© Warner Bros.

V poslednom čase sa znova filmári vracajú k adaptovaniu komiksov, keďže divákom sa asi nikdy neprestanú páčiť neohrození hrdinovia a aj majiteľom štúdií to jednoznačne vynáša, aj keď neraz do takýchto projektov vrazia stovky miliónov dolárov. A tak sme mohli v posledných rokoch vidieť oboch Spidermanov, dvakrát sme navštívili svet X-Menov a nedávno takisto vcelku obstojne dopadol červený čertík Hellboy. Teraz máme opäť možnosť pozrieť si filmové spracovanie komiksu Hellblazer, ktorý je do kín uvádzaný pod názvom Constantine.

Originálny názov
Constantine

mysteriózny, fantasy, triler
2005 / 121 min. / MP 12
USA / Nemecko

Réžia
Francis Lawrence
Scenár
Kevin Brodbin, Frank A. Cappello
Príbeh Constantina nie je typickým príbehom komixových hrdinov. John Constantine má od narodenia dar rozoznávať veci, ktoré bežní ľudia nikdy neuvidia, ale John tento dar neprijal, a tak sa jedného dňa rozhodol spáchať samovraždu. Tento pokus mu ale nevyšiel, a tak sa stal excorcistom, aby si vykúpil cestu do neba, kde ako samovrah nesmie. Constantine aj tak verí, že vyháňanie diabla z tiel nevinných obetí mu tú vstupenku do neba dopomôže získať. Život sa hrdinovi skomplikuje, keď do Los Angeles smeruje mexický bezdomovec, ktorý našiel slávnu Kopiju osudu (kopija, ktorou bol usmrtený Ježiš). John ďalej zistí, že má už len pár mesiacov života a aj v Los Angeles sa začnú diať divné veci…

Podobne ako príbeh, ani John Constantine nie je typický hrdina. Niet situácie, ktorú by nevedel sarkasticky a ironicky okomentovať, alkohol pije ako vodu, už dlhé roky fajčí cigaretu za cigaretou (len počas filmu som narátal 11 zapálených cigariet) a celkovo má trošku nepríjemné správanie. Vo filme Constantina ho stvárnil Keanu Reeves, ktorému rola Nea z Matrixu asi prischne do konca života. Niektoré sarkastické hlášky z jeho úst vyznejú veľmi čudne, ale aj napriek tomu sa na túto rolu hodí, keďže ma tajomný vzhľad aj správanie (aspoň sa to snaží navodiť). Z ďalších hercov jednoznačne vyniká Peter Stormare v role Lucifera, ktorého stvárnil ako neuveriteľne charizmatického, jemne úchylného gentlemana v bielom obleku. Takisto je výborne zahratá rola Gabriel Tildou Swintonovou, ktorá ma úplne bezpohlavný vzhľad. Z hercov ma sklamal iba výkon Rachel Weiszovej, ktorá úplne nevýrazne hrá dvojúlohu dvojčiat.

© Warner Bros.

Z audiovizuálnej stránky filmu treba spomenúť, že režisér Francis Lawrence (bývalý režisér videoklipov hudobných hviezd) zvláštne využil 100-miliónový rozpočet. Podľa toho, čo je na internete, veľká časť tohto rozpočtu išla na trikové zábery (nič nezvyčajné pre komixové adaptácie), ale vo filme to takmer nevidieť. Naozaj dobré triky sú len v dvoch scénach – úvodné, veľmi efektné vyháňanie diabla a apokalyptická vízia pekla. Inak tie digitálne efekty tu buď nie sú alebo sú, avšak vyzerajú veľmi lacno. Zvuk s hudbou sú úplne nevýrazné, ani si nevšimnete, že tam niečo hrá.

Celkovo ma tento film veľmi prekvapil, čakal som typického zástupcu komixových adaptácií, ktorý bude mať množstvo nudných digitálnych súbojov a atmosféru žiadnu (to bol podľa mňa prípad Spidermana 2). Ale naopak film má zvláštnu, takmer až civilnú atmosféru, je vynikajúco spracovaný (až na tie efekty…) a celkovo som sa bavil až nečakane dobre. Takže komu ho odporučiť? Aby sa niekomu tento film páčil a neľutoval stratený čas, musí byť naladený na to, že veľmi neuvídi typické akčne scény, ale komiks so zvláštnou atmosférou, charizmatickým hrdinom a s množstvom vtipných scén. Takisto neodporúčam film sledovať človeku, čo chce geniálny príbeh s hlbokou pointou. Toto nech hľadá v nejakom inom, najlepšie európskom filme.