Marťan

Michal Klembara
Michal Klembara
Preview

Andy Weir napísal román The Martian na pokračovanie a zverejňoval ho na svojej webstránke. Samotní čitatelia, ktorí mu dielo priebežne komentovali a pomáhali vylepšovať, si vyžiadali aj knižné vydanie, ktoré zrealizoval sám elektronickou formou v roku 2011. Až o niekoľko rokov vychádza román aj v oficiálnom knižnom vydavateľstve. Ešte o niečo skôr sú predané práva na sfilmovanie. Ďalší úspešný príbeh, v ktorom literárny debut autora putuje hneď na veľké plátno.

V sci-fi žánri sa to stalo v posledných rokoch hneď niekoľkokrát, najmä pri románoch pre mládež. Andy Weir sa od týchto autorov odlišuje tým, že sa snažil o čo najväčšiu vedeckú presnosť a zasadil dej do blízkej budúcnosti. Marťana chváli aj NASA, ktorá sa výrazne zapojila do tvorby samotného filmu. Hlavným vedeckým poradcom pri nakrúcaní bol dokonca riaditeľ divízie planetárneho výskumu. NASA totiž film pochopila ako šancu na propagáciu letov na Mars.

Marťan (The Martian, 2015)

Presne o tom je totiž dej knihy i filmu. Pravdepodobne ste to už zachytili, takže len v krátkosti. Astronaut Mark Watney (Matt Damon) ostane osamotený na Marse potom, čo počas nebezpečnej víchrice NASA preruší misiu a jeho kolegovia odídu z povrchu planéty v domnení, že je mŕtvy. V skutočnosti utrpel len menšie zranenia, ale pokazil sa mu systém na meranie životných funkcií. Mark sa teda začne pripravovať na to, že na červenej planéte musí prežiť štyri roky dovtedy, kým na inom mieste pristane ďalšia misia s ľudskou posádkou. Sledujeme ho tak pri snahách o zabezpečenie si jedla, vody, vzduchu a ďalších rôznych peripetiách. I pri pokusoch o komunikáciu so Zemou.

Dej, ako prezrádzajú trailery, bude predsa len trochu akčnejší. Okrem situácie na Marse totiž sledujeme aj dianie na Zemi a na palube vesmírnej lode Hermes, na ktorej sú Mattovi kolegovia. Obe tieto línie boli obsadené kvalitnými a populárnymi hercami. V stredisku NASA uvidíme mená ako Jeff Daniels a Sean Bean. Vo vesmíre to bude zasa Jessica Chastain, Michael Peña, či Kate Mara. O kvalitné herecké výkony by teda núdza nemala byť. Najmä Matt Damon vyzerá byť skvelou voľbou pre hlavnú postavu. Dôležitou súčasťou románu bol aj humor, ktorý sa podľa trailerov podarilo zachovať.

Cesta filmu do kín však nebola taká priamočiara, ako by sa mohlo zdať. Scenár totiž napísal Drew Goddard, ktorý okrem viacerých epizód pre seriály ako Buffy, Alias a Lost napísal scenáre pre filmy World War Z, Cloverfield a v roku 2012 debutoval ako režisér svojim autorským hororom The Cabin in the Woods. Jeho záujmom bola režírovať aj Marťana s čím boli okej aj produkčné spoločnosti, ale už menej štúdio 20th Century Fox, ktoré vlastní filmové práva. Situácia sa pohla až po príchode Ridleyho Scotta, ktorému už štúdio dalo zelenú a v novembri 2014 sa začalo nakrúcať. Film sa tak do kín dostane po menej ako roku od prvej klapky.

Marťan (The Martian, 2015)

To sa podarilo aj vďaka tomu, že nebolo potrebné vyrábať veľa vizuálnych efektov. Exteriérové scény Marsu sa nakrúcali v Jordánsku, na mieste zvanom Wadi Rum s červeným pieskom. Túto chránenú prírodnú oblasť majú americkí filmári celkom radi. Po roku 2000 sa v nej nakrúcali azda všetky filmy o pristáti na Marse. Interiérové scény sa zasa nakrúcali v budapeštianskych filmových štúdiách Korda.

Dej aj zasadenie filmu pripomínajú staršiu americkú snímku Robinson Crusoe on Mars z roku 1964 (jeden z najlepších sci-fi filmov vôbec), v ktorom na Marse stroskotá a bojuje o prežitie astronaut, ku ktorému sa neskôr pridáva Piatok v podobe humanoidného mimozemšťana z inej planéty. Podobnosti s literárnym Robinsonom môžeme samozrejme vidieť aj v Marťanovi. Ťažko sa však tomu pri takejto téme úplne vyhnúť.

Marťan je jeden z najočakávanejších filmov tejto jesene. Svetovú premiéru bude mať už zajtra, 11. septembra, na Toronto International Film Festival. V našich kinách sa objaví 1. októbra.