Rogue One: Star Wars Story / Rogue One: A Star Wars Story, 2016 © Lucasfilm Rogue One: Star Wars Story / Rogue One: A Star Wars Story, 2016 © Lucasfilm

Z košatej preďalekej galaxie prichádza prvý samostatný Star Wars spin-off, a to presne po roku od uvedenia mega úspešnej Epizódy VII – Sila sa prebúdza (2015). Dejovo sa nachádzame tesne pred Epizódou IV – Nová nádej (1977). Disney, ktorý nedávno kúpil celý Lucasfilm, sa nám rozhodol postupne ponúknuť každé Vianoce nový príbeh. Je to celkom pochopiteľné, táto látka má miliardový potenciál a postáv, zdá sa, viac ako Marvel superhrdinov.

Na skoky v súcne dobrodružstiev sú fanúšikovia pomerne zvyknutí, obávam sa však, že keď to takto pôjde ďalej, vyznať sa v jednotlivých epizódach bude vyžadovať minimálne dva semestre štúdia. Bežný slovenský divák, predpokladám, nie je znalý problematiky animovaného seriálu Star Wars Rebeli (Star Wars Rebels, 2014), na ktorý Rogue One priamo nadväzuje. Spolieham sa na to, že najnovší kinohit z dielne strýka Lucasa dokáže ponúknuť plnohodnotný zážitok i bez znalosti seriálových doplnkov.

Scenáristicky sa o to postaral na dobrodružnom poli skúsený Gary Whitta v spolupráci s bourneovským Tonym Gilroyom a prcičkovým Chrisom Weitzom. Rozprávajú príbeh skupiny netradičných hrdinov, ktorí sa dajú dohromady, aby splnili odvážnu úlohu. Na prvý pohľad sa zdá, že ide o Mission: Impossible. Rozhodnú sa ukradnúť plány Hviezdy smrti. Návrhy najmocnejšej zbrane Impéria sú istotne lákavou korisťou.

Rogue One: Star Wars Story / Rogue One: A Star Wars Story, 2016 © Lucasfilm

Réžie sa ujal Gareth Edwards, známy z poslednej verzie Godzilly (2014), čo samo osebe nie je bohvie aká referencia, ale za sebou má aj vydarenú snímku Monsters (2010). Trailery nasvedčujú, že by mohlo ísť o klasický hviezdny popcorn, akosi však pri nich chýba naliehavosť, ktorú ponúkla minuloročná nádielka. J. J. Abrams prebudil silu v plnej paráde, tohtoročné upútavky ako keby zaradili nižší prevodový stupeň a galaxiu brázdia len na pol plynu. Tvorcovia sa však rozhodli Rogue-One nakrútiť ako vojnový film, čo by mohlo byť zaujímavé, ale nestretlo sa to s plným pochopením u producentov z Disney a niektoré scény museli byť dodatočne nakrútené nanovo.

Nečakajte známe tváre, rozšírenie ságy ponúka celkom nové postavy. Felicity Jones sa nám predstaví ako hlavná rebelka Jyn Erso, Mads Mikkelsen si strihne jej otca, vedca Galena Ersa, Forest Whitaker zabojuje v odboji ako Saw Gerrera a večne mladý Mexičan Diego Luna stvárni kapitána Cassiana Andora. Jeden veľký comeback nás však predsa len čaká. Fanúšikovia zajasajú najmä nad návratom sithského Lorda, legendárneho predstaviteľa temnej strany sily, Dartha Vadera. Hlas mu opäť prepožičal James Earl Jones, ktorý ho daboval v originálnej prvej trilógii, konkrétne v epizódach IV až VI.

Návrat chlapíka s charakteristickým astmatickým dýchaním, odetého v čiernej kombinéze s ikonickou helmou na hlave, je nostalgickým ťahákom, ktorý vyvoláva nemalé očakávania. Variácie na známe melódie Johna Williamsa fungujú ako sprievodné momenty premostenia nového dobrodružstva s tými, ktoré sú nám notoricky známe. O zvukové inovácie sa postaral Michael Giacchino, ktorý nám svoje skladateľské umenie predviedol vo všetkých troch reštartovaných Star Trekoch, Jurskom svete či najnovšie v Doctorovi Strangeovi. Hudobné žezlo Hviezdnych vojen je, zdá sa, po vyslúžilom Williamsovi v dobrých rukách. Ako dopadne Rogue One ako celok, sa dozvieme už 15. decembra.