Americký ostreľovač (American Sniper, 2014)Originálny názov: American Sniper

Žáner: biografický vojnový film
Minutáž: 132 minút
Krajina: USA
Rok: 2014
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Clint Eastwood
Scenár: Jason Hall
Kamera: Tom Stern
Strih: Joel Cox, Gary Roach
Hudba: Joseph S. DeBeasi, Clint Eastwood

Hrajú: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner, Ben Reed, Keir O’Donnell, Kevin Lacz, Jake McDorman, Cory Hardrict, Luke Grimes, Sammy Sheik, Mido Hamada, Sam Jaeger, Chance Kelly a ďalší

Musí každý film o konkrétnej vojne priniesť aj celý historický a politický kontext, či vyvážený pohľad na všetky strany konfliktu? Podľa kritikov Amerického ostreľovača áno. Je to však veľmi zvláštny pohľad. Ak s ním tiež nesúhlasíte, toto by mohlo byť niečo pre vás.

Americký ostreľovač totiž žiaden kontext ani vyváženosť neprináša. Rozhodne to však nie je chyba. Scenár je napísaný podľa autobiografie člena špeciálnych jednotiek SEALs Chrisa Kylea. Poskytuje tak jeho skúsenosť s vojnou v Iraku a jeho pohľad na udalosti. Kontext a vyváženosť sa tu teda nemali ako dostať. Možno budete namietať, že mali film o to obohatiť filmári na čele s režisérom Clintom Eastwoodom. Nedá sa však všetko, snímka je už aj tak dlhšia ako dve hodiny.

To, na čo sa scenárista s režisérom zamerali, je priamo osoba hlavného hrdinu. Vraciame sa tak aj do jeho detstva a vidíme zopár zásadných momentov, ktoré ho formovali. V tomto svetle potom aj jeho vstup do armády a správanie sa na bojisku i mimo neho dáva viac ako dobrý zmysel. Celé to podčiarkuje nadpriemerný výkon Bradlyho Coopera. Po všetkých tých romantických a prostoduchých komediálnych úlohách som od neho takéto niečo nečakal a prekvapuje v pozitívnom smere celý čas. Horšie je to niekedy s vedľajšími postavami, ale nie je to nič, čo by kazilo zážitok.

Americký ostreľovač (American Sniper, 2014)

Clint Eastwood vstúpil do projektu až v neskoršej fáze. Na režisérskej stoličke totiž nahradil Stevena Spielberga. Nie je to teda taký film, na aký môžu byť jeho fanúšikovia z posledných rokov zvyknutí. Nemal tu napríklad toľko priestoru na rozprávanie príbehu. Ten je priamočiary ako azda môže pôsobiť každý život pri spätnom pohľade, neinovatívny a nevyhol sa ani klišé.

Režisér však do filmu priniesol viaceré kvality, pre ktoré je snímka cenená. V prvom rade sú to skvelé akčné scény, ktorých je tu viac ako dosť a napriek tomu pri nich nemáte pocit zbytočnosti. Niektoré sú naozaj výnimočne zrealizované. Minimálne nevojakom budú pripadať aj maximálne realistické, priam naturalistické. Niekto v tom môže vidieť až dávku cynizmu, najmä vďaka tomu, že hlavná postava si udržuje nadhľad v akcii po celú dobu. Niežeby sa neobjavovali výčitky a psychické problémy.

Americký ostreľovač (American Sniper, 2014)

Aj keď scény z civilného života doma v Spojených štátoch medzi rotáciami a po ukončení vojenskej kariéry majú menší priestor ako Irak, sú vo filme dôležitejšie. Americký ostreľovač je práve o problémoch vojakov vrátiť sa domov, k rodine. Tam si zrazu nevedia, čo počať a návrat na front sa tak stáva ich vykúpením. U Chrisa to bolo navyše podčiarknuté jeho osobnosťou, ktorej veľmi imponovalo aj jeho zaradenie v armáde. Bol snajperom, ktorý mal na starosti ochranu mariňákov pri domových prehliadkach v rôznych irackých mestách. Nepriateľov teda zabíjal, aby ochránil mladých, neskúsených a často nepripravených spolubojovníkov. Doma jednoducho nevedel obsedieť, keď v Iraku boli ďalší vojaci potrebujúci jeho pomoc.

Jedna z mála vecí, ktoré zamrzia, je nevyužitá línia s mladším bratom hlavného hrdinu. Kým Chris vstúpy do armády a začne jeho výcvik, je tam stále. Potom sa len dozvedáme, že do armády vstúpil tiež, ale „len“ do námornej pechoty, rovnako ho pošlú do Iraku a objavuje sa až pri Chrisovej druhej rotácii. Odchádza domov ako otrasený a zlomený muž. Predstavuje teda úplne inú skúsenosť z vojny, pričom samozrejme tú častejšiu. Chris Kyle sa naproti tomu v Iraku stal hrdinom, najúspešnejším ostreľovačom v dejinách americkej armády, obávaným nepriateľom a pre amerických vojakov legendou, vďaka ktorej sa nebáli ísť každé ráno na bojisko.

Tu sa opäť prejavil Clint Eastwood. Napriek všetkému povedanému vo filme neprevládol pátos ani prehnaný americký patriotizmus. Snímka si vďaka nemu udržala svoju civilnosť aj v tých menej pravdepodobných chvíľach.