Benedict Cumberbatch © Gage Skidmore Benedict Cumberbatch © Gage Skidmore

Marvel Studio (súčasť konglomerátu Disney) potvrdilo dohady z konca októbra o tom, že predstaviteľom filmového Doctora Strangea bude obľúbený britský herec Benedict Cumberbatch. Preslávil sa najmä ako predstaviteľ Sherlocka Holmesa v populárnej sérii televíznych filmov od BBC. Tento rok hviezdil aj v historickej dráme The Imitation Game o matematikovi Alanovi Turingovi, ktorý počas Druhej svetovej vojny prelomil nemecký kód Enigma a popri tom vymyslel architektúru dnešných osobných počítačov. K nám sa tento film dostane koncom januára.

Ale spät k Doctorovi Strangeovi. Marvel je v oblasti filmových adaptácií komiksov v špecifickej situácii. Aktuálnu mániu v podstate rozbehol a aj ju množstvom nových filmov každoročne výdatne udržiava. Žiadne iné štúdio ani konkurenčná firma DC Comics (súčasť Warner Bros.) mu nevedia konkurovať. Gro produkcie je však určenej pre mladšieho a menej náročného diváka. V tých iných vodách sa skôr darilo DC s trilógiou Temného rytiera, či vydavateľstvu Dark Horse s projektmi ako Hellboy, či SinCity.

V plánoch producenta Kevina Feigea, ktorý je za celý projekt Marvel Cinematic Universe zodpovedný, sa však objavili aj dva tituly, ktoré by to mohli zmeniť. Prvým z nich mal byť Ant-Man, na ktorom osem rokov pracoval britský scenárista a režisér Edgar Wright. V tomto roku však z projektu odišiel a teda je momentálne otázne, čo z toho bude. Druhým projektom s podobnými nádejami je ale práve Doctor Strange.

Ide o bývalého neurochirurga, ktorý sa stal superhrdinom a ochrancom Zeme pred magickými a mystickými hrozbami. Zaujímavé je na tom práve angažmá Benedicta Cumberbatcha, ktorý môže celej postave dodať nový a nečakaný rozmer. Nakrúcať sa začne v máji 2015 práve v jeho domácom Londýne. Režírovať bude Scott Derrickson, ktorý má na konte napríklad remake slávnej sci-fi klasiky Deň, keď sa zastavila Zem (2008), či úspešný horor Sinister (2012).

Americká premiéra je naplánovaná na 4. novembra 2016. V našich kinách by to mohlo teda byť ešte o deň skôr.