové scenáre uvoľňujú prietok myšlienok. V jednom bode síce rozprávač priznáva, že veda globálneho otepľovania je známa dobré polstoročie, ale veda ešte nikdy ignorantov a zaslepencov neodradila. Takže sú stále medzi nami nielen jednotlivci, ale aj vplyvné záujmové skupiny a minimálne jeden kandidát na amerického prezidenta, ktorým nestačí, že ľudskú zodpovednosť za skleníkové a iné efekty uznáva 99 % kvalifikovanej vedeckej komunity. Teda ono im to stačí, ale nanič je im taká veda, čo im kafre do biznisu. Komu je teda film určený? Zrejme mlčiacej väčšine, presne tým vašim kontaktom na sociálnych sieťach, ktorí budú ešte dva týždne zdieľať nesúvislé „textogramy“, plné výkričníkov a rozhorčených emodžíkov.

Pokiaľ sa totiž táto agenda nedostane do každodenného, nielen politického mainstreamu, budeme sa asi pozvoľna alebo rýchlejšie (ako kde) sunúť v ústrety infernu. Že už teraz máte plné zuby kampaní, aby ste nekupovali krémy na ruky a zlaté oplátky, lebo palmový olej z Indonézie ničí pralesy? Vžite sa do situácie niekoho, kto sa pokúša prestať fajčiť a okrem nutkania zo závislosti musí bojovať ešte aj s pocitom solidarity voči podobne trpiacim, ktorých antifajčiarska kampaň posúva pomaly do polohy neandertálcov, veľkého evolučného omylu.

Pred potopou © 2016

Aby som príliš neodbočoval, do jedného veľkého, nepochybne dôležitého balíku sa naprace množstvo zástupných, nepodstatných tém. Spotrebiteľské správanie isto tiež treba ovplyvňovať, ale keď raz miliarda ľudí chce nejaký životný štandard, veľa šťastia s obnoviteľnými zdrojmi energie, drahá komunistická strana Číny. Mimochodom, zobraziť najskôr orúškované masy, ničiace si pľúca v nepriehľadných megamestách, a hneď potom gratulovať najväčšiemu znečisťovateľovi na svete k niekoľkým progresívnym projektom, z takej „korektnosti“ je mi obrazne na blití. Tak čo chcete, páni? Alarmovať alebo tľapkať po pleciach?

Keďže celý dokument je produktom politického marketingu, asi je márne sťažovať sa na množstvo zastavení a potriasaní rúk so symbolickými figúramii a karikatúrami (archívni Gore, Clinton, súčasní Obama, Kerry, samotný Pan Ki-mun), a duchovnými vodcami (pápež). Všetci sú strašne sympatickí, rozumejú potrebe zmeny a zo svojho postu robia, čo môžu (pravdaže, okrem Trumpa). Super. Tak to sa mi uľavilo. Aj načasovanie uvedenia filmu v závere predvolebnej kampane vyšlo ideálne. Reklamný priestor producenti veľkoryso poskytnú aj „vizionárovi“ Elonovi Muskovi z Tesly. Jasné, kebyže všetci používame jeho technológie, celý svet je do piatich rokov zelený. Nepochybujem.

Polievočku si nezabudne prihriať ani inak skromný a seriózny Leo (hoci z prísnej brady mu počas 90 minút ubudne). Nájde si chvíľku na odpromovanie svojho posledného filmu Revenant a cez kántrenie bobrov v 19. storočí elegantne premostí do súčasnej globálnej šlamastiky. Áno, to je ten film, za ktorý dostal toho Oscara. Strašne tam trpí, pozrite si ho, ak ste to ešte nedali. Kamera je tam lepšia ako v porne. Pozrite si aj Pred potopou, keď už je to všade legálne zadarmo. Na konci tejto verzie konca sveta sa budete cítiť tak dobre, akoby ste práve znížili svoju uhlíkovú stopu o 99 %.