Lovec: Zimná vojna © 2016 CinemArt SK

Kde bolo, tam bolo, v krajne neobmedzených scenáristických možností, v továrni na recyklované sny, si produkčné štúdio povedalo, že pokračovanie netradičného spracovania klasickej Snehulienky sa zaobíde bez výskytu hlavnej spanilej ženštiny. V deji síce spomenutá bude, no akosi sa neukáže. To je hviezdny trest za pletky s režisérom a negatívnu reklamu á la Hollywood.

Originálny názov
The Huntsman Winter's War

fantasy
2016 / 114 min. / MP 12
USA

Réžia
Cedric Nicolas-Troyan
Scenár
Evan Spiliotopoulos, Craig Mazin
S novým režisérom, starou dobrou záporáčkou, Thorom a kvartetom trpaslíkov, hor sa do slaboduchšieho deja. Ako vidieť u Disneyho, hrané rozprávky sú stále v kurze, takže scenáristi obohatili zredukované osadenstvo minulého diela o Ľadovú kráľovnú, zopár adeptov loveckej akadémie a máme solídny základ na nové dobrodružstvo. Niekomu zo štúdiových pohlavárov prišlo zaujímavé vyrozprávať lovcov origin. Nazrieme tak do časov dávno pred narodením Snehulienky, keď bol bohatier Eric (Chris Hemsworth) ešte malý lovček. Spolu s ďalšími deťmi bol násilne odvlečený do zajatia Ľadovej kráľovnej Freyi (Emily Blunt) a vycvičený na dobytie celého sveta. Freya sa zmenila na bezcitnú severanku potom, čo prišla tragickou nehodou o svoje dieťa. Znenávidela lásku a snaží sa rozohnať všetkých zamilovaných. Pre nežný cit vyženie zo svojej družiny i Erica, ktorý miloval svoju spolubojovníčku Saru (Jessica Chastain).

Scenáristický oblúk prekročí minulý diel a ocitáme sa pri udalostiach po víťazstve Snehulienky. Zlá Ravenna (Charlize Theron) sa nerozliala na kolomaž, ako to v obdobných rozprávkach chodí, ale dáva si potrebnú pauzu. Jej sila sa ukrýva v bájnom zrkadle, ktoré stále detekuje ženskú krásu spoľahlivejšie ako Facebook. Zlá kráľovná dokáže zatočiť dejom aj po smrti a smrť charizmatických záporákov je v pokračovaniach aj tak len dočasná záležitosť.

Lovec: Zimná vojna © 2016 CinemArt SK

Tento príbehový zlepenec napodiv celkom funguje. Nešetrilo sa drevorubačskými súbojmi či trpasličím hláškovaním. Celé to drží pokope najmä vďaka sympatickým hercom. Chris Hemsworth sa do rol sekerobijcov jednoznačne narodil, iné úlohy znamenajú finančné bankroty, hoci pokračovanie tohto opusu asi tiež nehrozí. Jessica Chastain je v akčnej polohe veľmi sexy, v kožených nohaviciach ju vidíme po prvýkrát. Emily Blunt sa ako ľadová Freya veľmi snaží, no plnokrvné zlo z nej akosi stále nesrší, a divák tak nejak očakáva jej prerod späť medzi citlivé bytosti.

Havrania Ravenna s verným zlatým zrkadlom je úplne iná káva. Charlize Theron si opäť kradne všetky scény pre seba, jej krása v tejto polohe skutočne vyniká a úlohu zlej kráľovnej si viditeľne užíva. Scenáristi vedeli, čo robia, keď ju prinavrátili do deja. Bez nej by šlo o veľmi chudobné pokračovanie. Ak by sa predsa len rozhodli pre tretie dejstvo, pokojne môžu obetovať lovca s trpasličou družinou, hlavne keď znovu uvidíme blonďavú kráľovnú vyslovovať známu vetu: „Zrkadlo, zrkadlo, povedz že mi, kto je najkrajší v tejto zemi?“

Lovec: Zimná vojna © 2016 CinemArt SK

Inak film plus mínus ujde a stále sa je na čo pozerať. Výmena režiséra za nováčika Cedrica Nicolasa – Troyana nie je vôbec zreteľná. Neprináša svoju víziu, ani žiaden trademark. Absolútne splynie s bežným priemerom. Špeciálne efekty sú adekvátne k rozprávkovým pomerom. Ľadové smeče kráľovnej Freyi sú veľmi pohotové, Ravennina zlatá kolomaž však vedie na plnej čiare.

Milovníci fantasy a bojových rozprávok zajasajú, nám ostatným ostáva kochať sa krásou hlavných protagonistov. V tejto oblasti Lovec: Zimná vojna skutočne vyniká.