Prvý kontakt © 2016 Itafilm

Dokonalé. Len málo filmov znesie takéto označenie, a to je aj dobre. V prípade Prvého kontaktu (Arrival) sa však stretlo toľko pozitívnych stránok, že takéto tvrdenie vôbec nie je prehnané.

Originálny názov
Arrival

dráma, sci-fi
2016 / 116 min. / MP 12
USA

Réžia
Denis Villeneuve
Scenár
Ted Chiang, Eric Heisserer
Kanadský režisér Denis Villeneuve tvorí neobyčajné filmy. A podobne v ako jeho poslednom trileri Siccario (2015) aj tu ukázal svoje silné stránky. Režíruje rozvážne, má cit pre obraz a z jeho scén ide hĺbka a pokoj. A nevadí pritom, že sa pohybuje v žánroch, pre ktoré to nie je typické, či dokonca by sa to mohlo javiť protichodné. Jeho filmy vás pohltia, a to aj vďaka hudbe Jóhanna Jóhannssona, s ktorým spolupracoval už tretíkrát. Je super vidieť pre zmenu film, v ktorom sú hudba a zvuk dôležité. Rovnako je na tom aj strih, ktorý sa podobne ako režisér nikam neponáhľa. Jednoducho remeslo-umenie vo svojej najlepšej forme.

„Neponáhľanie sa“ sa tiahne celým Prvým kontaktom. Napriek tomu nie je snímka zbytočne dlhá, má 116 minút a povie toho veľa. Sci-fi žánru je snaha o výpoveď či o filozofickú úvahu vlastná, ale na filmovom plátne menej videná. V poslednom období sa o to pokúsil vo svojej prvej polovici Interstellar (2014), i keď pomerne explicitne a ústami hlavného hrdinu. Práve tieto dve snímky sú často porovnávané vďaka prvku mimotelového cestovania časom, ale takéto porovnávanie nie je na mieste.

Prvý kontakt ide aj v tomto omnoho ďalej a pred diváka skôr kladie otázky a výzvy, s ktorými si musí poradiť sám. Ak chce, samozrejme. Ale aj bez tejto vôle pôjde o vynikajúci filmový zážitok.

Prvý kontakt © 2016 Itafilm

Príbeh a témy, ktoré spracováva, vychádzajú z poviedky The Story of Your Life, ktorú v roku 1998 publikoval americký spisovateľov Ted Chiang. U nás síce nie je veľmi známy, ale jeho tvorba je ovenčená množstvom prestížnych cien. Jeho poviedka je skutočnou filozofickou úvahou, ktorá sa dotýka vedy, v tomto prípade lingvistiky, vývoja spoločnosti, ale nezabúda pritom ani na človeka.

Jednotlivcom v tomto príbehu o azda najdôležitejšom momente histórie ľudstva, je doktorka Louise Banks (Amy Adams), špičková lingvistka, ktorú americká armáda zosobnená plukovníkom Weberom (Forest Whitaker) povolá do práce na špeciálnej úlohe – nadviazať komunikáciu s mimozemskou rasou, ktorej lode práve pristáli na dvanástich miestach po celej Zemi. Spolu s fyzikom Ianom Donnellym (Jeremery Renner) a tímom ďalších ľudí majú prísť na to, ako s návštevníkmi komunikovať, zistiť, čo chcú a možno sa od nich aj niečo naučiť. A že sa toho teda naučia.

Prvý kontakt © 2016 Itafilm

Film sa od poviedky odlišuje v jednej základnej rovine, ktorá na jednej strane prináša do deja potrebné napätie, ale zároveň predstavuje výborný aktualizačný moment. Prvý kontakt je vďaka tomu silne ukotvený do našej dnešnej reality so všetkými jej problémami. Americkí tím udržiava čulý kontakt s kolegami z celého sveta, čo nám dáva globálny pohľad na udalosti. Zároveň sa však hromadia problémy a nedôvera medzi krajinami, voči návštevníkom i sebe navzájom narastá. Politické i vojenské napätie, výtržnosti v uliciach a neistota – kríza pritom trvá celé mesiace (ani mimozemšťania sa nikam neponáhľajú) a až do konca nie je isté, či zvíťazí zdravý rozum alebo strach.

Téma prvého kontaktu s mimozemšťanmi bude aktuálna minimálne dovtedy, kým sa to naozaj neudeje. Je dobré sa na to pripraviť, aj takto prostredníctvom filmu. Prvý kontakt však vďaka kvalitnej predlohe Teda Chianga a skvelej réžii Denisa Villeneuve ide ďalej. Hovorí o dôležitosti vedy, čo je v dnešnej dobe potrebný odkaz.