Oslnení slnkom © 2015 Magic Box

Slávna rocková hviezda Marianne (Tilda Swinton) trávi dovolenku na malom ostrove v Taliansku spolu so svojim partnerom Paulom (Matthias Schoenaerts). Skvelé jedlo, váľanie sa na pláži, milovanie v mori a takmer žiadni turisti… Romantická dovolenka ale nemá dlhé trvanie. Na ostrov prilieta starý známy Harry (Ralph Fiennes) so svojou mladučkou dcérou Penelopou (Dakota Johnson). Prvé spoločné dni sú plné smiechu a nevinného laškovania, ale pod pokrievkou vrú staré vášne, žiarlivosť a túžby…

Originálny názov
A Bigger Splash

krimi, dráma
2015 / 124 min. / MP 15
Taliansko / Francúzsko / USA

Réžia
Luca Guadagnino
Scenár
David Kajganich
Vyrovnať sa s dočasnou stratou hlasu je pre speváčku veľkou výzvou, rovnako ako bola výzvou pre herečku Tildu Swinson postava, ktorá počas filmu zašepká len niekoľko replík. Svoju rolu odohrala dokonale. Stačilo niekoľko posunkov, trefných pohľadov a slová boli zbytočné. Nie je však jediná, kto vás očarí svojim hereckým výkonom. Mathias Schoenaerts v úlohe mladého priateľa a bývalého alkoholika v jednom pôsobí na začiatku filmu ako nevýrazná postava do počtu. Na prvý pohľad pekný, no charakterovo nevýrazný muž postupne odkrýva „vrstvy“ a vpúšťa vás do svojho sveta.

Osobitnou kapitolou snímky je herec Ralph Fiennes. Vo filmoch Anglický pacient, Búrlivé výšiny či v novej bondovke vás presvedčí, že je stvorený pre dramatické roly. V tomto filme ale čakajte úplne inú smršť! Z plátna sa na vás vyvalí masa energie, elánu, chuti k životu a hlavne túžby, taký kokteil vám Ralph F. namieša…

Oslnení slnkom je o štvoruholníku vzťahov, ktoré sa postupne rozvíjajú a naberajú na obrátkach v okamihu, keď sa Harry vydá s Marianne do mestečka na oslavu miestneho sviatku a Penelope zatiahne Paula na výlet okolo ostrova… Harryho snaha o opätovné zblíženie sa s Marianne síce zlyhá, mladučká Penelope je však v zvádzaní úspešná….

Oslnení slnkom © 2015 Magic Box

Keď sa Harry sa dozvie, že muž, ktorému „posunul“ svoju bývalú partnerku, využil situáciu s jeho dcérou, naplno v ňom prepukne hnev a zúrivosť. Pri bazéne uprostred noci začína najväčšia dráma filmu s nečakaným koncom.

A aký je teda film Oslnení slnkom? Možno povedať, že je to dráma, ktorá vás rozosmeje a chvíľami i zamrazí. Štyria rôzni ľudia na malom ostrove, okolo jedného bazénu, za jedným stolom a v jednom očakávaní, ako sa tento výlet skončí. Nečakajte žiadny ohromne napínavý príbeh. Tešte sa ale na minimalistické obrazy života ľudí „uväznených“ na ostrove.

Oslnení slnkom © 2015 Magic Box

Zaujímavá je skutočnosť, že sa vo filme odrazí aj celkom pálčivý problém dneška – utečenci. V priebehu filmu narazia naši hrdinovia na ostrove na niekoľko potulujúcich sa ľudí čiernej pleti, evidentne hľadajúcich úkryt. A v záverečných scénach, odohrávajúcich sa na policajnej stanici, si zase „užijeme“ pohľad na tábor mladých utečencov v sparnom lete. Len tak mimochodom sa o nich zmienia aj hlavné postavy. A len tak mimochodom Marianne a Paulovi pomôžu práve utečenci vyriešiť dosť zásadný „problém“.