Bratislava 17. apríla (TASR) – Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v sobotu večer (16.4.) počas galavečera v Slovenskom národnom divadle laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za najkvalitnejšie filmy a tvorivé výkony za roky 2014 a 2015. Večeru dominoval film Eva Nová, ktorý získal päť ocenení.

V aktuálnom šiestom ročníku odovzdávania cien Slnko v sieti sa sošky udeľovali celkovo v 14 kategóriách, sú nimi najlepší hraný, dokumentárny a animovaný film, najlepšia filmová réžia, najlepší ženský a mužský herecký výkon, filmový scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, filmová hudba, najlepší filmový architekt – scénograf a najlepšie kostýmy – masky.

Film Eva Nová režiséra Marka Škopa získal cenu Slnko v sieti v kategórii najlepší hraný film, Marko Škop bol ocenený aj za najlepšiu réžiu a najlepší scenár. Naviac Emília Vášaryová a Milan Ondrík za úlohy vo filme Eva Nová získali ocenenie za najlepší ženský a mužský herecký výkon.

Kedysi známa herečka Eva (Emília Vášáryová), ktorá sa vracia z protialkoholického liečenia, by urobila čokoľvek, len aby znovu získala priazeň svojho syna (Milan Ondrík), ktorého v živote najviac ranila.„Ten osud hlavne vo fáze prípravy filmu bol veľmi komplikovaný, už bola aj situácia, keď v jednej chvíli som to chcel vzdať a zabaliť, lebo sa nám ho nedarilo zafinancovať. Kľúčovým je vzťah matka a syn, snažil som sa o zaujímavé zrkadlenie rôznych tém aj ďalších postáv, ale v jadre celého príbehu stojí Eva, ktorá urobila v živote chybu, je si toho vedomá a chce sa pokúsiť zabojovať o svoju rodinu,“ povedal pre TASR k ocenenému filmu jeho ocenený režisér Marko Škop.

„Mňa oslovila predovšetkým charizma úžasného režiséra, pochopila som, že máme veľa spoločného, že si rozumieme, hodiny a hodiny sme spolu predebatovali. Hovorila som mu aj o osude herečiek, ktoré podobne skončili. Išla som do toho s plnou zodpovednosťou, vôbec som nerozmýšľala o tom, či sa to bude páčiť alebo nie, brala som to ako veľkú príležitosť skúsiť to urobiť. Nikto z nás nemyslel, že musíme mať úspech, každý sme robili svoju prácu v priateľskom ovzduší,“ doplnila pre TASR ocenená Emília Vášáryová.

V kategórii najlepší dokumentárny film získal ocenenie Slnko v sieti film režiséra Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko. Film je nahliadnutím do života ľudí postihnutých autizmom, pričom búra všeobecne zaužívané názory spoločnosti na túto vývinovú poruchu.

„Jedným problémov, ktoré vnímam okolo seba, či by som ja dokázal vychovávať autistické dieťa. Preto som to nakrútil, čo to celé obnáša. Autisti ale aj ich rodičia sú pre mňa veľkí hrdinovia, lebo toľko každodenného sebazaprenia, ktoré oni prinášajú, to je úžasné. Pre mňa bolo veľmi pozitívne, keď sme chodili s týmto filmom po Slovensku, prišlo veľa rodičov, ktorí majú autistické dieťa. Film má vtedy význam, keď je konkrétny k niektorým ľuďom,“ uviedol pre TASR režisér ocenenj snímky Jaro Vojtek.

Martin Kollár získal ocenenie najlepší kameramanský výkon vo filme Koza, cenu najlepší filmový strih si odnáša Marek Kráľovský za film Čistič, Tobias Potočný má cenu za najlepší filmový zvuk vo filme Koza. Za najlepšiu filmovú hudbu bol ocenený Marek Brezovský in memoriam za film Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom. V kategórii najlepší architekt – scénograf získali ocenenie Peter Čanecký a Ondřej Mašek za film Sedem zhavranelých bratov, za rovnaký film získal Juraj Steiner cenu pre najlepšie kostýmy – masky. Slnko v sieti 2016 za celoživotné dielo a výnimočný prínos slovenskej kinematografii získali režisér Juraj Jakubisko a kameraman Igor Luther.

Národné filmové ceny Slnko v sieti sa udeľovali najkvalitnejším filmom a tvorivým výkonom z rokov 2014 a 2015. Celkovo sa o cenu uchádzalo 13 prihlásených dlhometrážnych hraných, 19 dlhometrážnych dokumentárnych a 10 animovaných filmov, do nominácií sa z nich prebojovalo 15 filmov. Najviac nominácií, celkom deväť, získal film Eva Nová, Koza šesť, po tri nominácie získali filmy Deti, Čistič, Fair play a Wilsonov.

„Teší ma hlavne to, že do finále sa dostali samé dobré filmy, či už je to Eva Nová, Deti alebo Koza Ivana Ostrochovského. To boli filmy, ktoré zarezonovali vo svete a robili mu dobré meno. Eva Nová je zvláštny v tom, že je dôsledne budovaný, postavený na veľmi silných hereckých výkonoch. Rozpráva o najjemnejších veciach, ktoré sa týkajú ľudského života, o hľadaní vlastnej dôstojnosti, o hľadaní cesty ku svojim blízkym, o odpustení,“ uviedol pre TASR prezident SFTA Marek Leščák.

Slovenská filmová a televízna akadémia je verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. Jej cieľom je aktívne napomáhať rozvoju duchovných hodnôt, podieľať sa na vytváraní systémového prostredia pre stabilizáciu slovenskej audiovizuálnej scény, podporovať rôznorodé kultúrne aktivity spojené s filmom a zaštítiť prezentáciu slovenskej audiovizuálnej kultúry doma i v zahraničí.