Terminátor Genisys / Terminator: Genisys, 2015 © Paramount Pictures Terminátor Genisys / Terminator: Genisys, 2015 © Paramount Pictures

Úvodné informácie o tomto filme ešte nechávali priestor na optimizmus. Síce to zaváňalo snahou o reštart celej série, ale keď sa už raz cestovalo časom, nie je dôvod, prečo by to obe strany konfliktu neskúšali znova. Terminator Genisys z toho mohol vyjsť dobre, dávalo by to zmysel a zapadalo by to k predošlým štyrom dielom.

Originálny názov
Terminator Genisys

akčný, sci-fi
2015 / 126 min. / MP 12
USA

Réžia
Alan Taylor
Scenár
Laeta Kalogridis, Patrick Lussier
Pokus o reštart je to však veľmi tvrdý a hneď v úvode treba povedať, že nepodarený. Genisys až príliš lipne na prvých dvoch filmoch zo série (v réžii Jamesa Camerona), mnohé opakuje, ale nedarí sa mu ani len priblížiť k ich kvalite. Je to v podstate remake, ktorý sa aspoň naoko snaží nezabudnúť na originál, nevynechať ho z logiky svojho sveta, ale aj vďaka tomu je zmätený a nejasný.

Základná story je rovnaká. V nie až tak ďalekej budúcnosti bojujú posledné zvyšky ľudského odboja proti armáde strojov pod vedením Skynetu, umelej inteligencie, ktorá vyhodnotila ľudí ako hrozbu a rozhodla sa ich do posledného vyhladiť. V deň pomyselného víťazstva ľudí na čele s Johnom Connorom (Jason Clark) však Skynet posiela do minulosti terminátora, aby zabil Johnovu matku dávno pred jeho narodením, a tak sa zbavil obávaného nepriateľa. Connor hneď na to posiela do minulosti svojho verného bojovníka – Kylea Reesea (Jai Courtney), aby ju zachránil.

Terminator Genisys však prináša upravenú časovú líniu, v ktorej dej prebieha inak. Samozrejme, so zachovaním hlavných bodov pôvodnej línie, ale nie je vlastne jasné, prečo a ani ako. A vôbec pri tom nemusíme zachádzať do detailov. Nesedí to už na prvý pohľad.

Terminátor Genisys / Terminator: Genisys, 2015 © Paramount Pictures

Evidentná je snaha o aktualizáciu. Hlavná zmena na strane kladných hrdinov je v tom, že príchod Reesea do minulosti je zbytočný. Sarah Connor je už zachránená a na všetko pripravená staručkým terminátorom T-800 (Arnold Schwarzenegger), ktorého nevedno kto poslal ešte do čias jej detstva. Navyše sa tejto zvláštnej dvojici podarí „v minulosti“ postaviť stroj času – Skynetu sa to napriek všetkému nepodarí – a tak sa Kyle a Sarah vydávajú do roku 2017, kde zvedú svoj boj o budúcnosť ľudstva.

Nie je to však iba o čase. Film si neoriginálne všíma všadeprítomné smartfóny a tablety, ktoré sa stávajú novým prostriedkom pre ovládnutie ľudstva. Predchodca Skynetu – operačný systém Genisys bude totiž čoskoro uvoľnený na stiahnutie pre miliardy nažhavených užívateľov. Je v tom azda istá variácia na tretí diel terminátora Rise of the Machines, v ktorom sa Skynet rozšíri na všetkých dostupné počítače v podobe vírusu.

Už z toho mála uvedeného je zrejmé, že príbeh nie je originálny, ale prekombinovaný. Kto navyše videl trailer skôr ako film (ja som našťastie tú chybu neurobil), bude ešte väčšmi sklamaný, keďže v ňom tvorcovia použili všetky svoje tromfy. Tým hlavným je, samozrejme, prechod Johna Connora na temnú stranu. To aspoň vysvetľuje výber nie práve sympatického Jasona Clarka do tejto úlohy. Tento austrálsky herec totiž stvárňuje hlavne záporákov. Má na to tvár aj charizmu.

Terminátor Genisys / Terminator: Genisys, 2015 © Paramount Pictures

Najnovší Terminátor neohúri ani hereckými výkonmi, ani vizuálnymi stvárnením – v tomto smere pôsobí ako ponáška na 80. roky (to inak aj Jason Clark). Nanešťastie, produkcia má v pláne nakrútiť ďalšie dve pokračovania. Po tomto filme ma to však osobne bude len pramálo zaujímať. Stratilo to všetko, čím mohol Terminátor v dnešnej dobe byť, ak teda mal vôbec, čo ešte ponúknuť.

V tomto kontexte je zaujímavé vrátiť sa k predošlému pokusu o znovu naštartovanie série, a to štvrtým filmom Terminator Salvation z roku 2009. Ten síce komerčne uspel, ale kritika ho nešetrila. Rovnako mal byť štartom novej trilógie, ktorá sa už mala odohrávať v budúcnosti a ukázať nám aj predošlé udalosti „z druhej strany“ času. Narozdiel od Genisys však Salvation priniesol kvalitnú réžiu, dobrých hercov, pekný vizuál a vlastnú príbehovú líniu, ktorá mala veľký potenciál. Produkčná spoločnosť však skrachovala a v projekte sa nepokračovalo.