Aj keď sme stále ešte len na začiatku roka, o filme Ex Machina, ktorý na domácom trhu premiéroval v januári, môžeme s určitosťou povedať, že to bude jeden z najlepších britských filmov tohto roka. Kritika si ho nevie vynachváliť a z kín odchádzajú spokojní i diváci. Vydarené a inteligentné sci-fi tu nemáme tak často a práve britskí filmári to už viackrát dokázali.

Ex Machina je autorským filmom Alexa Garlanda. Aj keď ide jeho režisérsky debut, nie je ani vo svete filmu nováčikom. Patrí medzi zásadných tvorcov súčasnej britskej kinematografie. Preslávil sa v roku 1996 románom Pláž, ktorý o štyri roky neskôr sfilmoval jeho krajan Danny Boyle s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe. Garland potom pre neho ešte napísal scenáre k filmom 28 dní neskôr (2002) a Sunshine (2007). V posledných rokoch pridal do svojej filmografie snímky Never Let Me Go (2010) a Dredd (2012).

Žáner sci-fi teda Garlandovi vôbec nie je cudzí, skôr naopak. Väčšina jeho doterajších filmových počinov mala s týmto žánrom minimálne niečo spoločné. Navyše, Sunshine bez pochýb patrí medzi najlepšie sci-fi filmy po roku 2000.

Ex Machina (2015)

Ako producenti sa pri filme stretli ďalšie dve veľké mená. Prvým je Škót Andrew Macdonald, ktorý dlhodobo spolupracuje s Dannnym Boylom. Na konte má filmy ako Trainspotting, Sunshine, či sériu 28 dní neskôr. Druhý producent je z USA a je ním Scott Rudin, ktorý sa v poslednej dobe neslávne preslávil počas úniku dát po hackerskom útoku na Sony. Vo svojej dlhej a cenami ovenčenej kariére (má Emmy, Grammy, Oscara a cenu Tony) stál za filmami ako napr. The Grand Hotel Budapest, Moneyball, Truman show, Firma a desiatky ďalších.

Tím za sci-fi thrillerom Ex Machina je teda veľmi úspešný a skúsený. O čom ale bude samotný film?

Hlavným hrdinom príbehu je mladý programátor Caleb (Domhnall Gleeson), ktorý vyhrá internú firemnú súťaž. Cenou je cesta na odľahlé miesto v horách za šéfom spoločnosti Nathanom (Oscar Isaac). Jeho hypermoderná vila však nie je len miestom oddychu, ale utajené výskumné pracovisko, v ktorom sa osobne venuje najdôležitejšiemu projektu – vývoju umelej inteligencie v podobe humanoidného robota. Caleb sa tak sám stáva súčasťou experimentu. Do akej miery to si uvedomuje len postupne.

Ex Machina (2015)

Robot je stvárnený švédskou herečkou Aliciou Vikander, ktorá sa preslávila rolami vo filmoch Anna Karenina (2012) a Kráľovská aféra (2012). Aj keď je zjavné, že jej aktuálna postava Ava je strojom, má ľudskú tvár, ruky a nohy. Jej ostrá myseľ a krásna tvár tak zamotáva Calebovi hlavu. Vďaka nej možno príde aj na to, o čo v skutočnosti v celom experimente a vo vývoji umelej inteligencie Nathanovi ide.

Ex Machina zaujala aj vedecké kruhy a odborné časopisy. Aj tie boli nadšené a to je naozaj výnimočný jav. Alex Garland podľa všetkého vytvoril neobyčajný film, ktorý objavuje nové zákutia ľudskej mysle. Netreba však čakať nič veľkovýpravné. Príbeh je komorný, takmer celý film ťahá len ústredné herecké trio a viac sa tu pracuje s dialógmi a psychológiou postáv. Diváci oceňujú aj napínavý dej a skutočne prekvapivý záver.

Do svetých kín sa snímka dostane postupne počas apríla. V našom prípade bude premiéra 30. apríla.