Hobit: Bitka piatich armád (The Hobbit: The Battle of the Five Armies, 2014)Originálny názov: The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Žáner: dobrodružné fantasy
Minutáž: 144 minút
Krajina: Nový Zéland | USA
Rok: 2014
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Peter Jackson
Scenár: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro, J.R.R. Tolkien
Kamera: Andrew Lesnie
Strih: Jabez Olssen
Hudba: Howard Shore

Hrajú: Luke Evans, Benedict Cumberbatch, Evangeline Lilly, Cate Blanchett, Lee Pace, Richard Armitage, Manu Bennett, Orlando Bloom, Ian McKellen, Martin Freeman a ďalší

Vyvrcholenie diela od Petra Jacksona nenechalo na seba dlho čakať. Fantasy príbeh presne kopíruje strany knihy, ktoré napísal sám Tolkien. Jeho jedinú knihu kvôli fanúšikom a ziskom rozdelili na tri časti. Kto sa však hnevá, tak neprávom. Všetky tri filmy majú čo ukázať a divák sa rozhodne ani v jednom momente nebude nudiť. To vďaka skvelej réžií v kombinácií s nespochybniteľným strihom a kamerou. Posledný Hobit je komplexný produkt, ktorý ponúka všetko to, čo mal mať už samotný Pán Prsteňov.

Na charakteroch vám záleží a to platí najmä pre dvojicu Bilbo a Thorin. Jeden je celú ságu tým dobrým, ktorý všetko myslí úprimne (klasický kladný hrdina z rozprávok), druhý menovaný podľahne na chvíľu zlej sile. Ťažko však zhodnotiť príbeh – keďže bol pôvodne určený deťom a len vo filmovej podobe sa snaží vyzerať dospelo. Charaktery síce majú nejaký ten náčrt vážnosti, ale uveríte im to len sťažka. Nikto však nečaká od Hobita vážne strihnuté fantasy na spôsob knižnej ságe Pieseň ľadu a ohňa (Hra o tróny).

Predestination (2014)

Bitka strieda bitku od samého začiatku až po koniec. Tretí film je záverom trilógie, a tak sa od neho aj čakal neustály zápal boja – hlavne pre samotný podtitul filmu. Rozprávať čokoľvek o príbehu by bol hriech. Tí, čo majú načítanú predlohu a poznajú filmy od režiséra, vedia plne čo očakávať. V Bitke piatich armád sa už dostali trpaslíci do vysnívanej hory plnej zlata a neďalekú dedinu napadol zlý drak Smaug. V inom prípade by išlo o klišé za klišé, ak sme nevedeli, že predloha je stará už pomaly osemdesiat rokov.

Hobit: Bitka piatich armád má už stabilne kvalitné herecké obsadenie, na ktoré sme zvyknutí. Vytýkať niečo v tomto smere nie je na mieste. Poteší zakomponovanie postáv, ktoré poznáme z trilógie Pána prsteňov. Na scéne nechýba ani v tomto diele Legolas, Gandalf a iní. Gandalf bol zároveň hlavným iniciátorom celého putovania trpaslíkov, Bilba a vlastne bol takým katalyzátorom všetkých troch dielov.

Nemôžem si pomôcť. Tretí diel nemá väčších chýb, avšak jednou z tých najdôležitejších je vôbec vznik trojice filmov. Bohato by stačil jeden veľký film, ktorý by toľko nedbal na vyobrazenie zbytočných scén zo súbojov – aj keď originálnych a nápaditých. Zisk je zisk a nie som prvý ani posledný, ktorý to skritizuje. Našťastie nejde o filmy, ktoré by nemali čo ponúknuť, narozdiel napríklad od ságy Twilight.