Valkýra

Michal Klembara
Michal Klembara
Preview

ValkýraO snímke Valkýra počula už určite väčšina z Vás a to najmä vďaka predstaviteľovi hlavnej postavy – Tomovi Cruisovi, ktorý vzbudzoval pozornosť svojou scientologickou vierou. Tá mnohokrát privodila produkcii počas nakrúcania v Nemecku problémy. Zaujímave boli aj prirovnania Cruisa ku Goebbelsovi pre ich podobnú zanietenosť pri verejných prejavoch. To určite nebolo príjemné keďže Cruis stvárňoval odporcu nacistického režimu a jednu z najvýraznejších osobností nemeckého odboja.

Počas existencie Tretej ríše bolo proti Hitlerovi spáchaných niekoľko desiatok antentátov. Samozrejme, všetky neúspešné. Jeden z nich však vynikal svojou ambicióznosťou, prepracovanosťou a hlavne plánom na výmenu celej nacistickej vlády. Na jeho čele stál plukovník Claus von Stauffenberg.

Stauffenberg síce nebol priamo ten, kto s týmto nápadom prišiel, ale veľmi krátko potom, ako ho skupina generálov zatiahla do spiknutia, pochopil, že úspešný atentát zďaleka nestačí. Rozhodol sa preto prepracovať plán známy pod názvom Operácia Valkýra. Pôvodne hovoril o nasadení Rezervnej armády v prípade národného ohrozenia. Eventuálne sa totiž počítalo s tým, že v dôsledku spojeneckého bombardovania Nemecka by mohlo dôjsť k celoplošnému porušeniu poriadku, k povstaniu nenemeckých robotníkov a odboja. S čím vedenie Tretej ríše nepočítalo bolo to, že Rezervnú armádu viedli práve členovia odboja. A tak sa zrodil plán mierne poupraviť Valkýru, zabiť Hitlera i veliteľa SS Himlera a použiť Rezervnú armádu na prevzatie moci.

Celý priebeh atentátu a následujúcich udalostí celkom schopne priblížil nemecký televízny film Stauffenberg, ktorý sme mohli vidieť aj na jednej našej televízii. A to je asi hlavný problém tohto filmu. Každý vie ako to skončí a mnohí Európania ešte aj to, čo sa dialo. Tvorcovia filmu s tým samozrejme počítali (teda aspoň s tou prvou skutočnosťou určite).

Valkýra Valkýra

V situácii, keď nemôžeme prekvapiť samotným dejom a hlavne jeho výsledkom, rozum velí popracovať na dramatizácii jednotlivých udalostí, výprave a efektoch. A to sú veci, ktoré išli Američanom vždy najlepšie. Prostredie nacistického Nemecka poskytuje dostatok vizuálne zaujímavých prvkov a kulís. Tvorcovia sa mali teda o čo oprieť a zverejnené ukážky vyzerajú nanajvýš pozitívne.

Réžia projektu bola zverená do rúk Bryana Singera, ktorý sa do filmových análov zapísal najmä snímkami Zvyčajní podozriví a X – Men. Hlavne tá prvá menovaná nás môže naplniť nádejou, že sfilmovanie skutočného príbehu Clausa von Stauffenberga naozaj zvládol. Valkýra je totiž v prvom rade konšpiračný thriller. Mnoho bude závisieť od výkonov hercov a aj na tom do akej miery ich bude publikum akceptovať v daných rolách. Určite si mnohí nevedia predstaviť Toma Cruisa v úlohe nacistu. V minulosti si nevytvoril imidž práve dobrého herca. Samozrejme zvládol úlohy, na ktoré sa charakterovo hodil, ale postava Stauffenberga bude predsa len o niečom inom. Dúfajme, že počas nakrúcania dal zo seba von, čo v sebe len našiel. Jeho kariére by to veľmi prospelo.

Valkýra Valkýra

Z ďalších postáv môžeme spomenúť Stauffenbergovu manželku Ninu, ktorú stvárnila talentovaná Carice van Houten. Mladú holandskú herečku sme už mohli vidieť vo filme z prostredia Druhej svetovej vojny. Vtedy však bola na “druhej strane” a zahrala si židovskú členku odboja vo filme Čierna kniha, ktorý sa rýchlo zaradil medzi tie najlepšie holandské a európske filmy minimálne posledných rokov.

Podľa prvých reakcií z USA a Nemecka (kde snímka už premiéru mala) to vyzerá tak, že Bryan Singer sa snažil o čo najvernejšie zobrazenie historických udalostí. Podľa mnohých na to išiel až s dokumentaristickou presnosťou. A to sa mi v skutku páči. Ak skutočný príbeh, tak bez zbytočných úprav. Stauffenbergov pokus o povstanie je napínavý aj tak dosť.

Rezervná armáda operácie Valkýra do naších kín napochoduje už 12. februára.