Originálny názov: Alpha Dog

Žáner: krimi
Minutáž: 117 minút
Krajina pôvodu: USA
Rok: 2006
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Nick Cassavetes
Scenár: Nick Cassavetes
Kamera: Robert Fraisse
Hudba: Aaron Zigman
Hrajú: Bruce Willis, Matthew Barry, Emile Hirsch, Fernando Vargas, Vincent Kartheiser, Justin Timberlake

Alpha DogFilmári sa veľmi často nechávajú inšpirovať skutočnými príbehmi. Nie nadarmo sa hovorí, že najlepším scenáristom je život. Tak je tomu aj v tomto prípade. Zmenili sa síce mená a miesta, ale všetko ostatné je rekonštrukciou skutočnosti. Ako námet poslúžil prípad najmladšieho človeka, ktorý sa kedy objavil v Zozname najhľadanejších zločincov FBI, dvadsaťročného Jesseho Jamesa Hollywooda.

Johnny Truelove (Emile Hirsch) si užíva svoj bezstarostný život drogového dílera, ktorému občas nejaký obchod prihodí aj jeho vlastný otec (Bruce Willis). Väčšinu času sa len tak poflakuje s so svojou partiou – Frankiem (Justin Timberlake), Elvisom (Shawn Hatosy) a Tikom, obšťastňuje svoju frajerku Angelu a pomedzi to si niečo zarobí na nejakom drogovom kšefte. Proste idylka, až kým sa nerozháda s Jakeom Mazurskym (Ben Foster), ktorý mu dlhuje pár stovák. Johnny sa to rozhodne riešiť únosom jeho 15-ročného brata Zacka (Anton Yelchin). Keď sa ale do prípadu zapojí polícia, stáva sa z nevinnej hry zločin, ktorý môže stať chalanov na prahu dospelosti pekných pár rokov za mrežami…

Alpha Dog Alpha Dog

Keďže hlavnými postavami filmu sú asociáli, na ich vierohodné vykreslenie bolo potrebné patrične prispôsobiť ich slovník a správanie. A to sa podarilo veľmi dobre, takže keď budete skoro v každej vete počuť slovíčko fuck, alebo jeho rôzne obmeny, rozhodne vám to vadiť nebude a len vás to ľahšie vtiahne do príbehu. Nechýbajú samozrejme rôzne šňupacie večierky s poriadnou rapovou hudbou. Atmosféra je naozaj veľmi vydarená a jediné, čo ju ruší, sú rôzne pripomienky na to, že toto sa naozaj stalo. Pričasté titulky, ktoré sa objavia vždy, keď sa na scéne objaví osoba, ktorá je pre prípad nejako dôležitá, alebo pri lokáciách miest, súvisiacich s prípadom. Nechýbajú ani rádoby dokumentaristické výpovede osôb, ktoré mali čo-to s prípadom do činenia. Nejde o žiaden originálny nápad, niečo podobné sa dá vidieť v množstve iných filmov, režisér chcel zrejme len zdôrazniť, že ide o skutočnosť a posilniť tým autenticitu filmu.

Zrejme najsilnejšou stránkou filmu sú herecké výkony. Väčšinou ide o mladých hercov, ktorí toho ešte nemajú veľa za sebou, no niektorí tu na seba dosť výrazne upozornili, čo je veľkým prísľubom do budúcnosti. Nie je to ani tak Emile Hirsch (Sexbomba od vedľa), ktorý stvárnil hlavnú postavu, ale tí „v pozadí“ – Shawn Hatosy (Fakulta), ktorý je pre svojho bossa ochotný spraviť čokoľvek, Ben Foster (X-Men: Posledný vzdor), ktorý keď vybuchne, stáva sa z neho nepríčetný magor a Anton Yelchin (Srdce v Atlantíde) v úlohe jeho malého brata, ktorý behom troch dní toho zažije toľko, že za toto krátke obdobie stihne dospieť. No mňa osobne najviac prekvapil Justin Timberlake, ktorého ako speváka nemusím, no tu predviedol jeden nadpriemerný koncentrovaný výkon a nenájde sa ani jediná sekunda, kedy by som mu jeho postavu feťáka, ale vo svojom vnútri dobráka neveril. Nejde vynechať ani najväčšie hviezdy filmu Bruca Willisa a Sharon Stone, ktorí sa tu síce uskromnili s menšími roličkami, no určite nehrozí, že by ste si ich nevšimli. Zvlášť pôsobivý je výkon Sharon v jednom z už spomínaných rádoby rozhovorov.

Alpha Dog Alpha Dog

Nick Cassavetes nie je žiadnym režisérskym nováčikom. Aj keď oveľa bohatšia je jeho herecká filmografia, v posledných rokoch sa venuje už len réžii. Alpha Dog je jeho piaty film a je trošku odlišný od tých predchádzajúcich, keďže väčšinou išlo o romantické filmy. Prechod k odlišnému žánru ale zvládol bez výraznejších zaváhaní a výsledkom je zaujímavá štúdia života mladých ľudí balansujúcich na hrane zákona. Keď máte filmy z podobného prostredia radi a navyše ste fanúšikmi skutočných príbehov a hip-hopu, tak neváhajte, tento film vás určite nesklame.

/