Po dvadsiatich rokoch sa pionier globálnej katastrofy Roland Emmerich vracia k svojmu najväčšiemu úspechu a to k deštrukčnej invázii mimozemšťanov s masívnym americkým pátosom. Síce už bez Willa Smitha, no s obrovskými očakávaniami. Budúci rok nás totiž čaká ešte jeden ľudstvo vyhladzujúci diel.

Ohromujúce trailery dávajú tušiť, že minulý boj bol len úvodný predkrm. Naposledy sme využili všetky možnosti obrany Zeme. Podarilo sa nám ukoristiť mimozemské technológie, naštudovali sme ich plány a spôsob myslenia. Z posledného stretu s votrelcami sme sa poučili. Ale vystačíme si s tým? Čo ak sa za tú dobu aj ničiví emzáci niečo priučili? Ako sa pripraviť na to, čo sa z hlbín vesmíru rúti na našu planétu? Spoľahneme sa na vynaliezavosť a dôvtip Jeffa Goldbluma ako naposledy?

Čeliť vesmírnej lodi, ktorá parkuje v celom Atlantickom oceáne, nebude jednoduchý oriešok. Emmerich sa rozhodol po všetkých stránkach tromfnúť sám seba. Súboj ľudstva s brutálnym technologicky nadradeným súperom z ďalekého vesmíru bude opäť zlomový. Nad bezcitným nepriateľom buď zvíťazíme alebo nás do poslednej nohy vykynoží. Určite sa nezaobídeme bez pamätného motivačného príhovoru bývalého prezidenta Billa Pullmana. Jeho prejav sa zapísal do filmových análov amerického patriotizmu na popredných priečkach. Emmerich hádam nenechá viať svoju obľúbenú americkú zástavu naprázdno bez podmazu ani tentoraz.

Deň nezávislosti: Nový útok (Independence Day: Resurgence , 2016)

Okrem starých známych uvidíme novú generáciu hrdinov zloženú z potomkov minulých hlavných postáv s tvárami Liama Hemswortha, Mayky Monroe či Jessieho T. Ushera. Posledný menovaný sa na synátora Willa Smitha skutočne hodí. Nesmie chýbať kráľ vedľajších postáv William Fichtner a pribudnú ženské posily Charlotte Gainsbourg známa z Nymfomanky či Sela Ward ako prezidentka Lanfordová. Pôjde o prvý letný katastro-hit, v ktorom bude ženská prezidentka. Sela si už zahrala v Emmerichovom staršom úspešnom filme Deň potom (The Day After Tomorrow, 2004).

Absenciu postavy Willa Smitha vysvetľuje produkcia tak, že štúdio nemalo v úmysle megahviezde zaplatiť 50 miliónov dolárov dokopy za obe pokračovania. Je to škoda, Willovi by sa už poriadny hit hodil. Hádam sa predvedie v blížiacej sa Jednotke samovrahov.

Zatiaľ to však vyzerá tak, že Deň nezávislosti: Nový útok sa celkom dobre zaobíde aj bez neho. Úspech prvého filmu predsa len nestál na Smithovi. Jeho hláškovanie bolo len vydareným odľahčením našľapanej akcie, na ktorú by si dovtedy netrúfli ani najdivokejší scenáristi Aktov X. Emmerich vracia najúspešnejší mimozemský blokbaster 90tych rokov späť na veľké plátna.

O jeho kvalitách sa presvedčíme už 23. júna. Zatiaľ si skráťte čas reprízou jednotky, či sériou bombastických trailerov, z ktorých mnohým padá sánka.