Be2Can 2Veľké filmové festivalové echo Be2Can 2 sa bude konať od 7. do 14. októbra paralelne na Slovensku a v Českej republike. Druhý ročník prehliadky filmov zo špičkových medzinárodných filmových festivalov umožní slovenským a českým divákom uvidieť filmy premietané v Berlíne, Benátkach a Cannes – vo vybraných kinách celkovo 21 filmov, na Video-On-Demand 18 filmov a na televíznom kanáli Film Europe Channel 92 filmov. Slávnostné zahájenie Be2Can 2 bude v bratislavskom Kino Film Europe a v pražskej Lucerne, zahajovacím filmom prehliadky bude taliansky film Moja matka (Mia madre, réžia Nanni Moretti) intímna rodinná dráma s prvkami komédie, inšpirovaná režisérovými vlastnými zážitkami.

V rámci Be2Can 2 budú exkluzívne v 44 kinách po celom Slovensku a Českej republike premietnuté vybrané premiérové filmy na čele s víťaznou snímkou tohtoročného Berlinále Taxi Teherán (Taxi, réžia Jafar Panahi). Chýbať nebude ani Strieborným medveďom ocenený film Victoria (Victoria, réžia Sebastian Schipper), ktorý okrem toho získal 6 výročných cien nemeckej Filmovej akadémie, vrátane Ceny za najlepší film. Z tohtoročného festivalu v Cannes sa predstaví víťaz Zlatej palmy Dheepan (Dheepan, réžia Jacques Audiard) a film Saulov syn (Son of Saul, réžia László Nemes), ovenčený Veľkou cenou a Cenou kritikov FIPRESCI. Ďalším filmom v ponuke Be2Can 2 je držiteľ Ceny za najlepší scenár, americká dráma Chronic (Chronic) – debut mexického režiséra Michela Franca, alebo formálne dokonalá interpretácia „bojovného“ žánru wuxia Assassin (The Assassin, réžia Hou Hsiao-Hsien), odohrávajúca sa v období vlády mocnej dynastie Tchang. Hou Hsiao-Hsien získal za tento film Cenu za najlepšiu réžiu. Na Be2Can 2 bude možnosť pozrieť si taktiež taliansku snímku Mia madre, (Mia madre, réžia Nanni Moretti), v ktorej si nesympatického slávneho amerického herca zahral John Turturro. Tento film získal Cenu ekumenickej poroty na tohtoročnom festivale v Cannes.

Veľké očakávania vzbudzujú aj ďalšie filmy z programu Be2Can 2 – napríklad britská dráma Macbeth (Macbeth, réžia Justin Kurzel) s Michaelem Fassbenderom v úlohe škótskeho kráľa Macbetha a oscarovou herečkou Marion Cotillard v úlohe Lady Macbeth. Výnimočný divácky zážitok sľubuje i japonský film Naša malá sestra (Our Little Sister, réžia Hirokazu Kore-eda) v ktorom zaujme majstrovská réžia hercov a príjemne sentimentálne vibrácie bežných starostí i radostí života štyroch sestier. Medzi ďalšie zaujímavé tituly patrí taktiež mafiánska dráma Čierne duše (Black Souls, réžia Francesco Munzi), silný a dojímavý príbeh z čečenskej vojny so skvelou Helen Mirren Pátranie (The Search, oscarový režisér Michel Hazanavicius) dokument pre milovníkov nemeckého filmu Od Caligariho k Hitlerovi (From Caligary to Hitler, réžia Rüdiger Suchsland) a životopisná dráma o kontroverznom režisérovi Pasolini (Pasolini, réžia Abel Ferrara).

„Be2Can je reprezentatívna prehliadka súčasnej svetovej festivalovej kinematografie. Jej jedinečnosť je v synergii Kino & Vod & TV distribúcie a systematickom fokuse na hlavnú súťaž troch najväčších svetových festival – takto programovanú a distribuovanú filmovú prehliadku nenájdeme nikde na svete. Be2Can spája klasický formát festivalového filmu s modernými formami prezentácie. Český a slovenský divák môže po návšteve Be2Can povedať, že vie, čo sa vo svetovom filme aktuálne deje. Paralelné uvedenie do 44 kín a viac ako milión českých a slovenských televíznych a VOD domácností nám dovoľuje povedať , že ide zrejme o najväčší jednotne programovaný český a slovenský filmový festival,” konštatoval Ivan Hronec, prezident spoločnosti Film Europe Media Company.

Vďaka Magio videopožičovni (alternatívne VOD službe) Slovak Telekomu sa zaujímavé festivalové filmy dostanú k divákom aj priamo domov. V Magio videopožičovni si budú môcť diváci pozrieť až 18 festivalových filmov. Cena za zapožičanie filmu je 1,80 € za SD verziu alebo 2,60 € za HD verziu a film je k dispozícii počas nasledujúcich 48 hodín.

Fanúšikovia kvalitnej filmovej produkcie sa môžu tešiť napríklad na film Dva dni, jedna noc (Two Days One Night, réžia Jean-Pierre a Luc Dardenneovci), za ktorý získala Marion Cotillard oscarovú nomináciu v kategórii „najlepšia herečka v hlavnej úlohe“, na akčný thriller Boj snežného pluhu s mafiou (In Order of Disappearance, réžia Hans Petter Moland) so Stellanom Skarsgårdom v hlavnej úlohe, alebo na mnohými cenami ovenčený dánsky film Vyššia moc (Force majeure, réžia Ruben Östlund).

Podujatie Be2Can 2 finančne podporil Audiovizuálny fond.

Dagmar Krepopová