LEGO® Batman vo filme / The LEGO Batman Movie, 2017 © Warner Bros. LEGO® Batman vo filme / The LEGO Batman Movie, 2017 © Warner Bros.

Do našich kín sa chystá ďalšia rozprávka, ktorá „ide na istotu“. Po úspechu celovečerného hitu Lego príbeh bola len otázka času, kedy sa dočkáme ďalšej snímky vyskladanej z populárnej stavebnice. Vo vlastnom dobrodružstve sa predstavuje Bruce Wayne, známejší aj ako Batman.

Originálny názov
The Lego Batman Movie

animovaný, komédia
2016 / 104 min.
USA / Dánsko

Réžia
Chris McKay
Scenár
Seth Grahame- Smith, Chris McKenna, Erik Sommers, Jared Stern, John Whittington
Rozprávkové kinohity zväčša pracujú podľa úspešnej formy – jasne nastolený cieľ hlavných hrdinov (tak, aby ho chápali aj deti), veľa farieb (aby sa nenudili) a scenár plný vtipov, gagov či myšlienok, ktoré sú zamerané na to, aby sa bavil najmä platiaci rodič. V tomto sa na deti až tak nemyslí, vzhľadom na prvé dve spomenuté faktory však zrejme tvorcovia predpokladajú, že to až tak nebude vadiť. Ani tento film nebol robený inak. Koniec koncov, prečo meniť niečo, čo už bolo toľkokrát úspešné?

Na druhej strane, toto je rozhodne film, na ktorý deti s pokojným svedomím vziať môžete. A môžu sa dívať na populárneho Batmana bez scén, pri ktorých by ste im museli zakrývať oči. Superhrdinovia sú v kurze a títo sú navyše vo veľmi obľúbenom prevedení. Minimálne sa vyhnete nespokojnosti s hereckým obsadením.

O čo ide? Batman, niekoľkonásobný záchranca mesta Gotham, je vnímaný ako celebrita, a tak médiá ako aj bežní ľudia predpokladajú, že jeho život je naplnený neustálou spoločnosťou ľudí, s ktorými sa baví do neskorého rána na súkromných párty. Opak je však pravdou, superhrdina dennodenne bojuje so samotou. Dookola opakovaná fráza o tom, že bojuje stále sám, mu prerastá cez hlavu a v istých momentoch preňho môže mať (seba)zničujúce následky. V mnohých chvíľach je divák svedkom vtipnej sondy do života osamelého človeka (alebo radšej Lego panáčika?) „trpiaceho“ veľkým egom, narcizmom a snahou pútať na seba všetku pozornosť. To všetko v čase, keď sa na Gotham rúti pohroma obrovských rozmerov a nestabilný veľký hrdina je to posledné, čo mesto potrebuje.

LEGO® Batman vo filme / The LEGO Batman Movie, 2017 © Warner Bros.

Oceniť sa dajú hlášky, ktoré sa snažia byť vtipné a vo väčšine prípadov sa im darí túto snahu aj naplniť. Pri prvom Lego filme si na tejto zložke dali tvorcovia záležať a nevykašľali sa na ňu ani teraz. Okrem zábavy zažije divák aj zopár nostalgických chvíľ – za predpokladu, že už niekedy nejaký film s Batmanom videl. Už na začiatku, pri pohľade na staré rodinné fotografie Alfred hovorí o tom, že „podobnými fázami si prechádzal aj v rokoch 2016 a 2012 a 2005 a 1997 a 1995 a 1992 a 1989 a aj tou čudnou v roku 1966“. Všetko to sú pripomienky dátumov, počas ktorých bol vydaný celovečerný film o Netopierom mužovi.

A toto ani zďaleka nie je posledný odkaz na staršie snímky. Nie je to však ich kritika či výsmech ich spracovania – práve naopak, umný scenár im vzdáva poctu a odkazuje na nich ako na niečo, čo jednoducho k osobnosti Batmana patrí. Dokonca s nimi pracuje ako so súčasťou života hlavného hrdinu, preto sa jeho vek môže zdať privysoký.

Výber „záporákov“ sa neriadil len komiksovými predlohami, priestor dostali aj mená z iných príbehov – Voldemort, Sauron či King Kong pobavili už len tým, že sa ukázali v stavebnicovej podobe. Toto ozvláštnenie kvitujem, vďaka schopnostiam jednotlivých negatívnych hrdinov vzniklo niekoľko vtipných situácií a rozšírenie postáv mimo DC Univerza bol ťah, vďaka ktorému film ostane v hlave dlhšie.

LEGO® Batman vo filme / The LEGO Batman Movie, 2017 © Warner Bros.

Dominujúcou témou jasne prevažujúcou nad všetkými ostatnými (dokonca aj nad bojom proti zlu) boli Batmanove vzťahy a ich dopad na jeho psychiku (respektíve naopak). Vyrovnával sa so sebou, vyrovnával sa s výchovou syna, ktorého si omylom adoptoval, so samotou, s dôležitosťou úhlavného nepriateľa či s vedomím, že v istých kruhoch nie je vítaný. Ja však vítam takéto témy – iste, ich primárnym cieľom bolo najmä pobaviť, v konečnom dôsledku si však mladší divák môže odniesť zo snímky aj niečo navyše.

Lego Batman je nápaditý, vtipný, neskutočne farebný a azda neprekvapí ani to, že je aj kvalitne hudobne podfarbený. Chýbala však chytľavá pieseň s atribútmi stať sa hitom. Toto sa zvládlo pri Lego príbehu skladbou Everything is awesome, ktorá by azda obstála aj medzi popovými hitmi v rádiu. Tu však niečo, čo si človek pohmkáva aj pri ceste z kina, jednoducho nie je.

Celková dĺžka filmu nie je vyslovene zlá, o pár minút by sa však oplatila skrátiť – najmä druhá polovica mala zopár hluchých miest zbytočne naťahujúcich celý film.

Tvorcom patrí veľké uznanie za to, že dokázali prísť s nápaditým scenárom plným vtipných, inovatívnych či inak divácky atraktívnych momentov. Bruce Wayne (alebo Batman, ak chcete) bol znovu hlavným hrdinom dobrodružstva, ktoré je škoda nevidieť aj preto, že film je „roastom“ a zároveň poctou filmom, v ktorých sa populárny superhrdina objavil. A dá sa predpokladať, že vo svete stavebníc sme sa s ním nestretli naposledy.