Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti © 2016 Continental film

Originálny názov
Batman v Superman: Dawn of Justice

akčný, dobrodružný
2016 / 151 min. / MP 12
USA

Réžia
Zack Snyder
Scenár
Chris Terrio, David S. Goyer
Zack Snyder komixom rozumie. Dokázal to mnohokrát. Vie im vštepiť pálčivú osudovosť, dramaticky dospelú temnotu i explozívnu akciu. Presne tento koktejl namiešal i zo stretu dvoch najväčších gladiátorov v dejinách obrázkových políčok. Batman vs. Superman je priamym pokračovaním jeho vydareného Muža z ocele, kde vzkriesil driemajúceho superhrdinu s eskom na hrudi.

Warneri zvolili za štart Justice League práve začínajúcu supermanovskú líniu a urobili dobre. Metropolis trpí masívnou deštrukciou spôsobenou záverečnou bitkou s Generálom Zodom. Pod sutinami výškových budov zahynulo množstvo nevinných obetí, čo riadne rozzúrilo majiteľa jednej z nich a síce Brucea Waynea (Ben Affleck). Siroty po rozmliaždených rodičoch a tisíce vyhasnutých životov sú dostatočným dôvodom na to, aby netopier z Gothamu znovu povstal a začal ísť po krku samotnému synovi Kryptonu.

Superman (Henry Cavill) zatiaľ nesebaisto čelí dileme, či koná správne a či ho je ľudstvu vlastne treba. Jeho nekonečná sila v kombinácii s nie celkom zodpovedným úsudkom často spôsobuje fatálne následky. Z tejto situácie ťaží najmä mladý megaloman s psycho pohnútkami Lex Luthor (Jesse Eisenberg), ktorý by sa rád realizoval ako výhradný výrobca zbraní. Americkému senátu dokonca ponúkne možnosť preventívnej ochrany voči Supermanovi, objavil totiž nálezisko Kryptonitu. A ako všetci pamätáme z detstva, zelený šuter spôsobuje Kal-Elovi nepekný bolehlav, ba až bunkový rozklad.

Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti © 2016 Continental film

Zápletka Úsvitu spravodlivosti tak nepatrí zrovna medzi tie jednoduchšie. Snyder vyrozpráva hutný príbeh plný dejových zvratov, operujúci aktuálnymi témami, akými sú špinavá politika či boj proti terorizmu. Náročný obsah drží pohromade vďaka vynikajúcej komixovej predlohe z pera Franka Millera Návrat Temného rytiera, v ktorej si Batman so Supermanom dajú riadne po papuli. Motivácia Batmana je známa, Supermanovi sa zase nepáči, že netopier zachádza v potieraní zločinu príliš ďaleko a sám často koná ako kriminálnik. Nič nové, Batman porciuje lumpov na kusy už roky, no tentoraz si ich aj označkuje ako dobytok.

Drsný štýl filmu veľmi svedčí. Je oveľa agresívnejší ako sme doteraz u superhrdinov boli zvyknutí. Dá sa prirovnať k Snyderovým starším Watchmenom (2009), má však výrazne rýchlejší spád. Reštartom nového Temného rytiera sa veľmi nezdržuje, vystačí si úvodnými titulkami. Postarší a nočnými morami sužovaný Bruce Wayne sa Benovi Affleckovi výrazne podaril a patrí k najsilnejším stránkam filmu. Obavy miliónov fanúšikov tak boli absolútne neopodstatnené. Ben je skvelý Batman, no ešte lepší Bruce Wayne. Ponúka celkom nové pohľady na život starnúceho miliardára s jaskyňou úplne bez omladiny. Zdá sa, že Robinovi zaťal štipec vychechtaný princ zločinu. Jokera sa však vo filme nedočkáme.

Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti © 2016 Continental film

Nemá zmysel prezrádzať ďalšie detajly z deja, no skalní fanúšikovia si prídu na svoje. Batman bojuje výrazne odlišným spôsobom ako doteraz, do lotrov ide viac napriamo. Jeho čistá radosť z boja a otvorených zlomenín je priam hmatateľná. Netopiera viditeľne ovláda hnev. Oblek je robustnejší a nepôsobí tak hi-tech ako Baleov. Navyše Affleck sám osebe pripomína bohatiera z Asgardu. Kvôli nakrúcaniu nabral 15 kg svalovej hmoty, a to nikdy nepatril k vychrtlíkom. Predsa len, keď sa máte dôstojne pobiť so samotným Supermanom, treba na to trošku aj vyzerať. Oblek požičaný od RoboCopa tiež nie je na škodu a všetko istí kopija s kryptonitovým hrotom.

Alfred Jeremyho Ironsa sa predstaví v nezvykle akčnej polohe, i keď priestoru veľa nedostal. Možno nabudúce. U Supermana sa toho veľa nezmenilo. Henry Cavill je v tejto role opäť výborný. Sympatický svalovec sa pre rolu dobráckeho mimozemšťana jednoznačne narodil. Mamu a Lois treba ešte vždy zachraňovať, v práci ho zase brzdí jeho otravná snaha robiť všetko tak, ako by sa malo. Osviežujúcou je krátka scéna s Lois vo vani, ktorá čo-to napovie o rozvíjajúcom sa vzťahu s Clarkom. Amy Adams to navyše nahej veľmi pristane. Takýchto scénok by v komixoch mohlo byť viac.

Katalyzátorom zla a hlavným hýbateľom celého príbehu je však vynikajúci Jesse Eisenberg vo vyšinutej polohe nevyspytateľného Lexa Luthora. Mladý Lex je ďalším zásahom do čierneho. Jokera tak filmu veľmi ani netreba.

Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti © 2016 Continental film

Ak by sa niekomu málilo akcie, dočká sa digitálneho rúbaniska v závere. Textúru mesta so zbytočne týčiacimi sa budovami spoľahlivo vyhladí mimozemské monštrum podobné Hulkovi. Doomsday konečne priláka dlho očakávanú amazonku Wonder Woman s telom atraktívnej Gal Gadot. Po jej nástupe je viac ako jasné, že Justice League už netrpezlivo čaká za dverami. I keď jej ďalší členovia sa dejom skutočne len mihnú.

Plnohodnotné predstavenie Ligy spravodlivých nás ešte len čaká. Už teraz je jasné, že to bude ten pravý komixový nárez. Warneri stavili na epickú osudovosť a ťažkotonážne napätie. Všetko pod rúškom digitálneho temna. Humor prenechali konkurencii, keďže DC všeobecne pracuje s dospelejšími témami, navyše podfarbenými dokonalými skladbami Hansa Zimmera.

Diváci, ktorí nemajú toľko napozeranú komixovú tematiku, môžu namietať slabšie vykreslené charaktery či motivácie bojujúcich postáv, no ja ako Batmanov hardcore fanúšik musím povedať, že som z kina odchádzal absolútne spokojný.

P.S. Hádajte, ktorá bezmenná postava z úvodu bol Jimmy Olsen.