Strážcovia galaxie (Guardians of the Galaxy, 2014)Originálny názov: Guardians of the Galaxy

Žáner: akčné dobrodružné sci-fi
Minutáž: 122 minút
Krajina: USA
Rok: 2014
Prístupnosť: MP 12

Réžia: James Gunn
Scenár: James Gunn, Nicole Perlman, Dan Abnett, Andy Lanning
Kamera: Ben Davis
Strih: Fred Raskin, Hughes Winborne, Craig Wood
Hudba: Tyler Bates

Hrajú: Sarah Wayne Callies, Richard Armitage, Jeremy Sumpter, Nathan Kress, London Elise Moore, Matt Walsh, Stephanie Koenig, Scott Lawrence, Arlen Escarpeta, Kyle Davis a ďalší

Túto sezónu na nás komiksový svet chrlí už štvrtú adaptáciu okienok s obrázkami, čo je zdá sa rekordný počet. Po národných patriotoch, pavúkoch a mutantoch prichádzajú na scénu trochu neštandardní hrdinovia, ktorí majú za úlohu ochrániť našu Galaxiu. Pôdu Strážcom pripravila už potitulková scéna v druhom Thorovi, kde sme mohli vidieť zlovestného Zberateľa v podaní Benicia Del Tora.

Komiksový gigant Marvel vo svojom desiatom filme siahol po menej známej predlohe a urobil dobre. Strážcovia v aktuálne sfilmovanej podobe pochádzajú z komiksu z roku 2008 a idú úplne odlišnou cestou ako šablónovití hrdinovia pred nimi. Či si vezmete Iron Mana, Thora alebo Kapitána Ameriku, všetci sa v určitom zmysle podobajú. Predstavujú tie isté hrdinné hodnoty a bojujú za tú istú vec. Banda hrdlorezov z širokej Galaxie je však z úplne iného cesta.

Tím intergalaktických hrdinov sa skladá z hláškujúceho bojového medvedíka čistotného Rocketa s hlasom Bradleyho Coopera, z Groota, humanoida, ktorý pripomína strom a opakuje dookola jedinú vetu prednášanú Vinom Dieselom, ďalej z tajomnej zelenej ženy Gamory v podaní Zoe Saldanovej a pomstychtivého Draxa Ničiteľa, ktorého zahral doposiaľ málo známy Dave Bautista. Veliť im bude americký pilot Peter Quill s tvárou Chrisa Pretta, ktorému sa podarilo ukradnúť vzácny artefakt potrebný na zničenie celej Galaxie. Po odhalení ničivej moci predmetu musí nesúrodý tím zachrániť osud vesmíru.

Strážcovia galaxie (Guardians of the Galaxy, 2014)

Herecká zostava sa podarila na výbornú, poteší mnoho známych tvárí i v menších rolách ako Glenn Close v úlohe vedúcej osobnosti Nova Prime. Pre Chrisa Pratta znamená film vstupenku medzi hviezdy, budúci rok ho uvidíme v novom pokračovaní Jurského parku. Zoe Saldana si po modrom Avatarovi opäť strihla farebnú postavu. Sci-fi zápletky sexy kráske jednoducho pristanú.

Príbeh sa odohráva na rozličných planétach našej sústavy, čím sa výrazne odlišuje od svojich kolegov, s akou takou výnimkou Thora. Atraktívne nové svety poskytujú množstvo materiálu čím diváka uchvátiť a filmu sa to darí dokonale. Výpravu majú Strážcovia úchvatnú a prekypujú množstvom originálnych nápadov s rozličnými technickými vychytávkami. V kombinácii s výbušnou akciou a vhodne načasovaným humorom sa veľmi ľahko pasujú na najlepší komiksový film sezóny. Najsilnejšou stránkou filmu je práve humor, ktorý v podobných filmoch bežne hráva ôsme husle. Atmosféru skvele podfarbuje hudobný podmaz zložený z klasických popových piesní minulého storočia, ktoré znejú z Peterovho walkmana.

Strážcovia galaxie (Guardians of the Galaxy, 2014)

Režisérovi Jamesovi Gunnovi sa podaril husársky kúsok a prináša nám skutočnú pastvu pre oči a zároveň najlepší letný blokbaster. Som zvedavý či sa bude Marvel snažiť prepojiť svet Strážcov s osudmi Avengerov, no tajne dúfam, že sa tak nestane. Viacero prvkov a postáv ako Zberateľ či nepremožiteľný titán Thanos však nasvedčuje práve prieniku superhrdinských liniek. Dnešná kinematografia baží po nekonečných zoskupeniach a cross-overoch, ale všetkého veľa škodí.

Ak sa chcete dobre zabaviť a zatiaľ ste nemali šťastie na kvalitný letný hit, v Strážcoch galaxie ste práve našli svojho favorita. Marvel prinisol po Avengeroch ďalší tím hrdinov so svetlou budúcnosťou. Ak ste fanúšikmi potitulokových scén, ani tu neodchádzajte z kina predčasne. Dočkáte sa dvojitej porcie.