Po štyroch rokoch od prvého filmového zoskupenia marveláckych Avengerov sa konečne dočkáme tímovej odpovede konkurenčnej stajne DC. Najväčší hrdinskí starešinovia štvorčekových polí s textovými bublinami sa mali pobiť už minulé leto, no špecialisti na vizuálne efekty potrebovali čas vyladiť každý super-detajl. Odsun filmu sa tvorcom určite vyplatí aj kvôli predblokbastrovej sezóne, kedy hrdinovia v kinosálach nemajú široko ďaleko konkurentov.

Deadpool je dávno v trape jak valentínske pralinky a Iron-Man zatiaľ pucuje svoj Ferrari kroj niekde pod májovou čerešňou. A ako hovorí parafráza známej ľudovej pranostiky – zatiaľ je len marec, poberaj sa super-starec. Producentov filmu teda upodozrievam z priameho kalkulu s termínom premiéry, čo im ako bonus poskytlo dostatok času presvedčiť nie veľmi natešenú verejnosť o tom, že Ben Affleck bude obstojným Batmanom.

Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (2016)

Trailerová smršť, ktorou nás kinoweby poctivo prikrmujú už asi pol roka v kuse, dáva tušiť, že nič podobné, čo sa na nás dovalí už o týždeň, fanúšikovia doteraz na plátne nezažili. Unikátny súboj netopiera z Gothamu s polobohom Metropolisu navyše predznamenáva vznik Justice League alebo po slovensky Ligy spravodlivých. Môžeme teda očakávať zvýšený výskyt super-borcov na meter štvorcový, ako inak v 3D.

Kormidlovať túto neľahko manažovateľnú skupinku dostal za úlohu látky znalý režisér Zack Snyder, ktorý podobné úlohy zvláda celkom so cťou, viď jeho Watchmeni (2009). Muža z ocele síce sfúkol v roku 2013 za výraznej podpory Chrisa Nolana, no Warneri mu dali dôveru aj sólo. Testovacie publikum navyše jasalo natoľko, že výsledný produkt viacročnej snahy obrovského tímu profesionálov za kamerou i pred ňou, si vyslúžil u divákov potlesk postojačky. Divil by som sa keby nie, téma je výživná, ba priam super-kalorická a zožralo to celé cakum prásk 250 miliónov dolárov. Snyder sa dušuje, že to bude vidieť do posledného centu.

Hutná príbehová plocha číta 151 minút a pojme včlenenie siedmich bojovníkov do hrdinného celku. Okrem ústrednej dvojice notoricky známych bohatierov uvidíme fanúšikmi po celom svete najviac očakávanú amazonku, Wonder Woman v podaní nádhernej, rýchlej a zbesilej Gal Gadot. Postava s civilným menom Diana Prince disponuje obdobnými schopnosťami ako neporaziteľný kryptoňan, no nosí starovekú sukienku a zbroj sťa Xena. Jej origin spoznáme v samostatnom filme, ktorý sa práve nakrúca a vyzerá to byť plnotučná „sandálová“ jazda v štýle Scottovho Gladiátora či seriálového Herkula. V tom prvom prípade, by som čo sa kvality týka riadne zajasal. Zatiaľ však predbieham.

Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (2016)

Ďalšou pre našinca neznámou postavou je Aquaman, princ morí, niečo ako komixový Neptun či ak chcete Poseidon. Zahrá si ho horda svalov z hawajského Baywatchu, Jason Momoa. Remake Barbara Conana mu síce nevyšiel, no čarovného trojzubca z dielne DC sa zhostí s vervou unterwassermana na steroidoch. Niečo mi hovorí, že tento chlapík ešte môže prekvapiť. Predsa len, dná oceánov a morí zdobí nejedna záhada či doposiaľ neodhalená obluda. Ako vidieť, Warner Bros. skutočne rozohrávajú prvé dejstvo príbehov z bohatého vesmíru plného fantastických dobrodružstiev, na ktoré nás chcú nalákať súbojom ich korunovačných klenotov medzi postavami, TOP značkou Batmana s o niečo menej úspešným skautíkom v červených gumákoch.

Henry Cavill sa ako Superman celkom dobre uchytil, no bez komerčného piliera v podobe Temného rytiera by sa im náklady nemuseli celkom vrátiť. A to riadne zariskovali s Benom Affleckom. Preto nemalé nádeje štúdia na plodný univerz nesú vypracované ramená oboch titulných šaušpílerov. Bleskový Flesh, u nás neznámy Cyborg či radšej zabudnutý Green Lantern, majú šancu zažiariť len vďaka chlapcom z titulných plagátov.

Príbeh dodal drsný guru komixu, maestro Frank Miller, autor Sin City, ktorý dokázal vzkriesiť RoboCopa i samotného Batmana, ktorému v druhej polovici 80tych rokov navrátil vážnosť, temnotu i globálny úspech. Scenáristi použili riadnu časť z Millerovho Návratu Temného rytiera, ktorý bol dokonca vydaný v podobe úspešného animovaného dvoj-filmu v rokoch 2012-13. Vystupoval v ňom i samotný Joker, no na neho si musíme počkať až do augusta. Jared Leto sa predvedie ako princ zločinu až v zlovestnej tímovke Jednotka samovrahov (Suicide Squad) po boku Willa Smitha i hosťujúceho Batmana v réžii drsného Davida Ayera.

Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (2016)

Aktuálny projekt zhltol okrem iného i solídnu dávku hereckého umu. Vynímajúc oscarového Afflecka, ktorý už teraz dostal okrem dvojice filmov Justice League kontrakt na tri samostatné netopierie príbehy, čo svedčí jedine o spokojnosti a dobre odvedenej práci, mám na mysli i ďalšie aktérske esá. Jeremy Irons sa zhostil postavy jeho dvorného komorníka Alfreda, potom tu máme podedených hercov z Muža z Ocele, Laurencea Fishburnea ako šéfredaktora Daily Planet, Perryho Whitea, Diane Lane ako Clarkovu mamu Marthu či krásnu Amy Adams, ktorá zahrala Supermanovu frajerku, večne problémovú Lois Lane. Okrem Ironsa a Afflecka má z kastingu oscara i Holly Hunter, zosobňujúca senátorku Finchovú, ktorá riadne zamieša kartami i verejnou mienkou.

Osobne sa najviac teším na temnú stránku hereckých eskapád. Esom ku káve je pre mňa Jesse Eisenberg ako úhlavné zlo, megalomanský psychopat Lex Luthor. Že chalanisko vie, už dokázal mnohokrát. Som však veľmi zvedavý, ako uchopí part tak významný, akým je takpovediac Joker sveta Supermana. Eisenberg súdiac podľa krátkeho priestoru v traileroch zahrá zlosyna celkom inak ako to urobili filmoví predchodcovia Gene Hackman či Kevin Spacey. Čerešničkou z dielne zla bude supersilné monštrum Doomsday, ktoré mestskej infraštruktúre zavarí viac ako Kotleba divadelníkom v Brezne.

Ak niekto dokáže naplniť komixové očakávania fanúšikov či samotného štúdia, je to práve Zack Snyder. Verím, že ma ani tento raz nesklame a o týždeň uvidím film roka. Hudobná zložka Hansa Zimmera je taktiež hrou na istotu. Tento chlap to inak ako dokonale zložiť nedokáže. Súboj Batmana so Supermanom sa blíži. Keby som nepoznal predlohu, aj by som si stavil. Dúfam, že víťazom bude divák. Nič iné od takto gigantického projektu, ktorý je štartérom celého filmového vesmíru, sa ani očakávať nedá.