Beowulf

Roman Chrappa
Recenzia

Originálny názov: Beowulf

Žáner: fantasy
Minutáž: 113 minút
Krajina pôvodu: USA
Rok: 2007
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Robert Zemeckis
Scenár: Neil Gaiman, Roger Avary
Kamera: Robert Presley
Hudba: Alan Silvestri
Hrajú: Ray Winstone, Anthony Hopkins, John Malkovich, Robin Wright Penn, Angelina Jolie, Crispin Glover, Alison Lohman

BeowulfExistuje veľa legiend, ale len jedna je najstaršia a ešte k tomu písaná po anglicky. V čase, keď sa severské národy modlia k Odinovi a kresťania hlásajú nové náboženstvo, sa odohráva príbeh hrdinu, ktorý na území dnešného Dánska zápasí s pekelným stvorením. Beowulf je Staroanglický hrdinský epos zo 7. Storočia (niektoré pramene uvádzajú tri storočia neskôr) o odvahe, sláve, bojovnosti a hlavne hrdosti. V tejto dobe sa objaví neobyčajný bojovník Beowulf, ktorý sa vydá zachrániť kráľovstvo pred príšerou, ktorá ho sužuje. Legendárny sebavedomý Viking sa tak dostane na kráľovský trón záchranou ríše kráľa Hrothgara pred krutým monštrom Grendelom. Beowulf získa všetko po čom túžil, ale so sebou musí niesť aj bremeno za to, že podľahol pokušeniam. O Vikingovej neobyčajnej odvahe a hrdinských činoch sa spievajú oslavné piesne. Jeho osud bojovníka a vládcu však závisí od toho, ako sa dokáže s novozískanou mocou a pocitmi minulosti vyrovnať.

Tento pozoruhodný príbeh adaptoval pre veľké plátno Neil Gaiman (Hviezdny prach, Sandman, Mirrormask) a Roger Avary (Pulp Fiction). Film s touto tematikou tu už bol pred dvoma rokmi pod názvom Beowulf a Grendel, v kanadsko-islandskej koprodukcii. Okrem obrovskej reklamnej kampani, uznávaného režiséra a obsadenia plného hviezd mu chýbalo to zásadné – vizuálne spracovanie.

Beowulf Beowulf

V roku 1997 sa dokončil scenár a Avary sa chystal poňať Beowulfa ako nízkorozpočtový film, pod producentskou ochranou Roberta Zemeckisa. Plán im na začiatku nevyšiel, a tak si zatiaľ odskočili k úplne iným projektom. Avary napísal i režíroval teenegerský a mierne zvrátený, ale pri tom zaujímavý film Pravidlá vášne a Zemeckis nakukol do duchárského prostredia v Pod povrchom. Taktiež zaviedol Toma Hanksa na opustený ostrov v Stroskotancovi a k vianočnej nálade v plne digitálnom Polárnom exprese. Práve posledný spomínaný počin ukázal držiteľovi Oscara za Forresta Gumpa cestu na späť k spomínanej legende o Beowulfovi. Zemeckis sa rozhodol, že pri spracovaní anglosaskej odysei využije rovnakú technológiu ako pri Polárnom exprese – tzv. „motion capture“. Jedná sa o zachytenie reálnych pohybov a gestikulácií, a prenesenie ich, do plne digitálnej sféry.

Hlavnú postavu Beowulfa svárnil Ray Winstone (Na druhej strane, Krádeže a vlámania). Zemeckis obsadil londýnskeho herca potom, čo ho zaujal v úlohe Henryho VIII. v britskom televíznom projekte. Každopádne to bola dobrá voľba. Drsné priamočiare hranie mu veľmi sedelo a u diváka sa pocit priazne striedal s pochybnosťami, čo mal na svedomí výborne napísaný scenár. Určite to nemal ľahké, lebo charakter postavy nebol jednoznačný a možno práve to intuitívne vnímanie situácií bola správna cesta. Nemôžme zabudnúť, že hranie pred zeleným plátnom a s mikrosnímačmi na tele ľahko podľahne strnulosti. Do úlohy kráľa Hrothgara bola pozvaná herecká legenda Anthony Hopkins. Ľahkosť s akou hrá svoje role mu môže závidieť nejeden kolega. Po minúte hrania vytvorí postave osobnosť a vy si užívate každé jeho gesto. Vedľa neho uvidíte nemenej nadaného herca Johna Malkovicha. Rolu zbabelca a intrigána ťažko zveriť niekomu inému ako jemu. Režisérov zámer rozdeliť postavy do polôh, ktoré by uniesli veľkosť príbehu jednoznačne vyšiel. V zaujímavej role sa v tejto snímke mihla aj Robin Wright Penn. Správne doplňovala a priťahovala pohľad Beowulfa ako kráľovná s večne smutným pohľadom. Kvarteto nám dopĺňa asi najkrajšie osadenstvo celého projektu – Angelina Jolie. Tá stvárnila matku Grendela, príšeru, ktorá obliehala spomínané kráľovstvo. Priestoru na hranie veľa nemala, ale v jej prípade stačila samotná prítomnosť a pokušenia, ktorými lákala nezlomných Vikingov.

Beowulf Beowulf

Film je spracovaný naozaj pekne. Nálety na krajinu striedajú detailné zábery na zdanlivo nepodstatné okolie, ktoré nás má ukolísať a hneď na to nás zámerne prekvapiť. Celý čas sledujeme jednu dejovú líniu cez pocity hlavného hrdinu a to nás núti dotvárať príbeh s ním. Hudbu si zobral na starosti Alan Silvestri, ktorý sa podpísal aj pod také snímky ako Forrest Gump, Kontakt alebo Predátor. Burcujúce pochody a jemné oddychy s odrazmi na severských skalách presvedčivo sprevádzajú celý film.

Na záver treba povedať, že vážnosť tejto snímke uberá práve tá krásna, digitálne animovaná stránka, čo určite nie je na škodu, ale pykajú tým práve akčné scény, ktorým ukrajuje z pomyselnej reálnosti. Je to prepracované vizuálne dielo s jasným cieľom, ponúknuť nový pohľad na rozprávanie eposu a myslím si, že môžeme pokojne hovoriť aj o budúcnosti filmu ako takého. Milovníci fantasy si určite prídu na svoje.

/