Ovečka Shaun vo filme © 2015 Continental film

Originálny názov
Shaun the Sheep Movie

animovaný, dobrodružný, komédia
2015 / 85 min. / MP
Veľká Británia / Francúzsko

Réžia
Mark Burton, Richard Starzak
Scenár
Mark Burton, Richard Starzak
Čistá, pokojná a premyslená. Taká je rozprávka z dielne štúdia Aardman. Do toho súčasného filmového bujačenia, ktoré diváka skôr vyčerpáva ako nabíja energiou, sa filmová ovečka Shaun nehodí. Ak by sme sa na to pozreli optimisticky, nový britský animák spomedzi iných vlastne vyniká, no pravdou je, že v ponuke kín sa skôr stratí. Aspoň v Trnave sa veru tento britský rodinný film nemohol v návštevnosti rovnať s americkými animákmi ako Domov či Veľká šestka, hoci – pravda – Ovečka mieri vekovo o čosi nižšie, čím sa publikum trocha zmenšuje. Každopádne, treba obdivovať, že sa Briti dali do boja o filmového diváka a neupustili pritom zo svojich štandardov.

Seriál v hlavnej úlohe s ovečkou Shaun sa vysiela od roku 2007, no túto postavičku uzreli diváci najprv v oscarovom krátkom filme z 95-teho a neskôr v jednej epizóde ďalšieho seriálu z aardmanovskej stajne, Wallace a Grommit. Seriál o ovečkách a iných obyvateľoch farmy patrí medzi najvýznamnejšie vývozné artikly britskej verejnoprávnej BBC. Za to vďačí nielen kvalite spracovania, ale aj tomu, že sa v ňom vôbec nerozpráva, čo eliminuje ďalšie náklady na dabing. Ovečka Shaun sa vysiela v stoosemdesiatich krajinách – v programe slovenských televízií by ste ho, žiaľ, hľadali márne. Hoci ide o seriál pre predškolákov, producent Gareth Owen, odvážne vyhlásil, že si ho dokážu užiť aj dospelí a mal veru pravdu. Ak sa vám zdá nepravdepodobné, že by ste sa ako rodičia či starí rodičia mohli baviť na tej istej rozprávke ako škôlkari, v ktorej sa navyše ani nehovorí, len si Shauna pozrite..

Do filmovej verzie sa preniesli všetky superlatívy, ktoré prináležia televíznemu seriálu. Nájdete v ňom priateľský a dobroprajný humor, ale aj zábavné slapstickové situácie, ktoré sa v súlade s dobrou tradíciou britskej umiernenosti nikdy neprekrútia do nedôstojného či nevkusného vtipu. Z každej zápletky sála úcta k divákovi a láskavý prístup k vlastným postavičkám. Ovečky v sebe skvelým spôsobom spájajú mnoho z ľudskosti, ale aj čo-to zo zvieracieho stereotypu. Ako pravé ovce, aj tieto sú ochotné bez uváženia nasledovať jedna druhú, zároveň má každá ovečka svojský charakter a vo filme aj dostatok priestoru na to, aby vynikla.

Ovečka Shaun vo filme © 2015 Continental film

Príbeh je, prirodzene, jednoduchý, no o to dôkladnejšie sa tvorcovia hrali s filmovou rečou. Namiesto okázalej veľkoleposti a efektov, ktoré sú vlastné väčšine animákov v našich kinách, sa film venuje vykresleniu hĺbky vzájomným vzťahov a rozprávaniu. Nesnaží sa pútať pozornosť neustálym pohybom, akciou, rýchlym strihom či energickým soundtrackom – darí sa mu to celkom inak, premyslenou réžiou a dômyselnými a často aj zábavnými detailmi.

Sem-tam si film Ovečka Shaun vypomôže odkazom na popkultúru, no vzápätí si z filmových konvencií sám vystrelí. A tak príjemne plynie, nechá diváka užívať si pohodu aj príležitostné gagy, prívetivo nechá dobroprajné ovečky rozpútať chaos, aby mohol vyrozprávať pekný príbeh o tom, ako sa farmár a ovečky vzájomne potrebujú. V jednoduchosti je krása.