Angry Birds vo filme © 2016 Itafilm

Originálny názov
Angry Birds

animovaný, komédia
2016 / 97 min. / MP
USA / Fínsko

Réžia
Clay Kaytis, Fergal Reilly
Scenár
Jon Vitti
Nepatril som k znalcom hernej predlohy, tobôž postavičiek, ale hlavný červený vtáčik mi bol prinajmenšom povedomý. Ten sa volá príznačne Red a je známy tým, že ho každá maličkosť rozčertí. Kvôli nevydarenej zásielke sa dokonca dostane pred súd, ktorý mu nariadi nútené hodiny na kurze sebaovládania. Tam sa spozná s ďalšími vtáčími postavami, so žltým superrýchlikom Chuckom, explozívnym čiernym Bombom a tmavočerveným obrom Terenceom. Najprv sa veľmi nemusia, no pod ťarchou okolností vytvoria dokonalý tím.

Vtáčiky žijú na svojom ostrove, z ktorého sa im lotrovské prasce rozhodnú nenápadne zhabať všetky vajíčka. Priplávajú v mieri, no ich loď je plná prasacích votrelcov s obrovskou zásobou TNT. Človek čaká prihlúplu adaptáciu videoherného fenoménu pre malé deti, no pritom je prešpikovaná humornými odkazmi pre dospelých. A v tom je najväčšia sila Angry Birds.

Vtáčence si obľúbite, najmä sympatického hundroša Reda, ktorý ako jediný prekukol prasaciu maškarádu a obyvatelia vtáčieho raja si ho preto vyberú vo výbojnej odvete ako svojho vodcu. Vynikajúci je Mocný orol ako padlý idol, ktorý je nútený opustiť svoje osirelé pohodlie, aby naplnil svoju dávnu povesť hrdinu ala Captain America. Dôjde aj na známe strieľanie vtákov pomocou obrieho praku. Prasatá to majú razom zrátané.

Angry Birds vo filme © 2016 Itafilm

Herné dianie sa tvorcom podarilo presunúť do celovečerného animáku pomerne umne. Nepôsobí hlúpo a stále sa je na čo dívať. Na pixarovky sa tento kreslený kúsok síce nechytá, no na to, aby vytrieskal od rodičov viac merchandisingových predmetov poslúži dokonale. U nás prifrčal do kín so slovenským dabingom, ktorému nie je čo vytknúť. Peter Sklár, Dano Dangl, Vlado Kobielsky i Peter Marcin pracujú s hlasmi tradične perfektne a tí pozornejší zachytia zopár replík i od Juniora s Marcelom. Dianie na plátne výborne dopĺňa pesničkový soundtrack, ktorý strúha jednu pecku vedľa druhej podľa aktuálnej nálady deja.

Spoločnosť Rovio môže byť s adaptáciou svojej hry nadmieru spokojná. Skúsený animátor Clay Kaytis s kolegom Fergalom Reillym odviedli na režisérskom poste pozoruhodnú prácu vzhľadom na to, že išlo o ich režijný debut.

Angry Birds vo filme © 2016 Itafilm

Vo svete sa Angry Birds aktuálne stále darí na výbornú, takže je úplne jasné, že tu máme do pár rokov pokračovanie. Za seba môžem povedať, nech sa len nazlostené vtáčiky hemžia kinami naďalej. Dobrých animákov nikdy nie je dosť a tento svoju sériu, hoci aj vystrelenú z praku, znesie s prehľadom.