Originálny názov: Harry Potter and the Order of the Phoenix

Žáner: fantasy/akčný/dobrodružný
Minutáž: 140 minút
Krajina pôvodu: USA/VB
Rok: 2007
Prístupnosť: MP 12

Réžia: David Yates
Scenár: Michael Godlenberg
Kamera: Slawomir Idziak
Hudba: Nicholas Hooper
Hrajú: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Imelda Staunton, Helena Bonham-Carter, Gary Oldman, Robbie Coltrane, Emma Thompson, Maggie Smith

Harry Potter a Fénixov rád Šialenstvo okolo osoby Harryho Pottera snáď nikdy nemohlo byť väčšie. Siedma kniha už klope na dvere a v kinách sa práve začalo premietať jeho piate dobrodružstvo. Opäť s novým režisérom, ktorý, podobne ako jeho predchodcovia, sľubuje že atmosféra bude ešte temnejšia a na Harryho čakajú horšie časy. A veru pravda. Harry sa vracia temnejší, dospelejší. A je aj filmovo lepší?

Aké ťažké časy nášho mládenca teda čakajú? No, potom čo sa istý muž, ktorého by som asi nemal menovať, vrátil znova k moci, sa čarodejnícky svet obrátil hore nohami. Ministerstvo mágie túto udalosť vytrvalo popiera a Harryho spolu s profesorom Dubledorom označujú za luhárov. Náš hrdina sa po udalostiach z posledného dielu uzavrel do seba a stále sa mu vracajú vidiny z desivého zážitku, dokonca zistí, že sa jeho úhlavná Nemesis hodlá zmocniť jeho mysle. A aby toho nebolo malo, Harry si sám skomplikuje život keď sa po útoku dementorov obráni kúzlom (čo je v “normálnom“ svete zakázané), za čo ho hodlajú vylúčiť z Rokfortu. No situácia sa nezlepší ani po tom, čo sa vec s ministerstvom urovná. Na čarodejnícku školu prichádza nová “posila“ v podobe vražedne roztomilej (a sadistickej) profesorky obrany proti čiernej mágii, Dolores Umbridgeovou. Medzičasom sa Harry zoznámi so spolkom Fénixov rad, ktorého členom je aj jeho krstný otec Sirius. A napokon sa Harry dozvedá, že Ten-koho-netreba-menovať má zálusk na tajomné proroctvo, odhaľujúce celu záhadu okolo Harryho.

Vypísať všetky dejové línie z piateho dielu je priam nadpozemská úloha, že? Tak ale poďme na výsledok. Nový Harry Pottter je najslabší článok z celej série. Nielenže to spôsobil začínajúci režisér (pre Yatesa je Fénixov rád prvý seriózny film), ale hlavne mizerný scenár, ktorý svoju literárnu predlohu zoškrtal takým odporným spôsobom, že zo samotnej knihy tu zostali len poznámky, ako na hodine Literatúry.

Harry Potter a Fénixov rád Harry Potter a Fénixov rád

Poďme na herecké výkony. Z mladého osadenstva najviac prekvapí Daniel Radcliffe, ktorému stáž v divadelnej hre Equus, zrejme prospela, keďže ako herec konečne dospel a pár jeho momentov je skutočne vynikajúcich. V mladom tábore ešte zahviezdila začínajúca Evanna Lynch, ako rozkošne šialená Luna. V prípade Emmy Watson a Ruperta Grinta sa stále pohybujeme v rozmedzí priemeru, i keď ich mdlé výkony ma na svedomí najmä nemožný scenár, ktorý mnohým postavám akýkoľvek výraznejší prejav nedovoľuje.

Prejdime na seniorov. Nebudem zrejme jediný, ktorý po tomto filme začal uctievať Helenu Bonham-Carter ako bohyňu. Jej sadistická čarodejnica Bellatrix je tak dokonale zahranou postavou, že by jej jeden dokonca prorokoval Oscarovú nomináciu. Helena využíva každú jednu sekundu čo je na plátne a každý svoj záber ukradne celý pre seba, a to štýlom akým to zvykne robiť Daniel Day Lewis. Ďalší skvelý výkon podala Imelda Staunton ako Dolores Ubridgeová, ktorej štipľavý smiech, afektovanú chôdzu a vyjadrovanie nedostanete z hlavy ani deň po projekcii. No a samozrejme Ralph Fiennes, ktorý ako Voldemort znova exceluje, i keď podobne ako v Ohnivej čaši, ani tu si ho veľmi neužijeme.

Harry Potter a Fénixov rád Harry Potter a Fénixov rád

Popri konkrétnych vynikajúcich hereckých výkonoch by som film pochválil tiež za dospelejšiu atmosféru, ktorú Yates zbavil tieňa faktu, že ide stále o film pre deti a mládež. A napokon aj to, že stále je to Harry Potter, ten chalan, ktorého by sme nemali brať úplne vážne a mali by sme mu odpúšťať nejaké tie hlúposti, ktoré narobí. Stále je to Tá postava ktorá naučila naše deti znova čítať. Tak bohužiaľ, tu sa klady filmu končia.

Tak a teraz mínusy. Asi najviac kritiky by si zaslúžil scenárista, ktorý knihu neprimerane zoškrtal, čo má za následok nielen to, že niektoré scény vám budú pripadať absolútne nelogické, ale aj to, že sa na strašne veľa postáv zabudne. Najlepším príkladom toho je Harryho vyvolená Čcho, ktorá tu fungovala asi len ako bozkávacia figurína, keďže jej postava je v tomto dieli podľa scenáristu (nebyť tej osudnej scény) pravdupovediac zbytočná. Goldenberg taktiež úplné zabil osudový moment pre Harryho, keď postava Bellatrix zabije jedného z členov Fénixovho rádu, pretože tú scénu si vďaka nemu vo filme takmer nevšimnete, a kvôli jeho nešikovnosti sa Harry potom začne správať akoby sa vlastne nič nestalo. Tiež by som povedal moje výčitky k akčným scénam. Úprimne povedané, záverečná bitka Dubledora s Voldemortom pôsobila oveľa akčnejšie v upútavke než pri výsledku. Celá scéna je neskutočne odfláknutá a čo je horšie, je strašne krátka. Vrcholom celého filmu tak ostáva úvodný útok Dementorov, ktorý má tak dramatický nástup, že moje slabé srdce skoro dalo výpoveď.

Harry Potter a Fénixov rád Harry Potter a Fénixov rád

Čo dodať? Len toľko, že po Spider-Manovi 3 je Harry Potter a Fénixov rád asi najväčšie tohtoročné sklamanie. Napriek tomu že disponuje úžasnou Bonham Carterovu, či Ralphom Fiennesom, výsledok tento krát nestál za veľa. Ale koniec koncov, tento film je určený najmä deťom, ktorý si mnou uvedené chyby asi ani nevšimnú. Ešte by som chcel dodať to, že ak ma Yates režírovať aj nasledujúcu knihu, čakajú Harryho ešte oveľa horšie časy…

/