Oslnení slnkom (A Bigger Splash, 2015)Prvý ročník festivalu Hviezdne noci sa vo svojej filmovej sekcii sústredil na zobrazenie legendy o Jánošíkovi v slovenskom filme. Tento rok festival preskúma pre slovenskú kinematografiu nemenej dôležitý fenomén. Jedným z najfrekventovanejších námetov príznačných pre kinematografiu tejto krajiny je Slovenské národné povstanie. V sekcii „Film a história“ sa návštevníci budú môcť pozrieť na samopaly slovenských partizánov.

SNP vo filme

Pri takej paráde, akou bývali oslavy SNP po roku 1948, nesmel chýbať ani film. Pravda, taký film, ktorý vyhovoval oficiálnemu výkladu dejín Komunistickej strany. Vyzdvihnuté muselo byť hrdinstvo komunistickej časti odboja, o ďalších národoch, ktoré prišli povstaniu pomôcť, sa nehovorilo. Zamlčiavalo sa aj utrpenie Židov a Rómov. Na opačnej strane stáli nemilosrdní Nemci a domáci fašisti z radov Hlinkovej gardy boli zobrazení ako plochí vrahovia.

Húževnatí filmári ale nastavené mantinely prekonávali a najmä v slobodnejších 60. rokoch sa režiséri snažili uchopiť tému povstania neošúchaným spôsobom. 18. – 21. augusta uvidíte v Bytči najmä takéto filmy. Na multižánrovom festivale budete mať možnosť pozrieť si sedem tematicky vybraných snímok. Takmer všetky filmy budú premietané exkluzívne z 35-mm filmovej kópie. Pre festival ich zapožičia Slovenský filmový ústav.

Oslnení slnkom (A Bigger Splash, 2015)

V prehliadke sa predstavia dva dokumentárne filmy. Hoci ich spája rovnaký názov, Za slobodu – prvý spod režisérskej taktovky Paľa Bielka (1945), druhý režíroval Stanislav Barabáš (1955) – ponúknu odlišný pohľad na udalosti povstania. Ako dobrodružnú melodrámu túto časť našich dejín predstaví kultová snímka Vlčie diery (r. P. Bielik, 1948). Na festivale sa odpremieta aj existenciálna rodinná dráma Polnočná omša (r. J. Krejčík, 1962). Vojnu uvidíte z perspektívy nevinného dieťaťa vo filme Keby som mal pušku (r. Š. Uher, 1971) či vo forme detektívky v snímke Trofej neznámeho strelca (r. V. Paulovič, 1974). Poviedkový film Zbehovia a pútnici (r. J. Jakubisko, 1968) zaujme ironickým pohľadom na osudové dni nášho národa.

Sekciu tematicky doplní sprievodná výstava portrétov Šymona Klimana. Od roku 2008 fotografuje a zbiera príbehy starnúcich partizánov. Jeho práca sugestívnym spôsobom zachytáva autentické svedectvo hrdinov, ktorí ešte stále žijú medzi nami.