V prvom dobrodružstve legendárneho Indianu Jonesa, archeológa, ktorý ako jediný v odbore prichádza za sprievodu fanfár, sa pozrieme do Egypta. Nachádzame sa v roku 1936. Vláda Spojených štátov poverila Indyho (Harrison Ford), aby našiel Archu zmluvy, drevenú truhlicu so zvláštnou mystickou silou, ktorú potrebujú získať pre svoje nekalé ciele nacisti. Dá sa dohromady so svojou bývalou láskou Marion (Karen Allen), priateľom Sallahom (John Rhys-Davies) vyzbrojeným dôležitými konexiami, a je tak zarobené na jeden z najlepších dobrodružných filmov v kinematografii.

Honba za bájnym predmetom a odhaľovanie tajomstiev, v tom tkvie čaro príbehov Indianu Jonesa. Bičom sa oháňajúci vedec ukázal miliónom fanúšikov, že archeológia nie je len nudná vedecká disciplína, kde sa hrabete po krk v zemi a aj to, že turistické pamiatky skrývajú dodnes neobjasnené záhady, ktoré čakajú na svojho objaviteľa.

Indyho vznik sa datuje do roku 1977 (premiéra bola o štyri roky neskôr), keď režisér George Lucas odpočíval na Havaji po uvedení svojho megahitu Star Wars. V tom istom čase tam relaxoval aj Steven Spielberg, ktorý mal za sebou prácu na Blízkych stretnutiach tretieho druhu. Počas stavby hradu z piesku na hotelovej pláži sa Steven zveril svojmu kolegovi, že by si rád skúsil réžiu Jamesa Bonda. Lucas mu predostrel návrh svojho nového hrdinu, ktorého považoval za ešte lepšieho ako je 007. Predstavil mu koncept Dobyvateľov stratenej archy (Raiders of the Lost Ark), na ktorom už nejakú dobu pracoval.

Dobyvatelia stratenej archy (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Spielberg bol nápadom nadšený, jediné čo sa mu nepozdávalo, bolo meno hlavného hrdinu. To znelo pôvodne Smith, no Lucas mal v zálohe Jones. Krstné meno dodal podľa klasickej historky režisérov pes. Aljašský malamut Indiana, ktorý neustále jazdil s Lucasom ako spolujazdec na prednom sedadle, bol predobrazom ikonického Chewbaccu zo Star Wars.

Do príprav sa v nasledujúcom roku zažrali natoľko, že si Lucas so Spielbergom prizvali ešte pomocného scenáristu Lawrencea Kasdana. Kreatívnymi nápadmi sa to pri tvorbe scenára len tak hemžilo. Útek pred balvanom, naháňačka v ťažobných vozíkoch, útek s kotúľajúcim sa gongom či skok z lietadla na nafukovacom člne. Bolo ich tak veľa, že sa do jedného filmu ani nepomestili a využili ich až v pokračovaniach. Lucas bol v tej dobe enormne vyťažený, súbežne totiž pripravoval scenár pokračovania svojich Star Wars.

Prvá klapka Dobyvateľov uzrela svetlo sveta v júli 1980 na pobreží Atlantiku vo francúzskom La Rochelle scénou s nemeckou ponorkou, ktorá bola požičaná od produkcie Ponorky Wolfganga Petersena.

Herci boli počas nakrúcania často zvyknutí improvizovať. Takto napríklad vznikla scéna súboja Indyho s nemeckým mechanikom pod kolesami štartujúceho lietadla, z ktorej si Harrison Ford odniesol pretrhnuté väzy v kolene.

Počas nakrúcania v Tunisku, ktoré zaskakovalo za Egypt, sa veľká časť štábu vrátane hlavnej hviezdy nakazila exotickou chorobou. Režisér sa živil iba dovozovým jedlom z konzerv, takže sa chorobe vyhol. Kultový stret Forda s mužom so šabľou vznikol práve kvôli vyčerpanosti z choroby, keď sa Harrison uprostred zložitého súboja zúfalo obrátil na Spielberga a navrhol: ,,Čo keby som toho bastarda jednoducho zastrelil?“

Dobyvatelia stratenej archy (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Rolu milovaného archeológa pôvodne odmietol Jeff Bridges. Zvažovali do nej aj Sama Neilla, ktorému to Spielberg vynahradil úlohou archeológa v Jurskom parku, no najbližšie k stvárneniu Indyho bol Tom Selleck. Ten to nakoniec odmietol kvôli práci na seriáli Magnum. Ak by to tak nebolo, Dr. Jones by pravdepodobne nosil fúzy.

Archeológ vo frajerskom klobúku znamenal celosvetový úspech a v osemdesiatych rokoch sa dočkal dvoch nemenej kvalitných pokračovaní. Až v roku 2008 pribudol nie celkom vydarený štvrtý diel, ktorý sa snažil znovu oživiť dobrodružného ducha série pre nové generácie, no s chatrným výsledkom. Prvé tri filmy však právom patria k zlatému fondu dobrodružnej kinematografie a dočkali sa mnohých napodobenín.

Počas marca tohto roku oznámilo Walt Disney Studio, ktoré po prevzatí Lucas Filmu získalo aj všetky práva na Indiana Jonesa, že piateho dielu sa v kinách dočkáme už 19. júla 2019. Nebude chýbať Harrison Ford v hlavnej úlohe a ako režisér sa opäť vráti Steven Spielberg. Dejovo by to malo nadviazať na posledný diel, snáď s väčším úspechom.

Tak či onak, Dobyvatelia stratenej archy ostanú najvydarenejším dielom dobrodružstiev tohto klasika s bičom.

Mimochodom, ku kariére režiséra pomkol úspech prvého Indiana Jonesa aj mladého Michaela Baya, ktorý sa tu podieľal na tvorbe storyboardov akčných scén.