Hry o život: Drozdajka 1 (The Hunger Games: Mockingjay - Part 1, 2014)Žáner: dobrodružné sci-fi
Minutáž: 123 minút
Krajina: USA
Rok: 2014
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Francis Lawrence
Scenár: Peter Craig, Danny Strong
Kamera: Jo Willems
Strih: Alan Edward Bell, Mark Yoshikawa
Hudba: James Newton Howard

Hrajú: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Willow Shields, Elizabeth Banks, Jeffrey Wright, Stanley Tucci, Natalie Dormer a ďalší

Zakladám fanúšikovskú stránku na Facebooku. Bude sa volať: Zakážte hollywoodskym filmovým produkciám delenie posledných častí knižných sérii na viac filmov! Názov je síce dlhý, ale som si istý, že by si získal dosť priaznivcov. Prvý podnet mi dal Twilight, ktorý sa už aj bez delenia zdal príliš natiahnutý.  Na chvíľu mi zavrel ústa Harry Potter, keďže ani pri jedných Daroch smrti som sa nenudil. Potom ma zaskočil Peter Jackson, keď sa rozhodol potiahnuť jednu malú knižku (Hobita) na hneď tri „celovečeráky“, ale až Hry o život ma nútia ozvať sa.

Hneď na úvod svojej recenzie konštatujem, že Drozdajka mohla byť lepšia, pútavejšia, akčnejšia a mala by spád, ktorý jej chýbal zo všetkého najviac. Som presvedčený o tom, že keby tvorcovia nemali potrebu zarobiť viac, do kín by uviedli oveľa zaujímavejší film. Napriek tomu je isté, že v žiadnom prípade nebudú stratoví. Na Drozdajku sa pohrnú milióny fanúšikov z celého sveta a aj tí sklamaní sa vrátia o rok na veľké finále. Tým nechcem povedať, že Drozdajka je zlá. Ale mohla dať viac – akcie, napätia, výnimočných momentov.

Hry

V úvode si ma získala. Dej sa otáča o 180 stupňov a už počas prvých piatich minút filmu aj priemerný divák pochopí, že tentoraz nepôjdeme o nejaké hry, ale o skutočnú vojnu. Hoci už aj v hrách šlo o život, tentoraz je hrozba smrti dôraznejšia a týka sa všetkých. Keď sa Katniss prejde po svojom rodnom obvode, kde zomreli stovky ľudí a vlastnou nohou rozdrví niečiu ľudskú lebku, nenájde sa v kine chrbát, po ktorom neprebehne mráz. Síce sa atmosféra občianskej vojny nesie celým filmom prostredníctvom ponurých záberov, sivších farieb a vyčítate ju aj z depresívnych výrazov hercov, takýchto naozaj silných momentov je pomerne málo.

Zo všetkých najväčšiu depresiu prežíva asi Effie Trinket (Elizabeth Banks, ktorú si pamätáte ako vysmiatu moderátorku, ktorá vyťahuje mená detí odsúdených na boj o život. Tentoraz musela vrátiť parochňu ukradnutú z klipu Bad Romance od Lady Gaga aj „vymotýlikovaný“ outfit. Rýchlo sa však dostáva z depresie a so svojím humorom patrí k tým najväčším prednostiam filmu. Vtipných momentov veľa nebolo, ale zabezpečili príjemné osvieženie a ja som bol preto vďačný za každý jeden. Keď už sme pri prednostiach, tiež ma potešilo, že táto séria zbytočne nenaťahuje milostné trojuholníky, keďže si ústredná hrdinka už dávno vybrala svojho favorita. Napriek tomu sa dočkáme (my aj Gale) aspoň malého filmového bozku, ktorý vraj smrdel po cibuli, cesnaku a tuniakovi (herecký kolega sa sťažoval na Jennifer Lawrence, ale tej to môže byť jedno, keďže bozkávať sa s ňou chce asi každý druhý chlap).

Hry

O prednostiach Jennifer Lawrence by sme mohli napísať siahodlhú samostatnú recenziu. Teraz hovorím o tých hereckých prednostiach. Bez nej by Hunger Games neboli a v prípade Drozdajky to platí dvojnásobne. Filmovú trojku „potiahla” s menšou pomocou obľúbených vedľajších postáv z predchádzajúcich častí aj nových postáv, za všetky spomeniem šéfku 13. obvodu Almu Coin v podaní Julianne Moore a Natalie Dormer (Tudorovci, Hra o tróny), ktorá si kvôli postave Cressidy vyholila pol hlavy. Aby som nebol za idiota, treba menovať sympatického Philipa Seymoura Hoffmana, ktorému je Drozdajka 1 venovaná.

Dočkáme sa aj silných myšlienok ako napríklad: vojna je zlá a cena za slobodu je privysoká. No asi najzaujímavejšia je téma propagandy. Potrebujú ju všetci, nielen diktátorský režim na podmanenie ľudí, ale aj povstalci na šírenie vzbury. Jej tvárou sa stáva Katniss „Drozdajka“ Everdeen, ktorá to robí hlavne preto, aby zachránila svojho vyvoleného. Toho vyvoleného, ktorý si ju získal takými úžasnými schopnosťami ako je dokonalé maskovanie sa za kameň alebo strom. V šou Najlepšie torty by Peeta zaručene zažiaril ako skvelý dekoratér.

Nech už mám k Drozdajke akékoľvek výhrady, uznávam všetky jej prednosti a za najväčšiu musím vyzdvihnúť finále – správne nadávkované, napínavé, mierne prekvapivé a emocionálne. Mne už iba zostáva skonštatovať, že si tvorcovia snáď nechali to najlepšie do druhej časti a pokračovanie Drozdajky bude správnou bodkou za celou sériou.